Nieuwsbrief Kicozo 2024

Nieuwsbrief 2024

 • Lieve mensen …
 • Kicozo, groei en vernieuwing
 • Het Symposium Van Mond tot Kont in de Palliatieve Fase, 24 mei 2024*
 • Her en der met Kicozo, van activiteit tot casuïstiek
 • Een overzicht van de komende scholingen & meer, voor en na de zomer
 • Van AromaZorg Zuster
  => MucoCare™ & Barriere XXL™ – ervaringen van een zorgverlener
  => Zachte Lippen & Huid™ – met enkele ervaringen
  => Digesticalm™ – en ervaring daarmee
 • Kicozo Complementair Café (Zoom)

 

Lieve mensen…

Het is maart, zo’n periode waarin de natuur in de startblokken staat om uit te lopen. Je ziet de knoppen van de paardenkastanjes dikker worden in glanzende afwachting op wat komen gaat. De toverhazelaar bloeit en het speenkruid ook.
Kees en ik kijken vol verwachting uit naar het wakker worden van de kikkers en schildpadden in de vijvers, het eerste groen van duizendblad, margrieten en wilde peen. We hebben geen complexe tuin met paadjes en tuinkamers meer, maar genieten nu juist van het uitkijken over het veld en de waterspiegels van de grote vijver en wat normaal een kikkerpoel is.

Door het zachte weer bloeien witte, gele en paarse krokussen al en steken ook de wilde narcisjes hun kopjes fier omhoog. Best wel dapper, want het veld naast het gebouw van Kicozo en AromaZorg Zuster, dat zich uitstrekt tot voorbij onze oude boerderijwoning, is kleddernat. Zelfs ons hondje Daisy, die toch maar 4 kilo weegt, ploegt zich door het natte gras en de modder bij de volgelopen kikkerpoel.

 

 

Inmiddels woon ik ruim 20 jaar op deze plek en toen Kees er ruim 10 jaar geleden kwam wonen maakten wij van ons ruim 100 jaar oude huis samen een nieuw thuis. We bewogen mee met omstandigheden, die soms zelfs ons leven ingrijpend veranderden, en leerden om, al was dat niet altijd makkelijk, vooruit te kijken. Daar willen we tenslotte samen heen.

Nu de tuin nog in ruste is werken we in het vooruit aan wat extra voorraad van de AromaZorg Zuster producten, voor als het weer druk wordt buiten en in ons reisprogramma.
Het is perfect teamwork, als “twee erwtjes in een peultje”, waarin ik onze composities volgens eigen recept bereid en hij ze afvult in kleine flesjes, etiketteert en verpakt.
En terwijl hij ook allerlei dingen in en om het huis doet, doe ik mijn Kicozo ding in mijn kantoor.

Op deze grijze dag zit ik achter mijn laptop en af en toe kijk ik door het raam van mijn kantoor (onder insiders wel het “heilige der heilige” genoemd, ha, ha) en zie de rozemarijn al in bloei staan, een plant die vroeg in het jaar al bloeit. De plant werd vroeger al gebruikt om ziekte af te weren, vooral in de tijd van de pest. Ze helpt te concentreren en de cognitieve functies te ondersteunen. De essentiële olie, maar ook het CO2-select extract van de rozemarijn (Salvia rosmarinus – zo luidt de botanische naam sinds enkele jaren), is een power tool voor vermoeidheid en om je na een lange periode van relatieve rust of in tijden van sombere omstandigheden of een negatieve sfeer weer positiviteit en vitaliteit te bieden. Rozemarijn staat symbool voor wijsheid, kracht, verfrissing en vernieuwing.

 

 

Kicozo, groei en vernieuwing

Vernieuwing en groei zijn ook onze focus van deze periode.
Bij Kicozo ben ik druk om onze scholingsprogramma’s op te frissen en nieuwe elementen toe te voegen, niet alleen voor professionals in de zorg, maar ook voor mantelzorgers met het aanreiken van fijne complementaire handvatten voor zorg voor de ander en voor zelfzorg.

Ook komt er, naast de geplande Jaaropleiding bij Kicozo in Wernhout, nu ook een hybride Jaaropleiding Aromazorg in de Zorg in het kalenderjaar 2025 met praktijkdagen in Veenendaal.

We breiden onze keuzemogelijkheden dus uit maar zoeken vooral ook de verdieping. Ik maak presentaties voor lezingen en opleidingen in binnen- en buitenland of werk bestaand lesmateriaal bij naar de laatste nieuwe ontwikkelingen.
Tenslotte zie ik dat als onze rol als voortrekkers van complementaire zorg in de zorg. Ik houd ons vakgebied goed bij en maak gebruik van wetenschappelijke databases, gecombineerd met mijn al bestaande 30 jaar kennis en ervaring, iets wat enorm gewaardeerd wordt door zowel cursisten studenten, als door ons team en vertrouwde collega opleiders.

Ik ben iemand die puur is en recht door zee, een vrouw met ethiek en integriteit, die gul is en graag haar kennis en ervaring deelt zodat die uiteindelijk de kwaliteit van leven van patiënten (cliënten, bewoners, gasten…) ten goede komt. Dat zie je, merk je, ervaar je.
Het is altijd fijn om onze studenten te kunnen inspireren. Gelukkig vragen de meeste mensen die wij hebben getraind of die mijn website en boeken lezen eerst toestemming als ze de teksten willen gebruiken om complementaire zorg te beschrijven, implementeren en door te geven. En zo hoort het ook.

De goede naam van Kicozo, Kennisinstituut Complementaire Zorg, is niet voor niets al ruim 15 jaar een begrip en, voortgekomen uit De Levensboom eigenlijk al sinds 1998. Het is een CRKBO geregistreerde opleider die geaccrediteerde scholingen biedt, gebaseerd op evidence, praktische toepasbaarheid in de zorg, met decennia ervaring en een groot hart voor de zorg, van zowel mijzelf als mijn geweldige team.

De waardering daarvoor blijkt ondermeer uit de vele reacties op onze scholingen, zoals:

 • Zoveel kennis en je deelt het op zo’n natuurlijke mooie manier
 • De veelzijdigheid aan het bed en duidelijke praktische uitleg en toepasbaarheid sprak me enorm aan
 • Nu kan ik met een gerust hart essentiële oliën gebruiken bij onze bewoners
 • Een geweldig docent, die goed inspeelt op de behoefte van de deelnemers
 • Heel goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Mooi om in te zetten zodat we minder medicatie hoeven te geven
 • Heeft veel bijgedragen aan de complementaire zorg die ik al geef. Nodigt uit om nog verder te verdiepen.
 • Een goede verdieping na de jaaropleiding aromazorg
 • Zoveel passie voor haar vakgebied met mooie voorbeelden en ze deelt graag haar kennis

Daar wil je toch bij zijn? Net als bij het symposium van dit jaar?

 

Symposium “Van Mond tot Kont in de Palliatieve Fase”

Dit is het ludieke thema van ons symposium op 24 mei 2024 op de prachtige locatie van Château Holtmühle, Tegelen. Het programma is nu vrijwel rond en wij hebben er enorm veel zin in om die dag met jou door te brengen.

Sprekers en workshopgevers zijn bijvoorbeeld Martine Busch, Wilma Bijl, Jenny Bemelmans, Marijke Tonino, Eric-Jan de Smaakman, Annemarie Eskes, Ruben van Coevorden, Estelle Smits, Ralf Abels, Madeleine Kerkhof, Marion Giesberts en Marjan Herder.

Verder kun je behalve fijne netwerkgelegenheden voorzien van hapjes en drankjes, rekenen op mooie en ludieke momenten met tekenmeester Ronald Kronenburg, Aanraakexpert Klara van Zuijdam, Top TT’ers i.s.m. het Van Praag Instituut en geurgoeroe Madeleine herself.

Bezoek gauw de webpagina en meld je aan, want vol = vol.
Zie: https://www.kicozo.info/kicozo-symposium-2024/

 

 

En…
er komen op kortere termijn nog meer prachtige evenementen aan. Zo werken we mee aan… liefst twee jubileumevenementen van gewaardeerde collega’s:

Het 25 jarig Jubileum van de afdeling CZ van de V&VN “Van Groei naar Bloei”, dat gevierd wordt met een symposium op 21 maart a.s. in Utrecht. Zo eervol om als jarenlange adviseur ook in de werkgroep zitting te hebben en een workshop te mogen geven over de power plantenkracht van Calendula.
Je vindt het congres op:
https://www.venvn.nl/afdelingen/complementaire-zorg/nieuws/van-bloei-tot-groei/?fbclid=IwAR2Or4Vb2zHMsM9Hn9zZ5t18iP06K7eHNsYHlsEDwAt5HwPQOg4K_JwDIx4

Het 10 jarig Jubileum van het Instituut Massage bij Kanker, dat gevierd wordt op 19 april a.s. in Bodegraven. Een mooi congres georganiseerd met fantastische sprekers, zoals keynote spreker Prof. dr. Margriet Sitskoorn, Ines von Rosenstiel, Madeleine Kerkhof en diverse ervaringsdeskundigen, die vanuit verschillende invalshoeken over complementaire zorg bij kanker gaan vertellen.
Je vindt het op: http://www.massagebijkanker.nl

 

 

Her en der met Kicozo, van activiteit tot casuïstiek

Diverse leden van Team Kicozo gaven met hun kunde en passie ook de afgelopen maanden weer diverse trainingen.

De gloednieuwe 2024 editie van de Jaaropleiding Aromazorg in de Zorg startte op 9 januari. En wat een fijne groep mag ik weer onder mijn hoede nemen dit jaar en wat zijn ze al goed bezig. Nu hebben we 21 studenten verdeeld over twee jaargroepen, die straks zinvol en veilig, afgestemd op hun setting, aromazorg interventies in de zorg kunnen integreren.

Op 9 september a.s. start weer een kersverse editie van deze populaire en geaccrediteerde opleiding op de inspirerende en fijne locatie van Kicozo in het Brabantse Wernhout. En natuurlijk komt er weer een nieuwe editie in januari 2025. Je vindt het programma van beide edities op de website.

Ik mocht medio januari een online workshop geven over Aromatische Mondzorg aan een associatie van aromatherapeuten in het Duitse taalgebied met een publiek uit landen als Duitsland en Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Er is zo veel winst te behalen met aromazorg voor mondgezondheid! Onder “Nieuws van AromaZorg Zuster” vindt je een van vele voorbeelden van hoe geweldig MucoCare voor patiënten kan zijn.
Ik geef je meer informatie tijdens mijn workshop op het symposium van dit jaar: https://www.kicozo.info/kicozo-symposium-2024/.

Alweer een tijdje geleden kreeg ik overigens een email van een logopedist die informatie wilde over aromazorg hen die geen slikfunctie meer hebben. Ze wilde hen graag weer geur en smaak laten ervaren. Voor hen bereidde ik een speciale gel die zowel de geur als smaak van appeltaart en citrusfruit benaderde met puur natuurlijke extracten. Na ontvangst kreeg ik al snel deze reactie: “We hebben dit nu ingezet bij een cliënt met laagbewustzijn, familie is blij dat zij eindelijk weer eens smaak kan ervaren”.

Een andere vraag die om maatwerk vroeg was voor iemand in een verpleeghuis op de NAH afdeling. De cliënt verkeert in comateuze toestand maar lijdt onder ernstig tandenknarsen. Ook heeft hij een droge mond en geen normale kauw- of slikfunctie. Voor hem bereid ik een compositie van sterk kramp opheffende essentiële oliën, waaronder zoete marjolein waarvan studie de inzet ervan rechtvaardigt. De compositie wordt met 1 druppel tegelijk op een AromaPatch™ gedruppeld en aangebracht op de kleding op de borstkas in de buurt van de neus. Het resultaat is erg bevredigend: “Cliënt heeft er veel ondersteuning aan, het is niet weg maar lijkt minder heftig te zijn. Ook verpleging is er blij mee, het nare geluid is afgenomen. Ik bestel graag een paar extra flesjes”. Zo bijzonder. Een win-win-situatie voor cliënt, familie en verpleging.

 

In onze jaarlijkse Kicozo Teamdag bleek maar weer eens wat een goed op elkaar ingespeeld team we vormen met elkaar. Ieder van ons is allround trainer, maar wel met eigen specialiteit en unieke inbreng. En we kiezen ook altijd een docent die het beste past bij de training en (indien op locatie) bij de setting waar we trainen. Zo heb je dus de best mogelijk match om te leren bij ons.
Met Kees, Marion, Brigitte, Barbara, Annemarie, Lizet en Ellen (helaas kon Marina er niet bij zijn) spraken we over het jaar, welke cursussen er gaan zijn en welke congressen we gaan bezoeken (zie onderaan bij Nog even dit…). In de middag versterkten we onze krachten als trainers, want professioneel trainer zijn vergt veel meer dan dat je kennis hebt. Het is geen kunstje dat je makkelijk aan kunt leren. Je vaardigheden om die kennis en praktische skills over te brengen, inzicht in leerprocessen en groepsdynamiek, je cursisten maximaal ondersteunen in korte en langere trainingen, het hoort er allemaal bij. Als team leerden we elkaar ook nog eens beter kennen.

We sloten de dag af met een heerlijk etentje, samen met ons aller Sandra die ons enorm helpt met AromaZorg Zuster.

 

Later die maand was ik te gast bij De Kleine Bron in Elst om een dag te verzorgen over Aromazorg, massage en Aquazorg voor ernstig zieke kinderen. Wat een prachtig initiatief van Lonneke die met haar grote hart een fantastisch team en vele supporters om zich heen verzamelde om Wellness met een hoofdletter W voor kinderen met een beperking of ernstige ziekte en hen meer kwaliteit van leven te kunnen bieden.
Ronde vormen heeft het gebouw. De tuin is zelfs nu in de winter een feestje voor de zintuigen.
De Kleine Bron is zachtheid, aandacht, liefde en (com)passie. Je voelt het er tot in je ziel. Wat een plezier en eer om hen handvatten te kunnen aanreiken voor het verrijken van hun zorgaanbod met geurige oliën, weldoende Aquazorg en subtiele massages.
Wanneer het allemaal klaar is en open gaat zullen kwetsbare kinderen in alle opzichten in een warm bad terecht komen. Zo mooi om dit mee te mogen helpen groeien. Ik ben een dankbaar mens.
.

.

Voor degenen die wel kennis willen maken met Aromazorg of die willen opfrissen was er een korte maar gezellige en leerzame 3-daagse Basiscursus Aromazorg in de Zorg, waarvan ik de 1e dag online gaf en onze Barbara de beide praktijkdagen op de campus. Los van de fijne energie en dynamiek tussen ons (zo liet een cursist ons weten) gaven we hen talloze praktische handvatten mee waarmee in de setting al een start gemaakt kan worden.
Deze gezellige maar professionele en onderbouwde scholing geven we weer in september, maar natuurlijk kunnen we deze ook op verzoek voor jouw team en in jouw omgeving komen geven.

Zij reisde onlangs ook naar Amsterdam waar zij en een team begeleiders een fantastische dag beleefden waarin aanraking en massage voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking centraal stond. Was de ochtend deels gewijd aan theorie en de eerste grepen, in de middag was het tijd voor de bewoners om volop mee te genieten van de relaxte, professionele en humorvolle benadering van Barbara.

Zelf zegt ze over de scholingen die ze geeft: “Die glimlach op een eerst uitzichtloos gezicht mogen ervaren, die gerimpelde hand die jou hand zoekt voor dat extra beetje steun wat gevonden wordt in een handmassage van 10 min, de schaterlach die komt aanrollen, nadat iemand zich opeens een beeld kan herinneren bij een geur.
Dankbaar ben ik ook om te merken dat onze koffer met niet-farmacologische mogelijkheden, hoe klein ook steeds groter mag worden. Het les geven, maar ook het “in interactie mogen gaan” met studenten die dagelijks in het veld staan en samen mogen sparren over hun ervaringen en hoe we die samen kunnen verbeteren. Daar doe ik het in elk geval voor!”

 

 

Onze Marion gaf een enorm gewaardeerde lesdag Massage voor vrijwilligers in Hospice Coda in Wuustwezel, een paar kilometer ten zuiden van onze campus over de grens in België. En zij zelf vond het ook geweldig. De dag gaat in april een vervolg krijgen.

De 3-daagse scholing Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorg werd gegeven door Marion in Wernhout. Ze schrijft in haar verslagje: “deze groep is ook geweldig om les aan te geven. De casuïstieken ‘vliegen’ over tafel om te kijken welke interventies erbij passen. Een inhaler of een ‘snuivertje’ zoals een Belgische verpleegkundige het noemt. We bekeken met welke essentiële oliën of CO2 extracten een fijne massageolie gemaakt kon worden. We hebben ons verdiept wat de 10 oliën allemaal in ‘hun mars’ hebben… En bespreken of we een handmassage of liever een voetmassage geven. Kortom een top dag, die volgens de cursisten weer om was gevlogen. Ze kijken uit naar de 3e les, waar ze gaan ervaren wat je allemaal met water kunt bereiken.”

Deze scholing werd in dezelfde periode door Annemarie in Veenendaal bij onze “partners in professionele zorg” Skills Update, met een fijne sfeer en veel ruimte.

En ze gaf onlangs ook een workshop Koele Buikwassing™ en Koolzuurbaden aan verpleegkundigen van het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen. Zij zijn razend enthousiast over de geleerde toepassingen van Aquazorg en hebben de interventie al enkele keren succesvol toegepast op de afdeling en voor de patiënten is het een erg fijn alternatief voor het voorgestelde hoog opgaande klysma.

Maar ze overtrof zichzelf nog eens door haar aanwezigheid op het Verpleegkundig Oncologisch Symposium (Over)Leven met Kanker in januari. Niet alleen vertegenwoordigde ze met verve Kicozo en AromaZorg Zuster, ze gaf ook een druk bezochte lezing over de meerwaarde van complementaire zorg in de oncologie.

 

 

Over complementaire zorg en de meerwaarde in de oncologie gesproken: het was een grote eer en plezier voor mij, Madeleine, om twee lesdagen te mogen verzorgen voor het Supportive Care Team van het Antoni van Leeuwenhoek, waarmee het ziekenhuis een start maakte met complementaire zorg. Artsen, verpleegkundigen en andere professionals maakten in de geaccrediteerde training nader kennis met essentiële oliën, gekozen op basis van mijn decennia lange kennis, ervaring, maar ook evidence. We bespraken toepassingsmogelijkheden maar ook de beperkingen bij mensen met kanker.
In de 2e dag stonden Aquazorg en Massage centraal. Wetenschappelijke onderbouwing en fysiologie, zorgvuldig overwegen bij patiënten met kanker en nog optimaler welzijn van lichaam en geest gingen hand in hand in de training. De deelnemers waren blij met de geboden niet-farmacologische handvatten met het waarmee je zoveel kunt bereiken en ook aan kunt reiken aan patiënten en naasten. Eenvoudige kleine handvatten met groot effect op alle niveaus van welzijn. Dat is waar we voor staan.

Een gelijkaardige scholing kun je na de zomer volgen bij Kicozo , waarvan 1 dag online (7 november) en 1 praktijkdag op de locatie van Skills Update in Veenendaal (21 november). Voor een kleine maar grootse stap in de complementaire zorg voor patienten met kanker. Je vindt de link naar beschrijving op de Scholingsagenda op de website.

 

 

Een kort overzichtje van de komende scholingen:

Zie https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/agenda-scholingen-zo/ voor agenda met links naar beschrijvingen en tarieven

Koele Buikwassing™ Workshop, 1 ochtend
=> 5 maart in Wernhout

Lemniscaat Massage, 1 middag
=> 5 maart in Wernhout

Rust in de Nacht (Verdieping), 1 dag
=> 22 mrt in Veenendaal
=> 16 mei in Wernhout

Train de Trainer Koele Buikwassing™, 1 ochtend
=> 25 maart in Wernhout

AquaZorg, 1 dag (incl. Koele Buikwassing™, kompressen, koolzuurbad, etc.)
=> 26 maart in Veenendaal
=> 3 juni in Wernhout

Doe Dag Aromazorg & Pijn, 1 dag
=> 13 april in Wernhout

Masterclass (Verdieping) Complementaire Zorg en Parkinson, 2 dagen
=> 11 en 18 april in Wernhout

Symposium Van Mond tot Kont, 1 dag
=> 24 mei in Tegelen

HEARTS met Jonathan Benavides, 2 dagen
=> 30 & 31 mei in Wernhout

Reis naar Provence, 9 dagen
=> 20 t/m 29 Juni Provence, Frankrijk (zie https://www.kicozo.info/aromazorg-reis-naar-de-provence-juni-2024/)

 

 

Verder zie je ons op de volgende congressen en evenementen:

 • Carend congres Palliatieve Zorg op 14 maart a.s.
 • Corpusdag Zoeterwoude op 14 maart a.s.
 • Pijnsymposium Haga Ziekenhuis op 28 maart a.s.
 • De Massage en Complementair Vakbeurs in Gorinchem op 19 en 20 april a.s., waar onze Brigitte en Annemarie ons beide dagen vertegenwoordigen en Madeleine Kerkhof een workshop geeft (op zaterdag de 20e) over Parkinson.

 

En alvast voor na de zomer:

Jaaropleiding Aromazorg in de Zorg, 16 dagen t/m mei 2025
=> 9 september in Wernhout

Basisscholing Aromazorg in de Zorg, 3 dagen
=> 12 september (online), 2 praktijkdagen in Wernhout 26 september en 10 oktober

Destilleer en winningsmethoden aromatherapie, 1 dag
=> 16 september in Wernhout

Rust in de Nacht (Verdieping), 1 dag
=> 16 september in Veenendaal

Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorg, 3 dagen
=> 17 september, 1 oktober en 15 oktober in Veenendaal
=> 27 september, 11 oktober en 8 november in Wernhout

Pijn & Complementaire Zorg (Verdieping), 3 dagen
=> 19 september (online), 2 praktijkdagen in Veenendaal 3 en 17 oktober

Train de Trainer Koele Buikwassing™, 1 dagdeel
=> 20 september in Wernhout (ochtend)
=> 20 november in Veenendaal (middag)

Doe Dag Huid & Wondzorg, 1 dag
=> 21 september in Wernhout

Complementaire Zorg in de Ouderenzorg en PG, 3 dagen
=> 4 en 18 oktober en 15 november in Wernhout

Complementaire Zorg in de Oncologie, 2 dagen
=> 7 november (online) en praktijkdag op 21 november in Veenendaal

Masterclass (Verdieping) Complementaire Zorg en Parkinson, 2 dagen
=> 11 en 12 november in Veenendaal

 

en… wil jij in jouw setting ook een klinische les(dag) over de meerwaarde van complementaire zorg? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden en tarieven. Want zorgen doe je samen.

 

Locaties waar je Kicozo trainingen kunt volgen

Kicozo’s locatie in Wernhout ver weg? Tja, dat ligt eraan waar je woont natuurlijk, maar onze lesruimten zijn speciaal afgestemd op onze trainingen, met een fijn groot leslokaal met kasten vol aromatische grondstoffen en andere benodigdheden, een goed gevulde bibliotheek en een sfeervol praktijklokaal met 5 bedden om de theoretische gedeelten in praktijk te brengen.

We werken ook heel fijn samen met Skills Update in Veenendaal voor de kortere trainingen van 1 tot 4 dagen. Daarvoor hebben we genoeg aan een beperkt aantal benodigdheden zodat we je de volle ervaringen kunnen bieden. Voor de Jaaropleiding is dat echter geen optie.

Op beide locaties beschikken we over meerdere bedden zodat in de werkelijke situatie geoefend kan worden. Laatst merkte iemand op dat investeren in nieuwere bedden op de eigen Kicozo campus misschien een goede suggestie zou zijn. Ze zijn wat ouder, zeker, maar onze bedden hebben een geschiedenis en een verhaal. Zo zijn er een klassieker uit het oude Slotervaart ziekenhuis en een paar hospice bedden. Je vindt hypermoderne bedden natuurlijk vaak in ziekenhuizen, maar thuis of in woonzorgcentra moeten we het vaak ook doen met wat er is.

En heel af en toe horen we dat de verlichting in het theorie lokaal als heel helder wordt ervaren. Sommige onderwerpen lenen zich voor een intiemere sfeer met gedimd licht, zeker. Toch vinden we het nog fijner als jij die sfeer in jouw setting creëert, terwijl wij het belangrijk vinden dat er goed, op daglichtsterkte verlichting is, voor jezelf om alles goed te kunnen volgen en lezen maar ook voor onze docenten die zich tot het uiterste focussen om jou te geven wat ze hebben. Daarvoor is goed licht echt van belang. In ons beddenlokaal is wel dimbaar licht voor de zo gewenste sfeer, dat dan weer wel.

 

 

Nieuws van AromaZorg Zuster™, producten van Mond tot Kont

Ook AromaZorg Zuster™ heeft haar wortels in De Levensboom, anno 1998. Dus met decennia kennis en ervaring. We…

 • Ontwikkelen onze producten op basis van wetenschappelijke bevindingen en tientallen cliënt ervaringen
 • Bereiden we onze producten met uitsluitend aromatische olien en grondstoffen van EKO/BIO gecertificeerde producenten
 • Zijn oprecht, integer en eerlijk, met pure aromazorg, verwerkt in het beste van de natuur
 • Zijn vereerd met de honderden positieve reacties die we op onze producten mochten ontvangen door de jaren heen, zoals producten die passen bij het symposium thema van dit jaar:

“Ik had avonddienst in de wijk en ik kwam bij Hans. Hij ligt al een tijdje op bed, weet dat hij niet lang meer op deze aarde zal blijven. Het praten gaat hem moeilijk af, ik vermoedde dat dit kwam omdat hij zo ziek was en erg moe. Ik verzorgde hem en de huid van zijn stuit was pijnlijk ten gevolge van wat oppervlakkige wondjes. Ik had Barrière XXL bij me en wreef daar zijn huid mee in. De volgende dag kwam ik weer bij hem, hij had goed geslapen en zijn dochter vertelde dat het opvallend was dat zijn billen zo snel niet meer zo rood en pijnlijk waren met de Barriere XXL.
Terwijl ik Hans verzorgde kwam hij wat meer uit zijn woorden. Zijn mond deed vreselijk zeer. Voorzichtig mondinspectie gedaan en ik zag een rood en geirriteerd mondslijmvlies en dito tong. Ik gaf hem MucoCare Original met uitleg om dit meerdere malen per dag op een schone vinger te  doen en dit dan op zijn mondslijmvlies en tong aan te brengen. Dezelfde dag had ik ook avonddienst en ik was nog niet binnen of de dochter vertelde al dat zij hetzelfde “spul” op haar afte had gedaan en ze nu veel minder pijn en… vertelde ze meteen dat ook haar vader nu al veel minder last van zijn mond had. Ik trof Hans aan met een dikke smile en hij zei op zn brabants “dah grei van ow werk goeh”. Na twee dagen had Hans geen last meer van zijn mondslijmvlies, het was mooi hersteld. Hij kon weer een beetje eten en drinken en dochterlief was van haar afte af…”

 

 

Zachte Lippen & Huid

Hoe belangrijk is optimale zorg van lippen en mond niet in de palliatieve fase (en daarbuiten).

We hebben net weer een kersverse batch bereid. Zachte Lippen & Huid is rijk aan calendula, kokos en avocado van uitsluitend EKO/BIO gecertificeerde producenten. Je zou het bijna opeten. Voor snelle, effectieve en ultra zachte zorg.

Zachte Lippen & Huid is vrij van vaseline, paraffine of parfum, dus niet alleen voor droge lippen en gebarsten mondhoekjes, maar ook ideaal voor schrale neuzen van patiënten aan de zuurstof.

Op meerdere afdelingen van het Tjongerschans ziekenhuis, waaronder de IC, wordt dit product om die redenen enorm gewaardeerd.

Verder wordt de creme juist omdat ze zo romig, zacht en mild is graag gebruikt door mensen met een hypersensitieve, droge en rode huid. Een dokter schrijft ”Die Zachte Lippen & Huid deed het werkelijk geweldig voor mijn oudste zoon!”. En een verpleegkundige: “wij gebruiken Zachte Lippen en Huid in het hospice, vooral voor mensen aan de zuurstof”. Een dochter schrijft dat haar moeder heel erg blij is met het product voor haar extreem droge lippen.

Daar doe ik het voor natuurlijk. En… nu op veler verzoek niet alleen in handig pompje van 5 of 10ml om altijd bij de hand te hebben, maar ook in 30ml voor grotere gebieden.
De samenstelling is ietsje gewijzigd waardoor de creme ook bij koelere temperaturen uit het pompje blijft komen.

 

Digesticalm™

Wat een mooie reacties mogen we ontvangen op deze fijne compositie, bereid met pure en evidence based essentiële oliën en aromatische extracten voor vrijwel onmiddellijke positief effect op het maagdarmkanaal. Vooral Digesticalm™ AromaPatches™ zijn favoriet in woonzorgcentra en ziekenhuizen voor heel kwetsbare patiënten, terwijl de Digesticalm™ Inhalers juist een stukje eigenregie geven aan patiënten die dat prettig vinden om snel rust te ervaren in de maag tijdens behandeling met chemotherapie of andere medicatie.
Een dame schrijft: “Mijn moeder heeft een digesticalm inhaler gekregen om uit te proberen tijdens haar chemo kuur en deze helpt haar heel erg goed. Ik wil er graag een op voorraad, omdat de behandeling een tijd gaat duren”.

Wat heb ik toch een mooi vak!

 

Kicozo Complementair Café (Zoom)

Ben je als individuele zorgverlener benieuwd naar wat complementaire zorg voor je cliënten kan betekenen? Dan kun je ook gratis (wel aanmelden!) deelnemen aan het maandelijks terugkerend

 

Het vindt (mits minimaal 6 deelnemers) plaats op de 1e dinsdag van de maand van 19u – 20u om te sparren met mij en andere deelnemers over uiteenlopende onderwerpen in de complementaire zorg. Het maakt niet uit of je er veel of juist nog weinig van weet. Het is een informele samenkomst waarin we al veel boeiende onderwerpen voorbij zagen komen. Je bent van harte welkom om je (via dit email adres) aan te melden zodat ik je (meestal op de dag zelf) een link kan sturen. Op de Scholingsagenda vindt je nieuwe data.

Tot de volgende keer. Tot Zorg!

Namens Team Kicozo, Madeleine en Kees. Madeleine Kerkhof
Verbinder in de Zorg
Bestuursvoorzitter en Senior Docent Kicozo
Auteur
Lid V&VN, Adviseur AromaZorg en AquaZorg V&VN Complementaire Zorg
Lid Palliactief, NAHA (approved educator), AIA (education committee member), EONS, AHNA, IFPA
ICAN Fellow