Blog: Mondpijn en AromaZorg – Speciale aromatische gel een groot succes

Mondpijn en AromaZorg – Speciale mondgel een groot succes

© Madeleine Kerkhof, december 2016

Wat heb ik toch een prachtig vak! Na mooie en intensieve dagen met de Nursing Experience en het symposium Palliatieve Zorg liggen er eind november 2 mails klaar: een met de vraag over ervaringen van patiënten met complementaire zorg en pijn voor een boekje….
en een van een hospice verpleegkundige over haar ervaringen met een patiënte met ernstige mondpijn…. Het verhaal:

Marian* verblijft al een poosje in een hospice in het midden van het land. Ze tobt al jaren met het ‘burning mouth syndrome’. Ze ervaart al die tijd al een nare, overheersende brandende pijn in haar mond, met blaasjes en zweertjes. Eten gaat moeizaam en het beïnvloedt haar levenskwaliteit enorm.
Marian gaat in de laatste 7 jaar (!) van behandelaar naar behandelaar – huisarts, tandarts, kaakchirurg – in de hoop dat zij een oplossing kunnen bieden. De diagnose BMS wordt wel gesteld, maar niets helpt.

Tijdens het Hospice Congres in oktober raak ik met de verpleegkundige van het hospice waar ze nu verblijft aan de praat. Ik raad haar aan mijn speciale aromatische gel te proberen.
Zij geeft Marian in eerste instantie 3x daags volgens het doseringsadvies een theelepeltje gel, dat Marian enige tijd in de mond laat rondwalsen. Na de eerste keer ervaart ze al verzachting. En na korte tijd – bijna 2 weken – zijn haar symptomen geheel verdwenen… na 7 jaar tobben…


De dosering is nu teruggebracht naar “zo nodig”, wat erop neerkomt dat Marian de gel nu 1x per dag gebruikt met uitstekend resultaat.
Goede mondzorg is enorm belangrijk. De gel is nu altijd op voorraad in het hospice, want een droge mond, pijn, ontsteking en infectie van de mond zijn nare problemen die grote consequenties kunnen hebben voor de kwaliteit van leven en sterven.

De speciale gel is door mij ontwikkeld om niet alleen de droge mond mee te bevochtigen – een groot probleem voor veel zieken -, maar ook om pijn, ontsteking en infectie tegen te gaan.
De basis wordt gevormd door aloë veragel met duindoornextract, aangevuld met ondermeer helicryse, pepermunt, kruizemunt, kamille en lemongrass. Naar alle afzonderlijke bestanddelen is studie beschikbaar ter onderbouwing van de werkzaamheid.
* Verzonnen naam.

Ben jij als (semi)professional werkzaam in de zorg? En wil je ook leren hoe technieken als AromaZorg, AquaZorg, Massage en/of Ontspanningstechnieken de laatste levensfase meer comfort en complete zorg kunnen geven? Kijk dan eens op deze website voor informatie en opleidingen.