Blog: Natuurlijke creme herstelt verbrande huid na radiotherapie

© Madeleine Kerkhof, 2017

Creme met hoogwaardige natuurlijke basis- en essentiele olien herstelt haar verbrande huid na radiotherapie

Pauline is even in de 50. Zij werd jaren eerder behandeld voor borstkanker met een mastectomie en chemotherapie, gevolgd door een borstreconstructie. Het leek erop dat de behandelingen succesvol waren, maar na 6 jaar kwam de kanker terug. Pauline heeft nu agressievere behandelingen nodig en ondergaat nogmaals radio- en chemotherapie.

We leerden elkaar kennen via een wederzijds familielid. Toen ik hoorde dat Pauline diverse behandelingen zou moeten ondergaan, stuurde ik haar na overleg een  creme met hoogwaardige basis- en essentiele olien (Barrière Crème Extra Herstel van De Levensboom) om haar huid soepel te houden na de radiotherapie. Ik stuurde haar ook een Digesticalm AromInhaler voor het geval de medicatie tegen misselijkheid wat aanvulling kon gebruiken en om haar een stukje controle terug te geven hierover.

We wisten nog niet hoe agressief de behandeling zou zijn voor Pauline, meer speciaal de bestralingen. Ze hadden (waarschijnlijk mede door de chemo) een vernietigend effect op de conditie van de huid. Haar beide borsten vertoonden een felle roodheid, zoals 1e en 2e graads verbrandingen doen, met blaren en vervelling. Ze waren extreem pijnlijk bij aanraking en bewegen. Zelfs de zorgverleners in het ziekenhuis hadden nog nooit zoiets gezien.

Als ik het tevoren had geweten, of wanneer ze mij direct had ingelicht, zou ik vast een ander product gestuurd hebben, dat speciaal bedoeld is voor de rode en branderig pijnlijke huid – Koel Gevoel – maar Pauline was eenvoudigweg aan de slag gegaan met de Barrière Crème Extra Herstel. Ze maakte speciaal voor ons selfies van haar borsten om te laten zien – en te delen met jou en anderen – hoe blij ze was met het resultaat van de crème. Al na een paar dagen nam de pijn significant af, de huid herstelde snel.

Zelfs ik, als professional toch geen onbekende met indrukwekkende beelden, was bijna in tranen bij het zien van de foto’s die zo helder maakten wat deze crème voor haar had gedaan en in bewondering voor haar genereuze gebaar om dit te delen met ons zodat meer mensen baat kunnen hebben bij de kracht van natuurlijke producten.

Ze vertelde verder dat ook de Digesticalm haar echt had geholpen wanneer de misselijkheid ondanks de medicatie de kop op had gestoken.

Kees en ik bezochten haar eind november, toen ze net thuis van een ziekenhuisopname voor een longontsteking. In aanvulling op hoge doses antibiotica en prednison gaf ik haar een Vrij Ademen inhaler voor haar benauwdheid, die ze meteen uitprobeerde en waarvan al na enkele minuten de eerste positieve effecten meldde.

Ik hoop van harte dat Pauline geheel mag herstellen. Complementaire zorg kan daarbij extra veel betekenen om haar conditie te verbeteren en haar comfort te geven.

Dank je wel Pauline!

PS: de foto’s zijn slechts een klein maar representatief deel van het gehele plaatje dat we om privacy redenen niet geheel tonen (professionals in de zorg kunnen meerdere foto’s opvragen, evenals een factsheet van de Barrière Crème Extra Herstel) .