Jaaropleiding Aromazorg in de Zorg

Complementaire (Aroma)zorg in de Zorg leer je bij de experts in de Zorg!

Er komt steeds meer terechte belangstelling voor complementaire zorg en aromazorg (aromatherapie) in de zorg. Je kunt er diverse cursussen voor volgen. Van een webinar tot een online cursusje. Tenslotte is de naam “aromatherapeut” niet beschermd. Het is (vaak) goedkoper dan een echte beroepsopleiding en je denkt met al je goede intenties dat je er daarmee bent. 

Maar nu werk jij in de zorg met kwetsbare cliënten en patiënten. Heb je dan werkelijk wat je wilt en ook wat nodig is om op zorgvuldige, veilige en weldoende manier met essentiële oliën te werken, juist met de meest kwetsbare zorgvragers? Wij bij Kicozo vinden van niet.

 

Wat bieden wij je dan wel:

Bij Kicozo leer je juist hoe je aromazorg zinvol en veilig toe kunt passen in de zorg voor kwetsbare cliënten en patiënten. Waarom?

Onze scholingen, van workshop tot Jaaropleiding en Masterclasses worden gegeven door experts in zorg en educatie, die rechtsreeks uit de zorg komen, van hospice tot verpleeghuis, van ziekenhuis tot thuiszorg – en al 15 jaar geaccrediteerd.

Wij weten waar je in je dagelijkse zorg tegenaan loopt en geven je handvatten die relatief makkelijk te implementeren zijn en in te passen in je dagelijkse (of nachtelijke) zorg. En wij weten als geen ander de verbinding te leggen tussen  standaard zorg en complementaire zorg, en die te vertalen in wetenschappelijk onderbouwde maar relatief kleine interventies en zorgmomenten met groot effect op welzijn.

 

Kicozo Jaaropleiding AromaZorg in de Zorg &
Kicozo Jaaropleiding Complementaire Zorg in de Oncologie
– speerpunten

 • Met docenten, waaronder Madeleine Kerkhof, met hun wortels en decennia ervaring in de zorg
 • Voor professionals in de zorg die aromazorg willen toevoegen aan en integreren in de dagelijkse zorg
 • Aandacht voor de mens in de patiënt c.q. cliënt en optimaal comfort, veiligheid en zorgvuldigheid
 • Klinisch redeneren als leidraad voor zorgvuldige aanvullende zorg, juist ook als aanvulling op de zorg voor complexe zorgvragen, inclusief de vertaalslag naar veilige zorg bij gebruik van medicatie of bij zeer kwetsbare groepen zoals in de acute zorg, neurologie, oncologie en palliatieve zorg
 • 70% praktijklessen in aanvulling op theoretische kennis
 • Met alle benodigde grondstoffen voor het realistisch oefenen
 • Persoonlijke begeleiding door experts
 • Wetenschappelijk onderbouwde aromatica en suggesties voor zinvolle bereidingen
 • Veel aandacht voor passende zorginterventies in de praktijklessen
 • Uitgebreide syllabus bij elke les als naslagwerk, casuïstieken uit de praktijk
 • Mede gebaseerd op haalbaarheid en betaalbaarheid
 • Diplomering na examen (incl. casuïstiek eindwerk) of deelname certificaat
 • Geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V

 

Informatie over komende data en locaties:

Voor het schooljaar 2024-2025 (Kicozo campus):
https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/jaaropleiding-aromazorg-in-de-zorg-2023-2024/

Voor het kalenderjaar 2025 (online/Skills Update, Veenendaal):
https://www.kicozo.info/jaaropleiding-aromazorg-veenendaal-2025/

Jaaropleiding Complementaire Zorg in de Oncologie 2025 (online/Kicozo campus, Wernhout):
https://www.kicozo.info/jaaropleiding-oncologie-wernhout-2025/

 

 

Jaaropleiding Complementaire Zorg
c.q. Jaaropleiding Aromazorg in de Zorg – waarom bij Kicozo?

 • Kicozo wordt geleid door expert Madeleine Kerkhof, gerenommeerd opleider Complementaire Zorg in de Zorg, auteur van boeken en de Handreiking Complementaire Zorg in de Palliatieve Fase (Aromazorg en Aquazorg). Haar team van zorgprofessionals beschikt over grote kunde en ruime ervaring in het zorgveld.
  k
 • Wij weten waar je in je dagelijkse zorg tegenaan loopt en geven je relatief makkelijk te implementeren handvatten en hoe die in te passen in je dagelijkse (of nachtelijke) zorg.
  k
 • Wij weten als geen ander de verbinding tussen de standaard zorg en de complementaire zorg te leggen  en die te vertalen in wetenschappelijk onderbouwde maar relatief kleine interventies en zorgmomenten met groot effect op welzijn.
  k
 • We leren jou niet hoeveel olien er wel niet zijn waaruit je kunt kiezen. Wij leren jou juist wél hoe je door de bomen het bos kunt blijven zien, met een zinvolle selectie van evidence based aromatische oliën, die je veelzijdig in kunt zetten. Daardoor blijft het overzichtelijk en haalbaar (en betaalbaar) voor zowel jezelf als je werksetting.
  k
 • We weten welke zorgvragen jij als verpleegkundige of andere professional in de zorg tegenkomt, we hebben de verpleegkundige (en medische) achtergrondkennis en decennia ervaring die jou maximaal helpt om veilige en onderbouwde keuzes te maken, ook en juist bij ziektebeelden en medicatie. Want “er is geen olietje” dat geschikt is voor alles.


Een reactie van een van onze recent afgestudeerde alumni:

“Ik maakte kennis met essentiële oliën door iemand die ze verkocht. Ze vertelde dat ik ze voor alles kon gebruiken en dat het veilig was want uit de natuur. Ik begon ze te gebruiken voor mijn hoofdpijn en hooikoorts. En zag er een meerwaarde in, ook voor mijn patiënten. Toch merkte ik ook dat ik niet overal even goed op reageerde. Als verpleegkundige besefte ik steeds meer dat er ook een andere kant was aan het verhaal. Ik miste de vraag naar mogelijke beperkingen en de vraag naar de persoonlijke medische situaties waar mensen inzaten. Dat vond ik allemaal bij Kicozo. Ik ben zo blij dat ik hiervoor gekozen heb!”

 

 • Bij ons kun je zeker zijn van het opdoen van de juiste kennis rondom indicaties, maar ook contra-indicaties en mogelijke interacties. We reiken je opfriskennis aan van relevante zorgvragen met bijbehorende achtergrondkennis in pathologie en fysiologie.
  k
 • Zo bouw je – ook als je elders eerder een cursus volgde – nog meer kennis op en ook het zelfvertrouwen om juist bij de kwetsbare cliënt goede en veilige aromazorg in te zetten.
  k
 • We weten jou te boeien met realistische casuïstieken als voorbeeld, maar ook om samen klassikaal of in groepjes uit te werken waardoor je nog meer  kennis en vaardigheden opdoet die je direct in jouw zorg kunt vertalen naar je eigen cliënten.
  k
 • In de vele en goed begeleide praktijkgedeelten ga je werkelijk aan de slag met het maken van aromatische bereidingen die passen bij de thema’s van die dag, zoals inhalaties voor de luchtwegen, geurbeleving en andere mogelijkheden voor angsten, somberheid en slapen, producten voor pijnen van elke aard en oorsprong, geurige sensorische en belevingsgerichte zorgmomenten in de neurologie, of zinvolle aromazorg producten en andere complementaire zorgopties voor misselijkheid of obstipatie.
  k
 • Om die praktijk ook te leren kennen, bieden we je tijdens de lessen alle grondstoffen aan die je nodig hebt. Daarin zijn we heel flexibel en beperken je niet tot een basiskitje waarvan je in de regel niet alles gaat gebruiken. Dat spaart jou geld (en enige frustratie) en vooral onze aarde doe je daar een plezier mee. Al die prachtige grondstoffen moeten uiteindelijk uit de plantenwereld komen en het zou jammer zijn als die weggegooid moeten worden.
  k
 • Doordat je de meeste producten bereidt voor cliënten heb je vaak directe feedback en inzicht in hoe je met korte en eenvoudige – en toch met diepgaande achtergrond m.b.t. evidence en veiligheid –  middelen groot welzijnseffect kunt bereiken.
  k
 • We sluiten natuurlijk aan op de mogelijkheden, maar zijn ook realisten in de mogelijke beperkingen, zodat je niet gefrustreerd raakt over wat niet kan of mag in jouw werk, maar juist kunt toepassen wat wel kan.
  k
 • We geven jou slimme, praktijkgerichte handvatten om aromazorg veilig en zorgvuldig, effectief en met oog voor de mens in je cliënt kunt inzetten, omdat we uit ervaring weten dat in jouw drukke setting je het alleen zijn verdiende plek kunt geven met als ultieme doel: meer compleet welzijn voor cliënten (en naasten).
  k
 • We reiken je een gemakkelijk maar tegelijk zorgvuldig model aan om met klinisch redeneren de beste keuzes te maken in jouw setting: van verdampen tot inhalatie, van gels en crèmes tot massageolie of (voet)badolie.
  k
 • Vrijwel alle technieken die je met aromazorg kunt uitvoeren oefen je ook op jezelf, zodat je kunt inschatten hoe deze door kwetsbare zorgvragers ervaren zullen worden. Denk daarbij aan inhalaties, inwrijvingen, kompressen, (voet)bad en massage. Daarbij sluiten we aan op wat wél kan in jouw dagelijkse zorgpraktijk.
  k
 • Voor jouw afstuderen schrijf je een eindwerk (scriptie). Niet over oliën want die ken je dan al, maar juist over een casuïstiek in jouw eigen setting (of daaraan verwant), waarin aromazorg een hoofdrol speelt. Daar leer je tenslotte het meest van.
  k
 • Jouw opleiding, je kennis en kunde, gevat in je eindwerk als visitekaartje voor jezelf en je werksetting, is de kroon op je werk, op dit intensieve, boeiende en ook gezellige jaar om als Deskundige Aromazorg in de Zorg in jouw setting het verschil te maken.
  k
 • Als Deskundige Aromazorg in de Zorg speel jij een sleutelrol in de start of het voortzetten van complementaire (aroma)zorg in de zorg. Ook heb je met regelmaat een consultatieve rol, waardoor jij voor collega’s een deskundige vraagbaak kunt zijn en kunt helpen om aromazorg breder te implementeren.

 

Een reactie van een van onze recent afgestudeerde alumni:

“Nu ben ik aanspreekpunt van aromazorg binnen onze organisatie en maken we grote vorderingen om aromazorg voor iedere cliënt bereikbaar te maken. Ik leg in klinische lessen uit wat aromazorg is en hoe het kan worden toegepast/ ingezet in de intra- en extramurale zorgsetting. En ik zie zeker resultaat en dankbaarheid bij patiënten, vooral met de kennis die ik gedurende deze opleiding heb opgedaan. Dat is zo geweldig!”

 

 • Wil je daarna nog meer specialiseren? Dan kun je nog Masterclasses volgen die speciaal gericht zijn op de zorg en nog meer relevante en wetenschappelijk onderbouwde diepgang bieden, zoals Parkinson, Pijn, Huid & Wondzorg, Mondzorg, etc.

 

Aromazorg (meest door alumni van de Jaaropleidingen) wordt/werd uitgedragen in o.a.:

 • Tjongerschans ziekenhuis (IC & diverse afdelingen), Heerenveen
 • Dijklander ziekenhuis, Purmerend
 • Rivas Zorggroep diverse huizen
 • Zorgstroom Zorggroep diverse huizen
 • Stichting Groenhuysen diverse huizen
 • Zorggroep Manna
 • De Zorggroep
 • IPSO de Bruggen
 • Zorggroep Maas en Waal
 • Zorggroep ZorgSaam
 • Zorggroep Sevagram
 • De Kloosterhoeve (Huntington)
 • Mijzo diverse huizen
 • Hospice Rozenheuvel
 • Hospice de Markies
 • Tante Louise diverse huizen
 • Hospice Martinus
 • Hospice Kuria
 • Hospice de Sporen
 • Hospice Roosdonck
 • Hospice Etten-Leur
 • Hospice de Haven
 • Brandwondencentrum Beverwijk
 • Buurtzorg Nederland (diverse regio’s en teams)
 • Thebe Extra & Intramuraal
 • Stichting Linde Zorg
 • Zuyderland ziekenhuis
 • Land van Horne

 

En verder (na meerdere kortere trainingen die samen vaak op hetzelfde neerkomen):

 • Hospice Middelburg
 • Hospice Harlingen
 • Hospice Clarahofje
 • Hospice Nijkerk
 • Hospice Bodegraven
 • Talloze zorgorganisaties

 

Mogelijkheden en locaties:

Er starten edities van deze Jaaropleiding in september (schooljaar) en januari kalenderjaar).

De Jaaropleiding in het schooljaar kent een klein aantal lessen online en de meerderheid klassikaal op de mooie Kicozo campus in Wernhout. Zie voor alle info en data:

De Jaaropleiding in het kalenderjaar kent ca. 50% online theorielessen en 50% intensieve praktijkdagen. Er start (bij voldoende deelnemers) 1 opleiding met praktijkdagen op de Kicozo campus, en 1 met praktijkdagen op de locatie van Skills Update in Wernhout. Zie voor alle info en data:

 

Aansluiting op beroepsdeelprofielen:

Deze opleiding sluit voor het beroepsdeelprofiel Complementaire Verpleegkunde aan op:

Zorgvrager gebonden taken

Kerntaak: verpleegkundige diagnosen stellen.

Competenties: Verkrijgen van grondige kennis over de basisprincipes van het werken met essentiële oliën, CO2 extracten, basisstoffen, etc. in verschillende toestanden en applicatiemogelijkheden, indicaties en contra-indicaties, mogelijke interacties, neveneffecten.
Kerntaak: resultaten formuleren en verpleegkundige interventies kiezen.
Competenties: Leren doelen te vertalen naar interventies, gebruik makend van de laatste nieuwe inzichten op het gebied van aromazorg en de toepassing, in aanvulling op en in combinatie met de gangbare zorg. Leren interventies te kiezen die met hun werking, indicaties, contra-indicaties, neveneffecten en mogelijke interacties met reguliere en/of complementaire behandelingen passend zijn in de gegeven situatie.

Kerntaak: uitvoeren van zorg.

Competenties: Leren de gehanteerde technieken (bereiden en toepassen aromatisch product) uit te voeren volgens de daarvoor geldende richtlijnen en inzichten. Leren observeren hoe de interventie op fysiek en mentaal niveau effect heeft (b.v. circulatie, ademhaling, pijnbeleving, ontspanning of activering, bevorderen van de slaap, comfort en gevoel van welbevinden). Leren wanneer en hoe de interventie aan te passen aan een zich veranderende situatie en reactietypen (interacties, gewenste of ongewenste reactie van de zorgvrager). Leren integreren van de interventies in de dagelijkse zorg.

Kerntaak: advies, instructie en voorlichting geven.

Competenties: Informatie en instructie kunnen geven over het zelf toepassen van geschikte interventies thuis of in de instelling (b.v. aanbrengen c.q. toedienen van het bereide product etc.). Advies bieden m.b.t. de te verwachten effecten en neveneffecten en instructies geven omtrent het aanpassen van de interventie (b.v. temperatuur aanpassen van het badwater, of de applicatietijd verkorten of verlengen). Advies geven wanneer deskundige assistentie ingeroepen dient te worden.

Professie gebonden taken

Kerntaak: deskundigheid in beroepsmatig handelen van collegae bevorderen.
Competenties: Instructies geven aan collega’s m.b.t. de aangereikte interventies in het kader van deze module, rekening houdend met hun mogelijkheden en beperkingen.

Deze opleiding sluit aan op het beroepsdeelprofiel Complementaire Verpleegkunde, maar door zijn diversiteit ook op nagenoeg alle andere beroepsdeelprofielen.