Blog: Complementair en regulier hand in hand – van wondinfectie naar wondgenezing

Complementair en regulier hand in hand – van wondinfectie naar wondgenezing

© Madeleine Kerkhof, 2017

Nina ligt met veel pijn in het ziekenhuis nadat haar achillespees volledig is afgescheurd tijdens het sporten. In juli van dit jaar wordt ze geopereerd. Daarna kan ze weer naar huis. 10 dagen later worden gips en hechtstrips verwijderd. Helaas is een forse wondinfectie ontstaan.

Er wordt een wondbeleid ingesteld door het ziekenhuis, absorberend verband met 3x daags spoelen met water. Na 2 weken wordt het beleid wegens onvoldoende resultaat aangepast. Nu wordt alginaatverband toegepast met absorberend verband. De wonden worden echter groter door de spanning op de pees en de slechte doorbloeding.

In de 8e week na de operatie wordt een gespecialiseerd wondcentrum ingeschakeld en het beleid aangepast naar permafoam elke 2 dagen. Na nog eens 4 weken vinden nog enkele aanpassingen plaats Alleveijn verbandmateriaal. Helaas worden de wonden tijdens dit proces alleen maar vuriger en groter.

In de 1e week van oktober wordt op advies van een door ons opgeleide verpleegkundige gestart met het Koolzuurdeelbad 1x/week, een bad waarbij koolzuur de doorbloeding verbetert in het gebade gebied. De gedachte was dat het niet veel erger kon worden. Zelf weet ik dat de wondgenezing belangrijk bevorderd kan worden door het Koolzuurbad, maar in de Nederlandse zorg is er nog weinig ervaring mee.  Het was het dus waard het Koolzuurbad een kans te geven.

De ervaring was volgens het verslag van de verpleegkundige zeer aangenaam. Het been kwam mooi roze en goed doorbloed uit het (deel)bad.

Sindsdien zijn grote en positieve veranderingen te zien in het wondbeeld, dat duidelijk rustiger wordt. Op de wekelijks gemaakte foto’s is een duidelijke verandering te zien (de gehele serie is op te vragen bij ondergetekende). De wonden beginnen vrijwel direct van binnenuit op te komen, de wondranden beginnen naar elkaar te groeien .

Op 12 december zijn de wonden vrijwel helemaal dicht.

In de wondzalf die werd bereid om het proces te ondersteunen werden de essentiële oliën van geranium, helicryse, kamille blauw, lavendel en manuka gebruikt. Met deze oliën is veel ervaring opgedaan op diverse gebieden van wondgenezing en er is onderbouwing beschikbaar onder het gebruik ervan.

De patiënte ontving verder als ondersteuning 1x per week een TT behandeling en ook een remedie met Bachbloesems.

Een geweldig resultaat dus voor deze patiënte. Daar doen we het allemaal voor.

Ik ben haar erg dankbaar dat zij de gegevens met ons en jullie wilde delen.

Tot Zorg,

Madeleine.