Kicozo Symposium 2024

“Van Mond tot Kont in de Palliatieve Fase”

24 mei ’24, Château Holtmühle, Tegelen

VOL

Het programma van ons jaarlijkse (en V&VN geaccrediteerde) Kicozo symposium met als ludiek thema… “Van Mond tot Kont” in de palliatieve fase voor zorgprofessionals op 24 mei 2024 is nagenoeg rond.

Het wordt gehouden op Château Holtmühle in Tegelen, een prachtig kasteel met dito sfeer.

De ontvangst is tussen 8.00u en 9.00u met koffie of thee en een gezellige congrestas.
Na de opening om door Kicozo bestuursvoorzitter Madeleine Kerkhof start het plenaire ochtendprogramma om 9.25u met:
.

???? De stand van zaken in de Complementaire Zorg met Martine Busch

Martine Busch speelt al jaren een grote rol in het verdrijven van het ‘zweverige’ imago van complementaire zorg en geeft  advies op alle niveaus op het gebied van implementatie, integratie en onderzoek.

Ze is een belangrijke vraagbaak voor zowel management als  zorgverleners op de werkvloer en kan met recht een van de Verbinders in de Zorg genoemd worden. Zij gaat op haar kenmerkende boeiende wijze in op de huidige stand van zaken in de zorg in het algemeen en de in 2023 gepubliceerde Handreiking Complementaire Zorg in het bijzonder.

Martine is orthopedagoge en directeur van het Van Praag Instituut. Zij is ondermeer adviseur van V&VN en auteur van de nieuwe IKNL Handreiking Complementaire Zorg en betrokken bij talloze projecten.

.

???? Resultaten survey naar de Koele Buikwassing™ met Madeleine Kerkhof

De Koele Buikwassing™ is een steeds vaker toegepaste niet-farmacologische interventie bij obstipatie, door Madeleine ontwikkeld vanuit haar uitgebreide kennis en ervaring met het eveneens door haar ontwikkelde zorgconcept AquaZorg. De interventie is eenvoudig, maar juist daardoor luistert de toepassing nauw. Tot nu toe zijn er slechts minimale gegevens over de resultaten en het comfort die de interventie biedt bij obstipatie.

Met de uitkomsten van een survey onder zorgprofessionals hoopt Madeleine dat de Koele Buikwassing™ nog beter geïntegreerd zal worden in de (palliatieve) zorg.

Madeleine Kerkhof is Expert Complementaire en Integratieve Zorg met speciale aandacht voor Palliatieve zorg, Oncologie en Ouderenzorg. Zij is bestuursvoorzitter van Kicozo, senior docent, auteur (ook van de Handreiking Complementaire Zorg, 2023) en reist als (inter) nationaal spreker de wereld rond. Zij is de interventie ontwikkelaar van de Koele Buikwassing™.

..

???? Misselijkheid Integratief bezien, ervaringen in het AvL met Ruben van Coevorden

Misselijkheid behoort tot de sterkst belastende symptomen in de palliatieve fase. De oorzaken kunnen uiteenlopen van ziekte gerelateerd tot behandeling gerelateerd, maar ook emotionele factoren kunnen niet uitgesloten worden. Zorg voor mensen met misselijkheid is in de ideale wereld passende en individuele zorg. Ruben gaat in zijn plenaire bijdrage in op passende interventies binnen het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Na een decennia lange loopbaan als huisarts, oprichter en hospice arts van het Hospice Immanuel, het Joods hospice te Amsterdam, en als SCEN arts, is Ruben nu arts voor het Supportive Care Team van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam. Hij is ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

.

.

Pauze met lekkers uit de streek en Kruidenthee keuze (10.30 – 11.00u)

.
???? Smaak en Eetplezier mini-sessie Eric-Jan “De Smaakman”

Eric-Jan de Smaakman deelt zijn visie en hoe belangrijk smaak en geur zijn, natuurlijk ook in de palliatieve fase! En dat niet alleen: in een extra workshop in de middag laat hij dit jou ervaren.

Eric-Jan “de Smaakman” pionierde met het ontwikkelen van smaakoplossingen bij oncologiepatiënten, van de start met een smaakprofiel tot unieke bereidingen met de smaken en geuren. 

.

???? De Centrale Verbinding: Nervus Vagus & Ontspanning met Madeleine Kerkhof en Martine Busch

De nervus vagus, onze z.g. 10e hersenzenuw, ontspringt in de hersenen en loopt langs het spijsverteringsstelsel, hart en longen. Ze speelt een cruciale rol in het parasympatische zenuwstelsel, dat rust en herstel bevordert. Het ondersteunen van de Nervus Vagus kan op diverse manieren, van aandacht voor de ademhaling en het darmmicrobioom tot neuriën, lachen en (geurige) meditatie.

Madeleine & Martine nemen je mee op een reisje naar de Nervus Vagus en inspireren je om patiënten, naasten (en jezelf) een ontspanningstechniek aan te reiken om tot een betere balans te komen in de spijsvertering, van lichaam en geest.

Madeleine Kerkhof is Expert Complementaire en Integratieve Zorg,  bestuursvoorzitter van Kicozo, senior docent en auteur. Martine is orthopedagoge en directeur van het Van Praag Instituut. Zij is betrokken bij talloze projecten. Beiden zijn adviseurs van V&VN CZ en auteur van de IKNL Handreiking Complementaire Zorg (2023).

.

.
Ochtendronde (12.00 – 13.00u)
.
0.1 Pien in de Buuk met Marion Giesberts
.

Een zo fantastische expert en spreker met diepgaande kennis over alle aspecten van pijn zien we graag weer terug bij Kicozo. In deze workshop gaat Marion in op hoe mensen hun buikpijn kunnen uiten en leer je pijn beter begrijpen:

Denk aan viscerale pijn en pijn bij problemen met spijsverteringsorganen maar ook onbegrepen (buik)pijn. Hoe gedraagt pijn zich bij problematiek in spijsverteringsorganen? Wat zijn de effecten van pijnmedicatie en ook is er aandacht voor emotionele en spirituele factoren die pijn beïnvloeden. Vanuit deze principes legt Marion de link naar welke interventies – in de breedte – dan kunnen worden ingezet om kwaliteit van leven en sterven op alle niveaus positief te beïnvloeden.

Marion Giesberts is coördinator vervolgopleidingen Pijn / Academie Gezondheid en Vitaliteit / Hogeschool Arnhem en Nijmegen HAN VDO.

.

0.2 Stoppen met Eten en Drinken met Marijke Tonino

In de laatste fase staan eten en drinken niet meer verband met gezondheid, want het lichaam is minder in staat voeding te verwerken en aan het levenseinde is het ook niet meer nodig. Het niet meer kunnen eten of drinken is vaak moeilijk voor patiënt en familie. Dat kan zorgen voor gevoelens van verdriet en machteloosheid om het naderend einde. Marijke gaat in op wat eten en drinken met je doet en vooral hoe dat is als iemand aan het sterven is.

Wat gebeurt er eigenlijk als iemand (min of meer bewust) stopt met eten en drinken en hoe erg is “versterven” nou helemaal.

Marijke Tonino is arts ouderengeneeskunde / verstandelijk gehandicapten en consulent Palliatieve zorg en dementie. Wat haar vooral motiveert is proberen goede zorg te verlenen en dan vooral in de laatste levensfase. “Dan kom je erachter dat er veel meer is dan alleen medisch-technisch dat van invloed is of kan zijn, zoals bij het stoppen met eten en drinken”.

.

0.3 Niet-farmacologische Zorg bij Obstipatie met Annemarie Eskes
.

Obstipatie komt veel voor en zeker in de palliatieve fase. De symptoomlast is vaak groot: er kan buikpijn ontstaan en misselijkheid en wanneer  onbehandelde kan obstipatie leiden tot ernstige klachten en complicaties. De oorzaken kunnen divers zijn, van minder eten en drinken en gebrek aan beweging tot ziekte gerelateerd maar ook kan het een bijwerking zijn van medicijnen.

Natuurlijk kun je bij obstipatie denken aan voedingsmaatregelen en de inmiddels bekende Koele Buikwassing™ (waar Madeleine in het plenaire gedeelte op in gaat) maar er zijn ook andere niet-farmacologische opties, zoals kompressen of massage en voetbaden, als dan niet gecombineerd met aromazorg.
Annemarie geeft een kort overzicht van achtergronden en opties en reikt je praktische handvatten aan.

Annemarie is al ruim 30 jaar actief als verpleegkundige. Ze heeft al die tijd al een groot hart gehad voor complementaire zorg. Naast haar werk als verpleegkundige in de wijk is ze sinds jaar en dag een gewaardeerd docent voor Kicozo.

.
0.4 Aromazorg voor Ingang & Uitgang met Madeleine Kerkhof
.
Aromazorg heeft in de afgelopen jaren zijn meerwaarde wel bewezen in talloze aspecten van de zorg, vaak als complementair, maar ook regelmatig als superieur alternatief voor diverse symptomen die we vaak zien in het gehele spijsverteringskanaal, van schrale en kapotte lippen tot mondontstekingen en huidproblemen. Optimale mondzorg is van cruciaal belang voor kwaliteit van leven, net als adequate zorg voor “onderkantjes” ter preventie en behandeling van vochtletsel. Dat beperkt zich niet uitsluitend tot de laatste fase natuurlijk.
Madeleine reikt je in haar workshop vanuit haar decennia lange expertise diverse (evidence based) opties aan vanuit de aromatische kruidenkunde en aromazorg voor ondersteuning van de mondzorg, slokdarmproblemen en huidzorg van het urogenitaal gebied.
Madeleine Kerkhof is Expert Complementaire en Integratieve Zorg,  bestuursvoorzitter van Kicozo, adviseur van V&VN senior docent en auteur, van zowel diverse gespecialiseerde boeken (2016, 2020, 2023) als de Handreiking Aromazorg binnen de Handreiking Complementaire Zorg op Pallialine (2023). Haar passie is om complementaire zorg te integreren in alle patiëntenzorg.
.
.
.
Lunch (13.00u – 14.15u)
Met verrassende intermezzo’s met Tekenmeester Ronald Kronenburg, Top TT’ers m.m.v. het Van Praag Instituut, Aanraakexpert Klara van Zuijdam en Geurgoeroe Madeleine Kerkhof.
.
Middagronde 1 (14.15u – 15.30u)
.
1.1 Smaak en Eetplezier in de Palliatieve Fase met Eric-Jan “De Smaakman”
Begaan met het feit dat mensen veel moeten missen als smaakverlies optreedt, ontdekte Eric-Jan de wereld van smaak en smaakoplossingen. In deze workshop vertelt hij over smaak in het algemeen en de rol en waarde van voeding voor patienten in de palliatieve fase. Je maakt kennis met diverse smaaktestjes en een mini-proeverij, want… eten en drinken zou voor iedereen fijn moeten zijn.

Eric-Jan de Smaakman (Wissink) was als kleine jongen al bezig met koken en bakken. In zijn laatste functie als Hoofd Voeding van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam pionierde hij met het ontwikkelen van smaakoplossingen bij oncologiepatiënten, van de start met een smaakprofiel tot unieke bereidingen met de smaken en geuren. 

.
1.2 Energetisch Welzijn met Wilma Bijl

De kracht die alles in ons universum in beweging houdt noemt men energie. De oude Grieken noemden het ook wel ‘werkzame kracht’. Energie komt uit verschillende bronnen en heeft verschillende vormen. De ene vorm kan vaak worden omgezet in een andere vorm van energie: zo kan bijvoorbeeld elektriciteit worden omgezet in licht of de aura in balans brengen om misselijkheid te verminderen.

Healing Touch (HT) is een energetische interventie die energie weer in beweging kan brengen. HT wordt steeds meer geaccepteerd en studies tonen de meerwaarde aan. Healing gaat immers verder dan het blote oog reikt. Wilma laat je zien en ervaren hoe energetisch werken verlichting kan geven van symptomen zoals misselijkheid of een ‘steen’ in je maag

Wilma Bijl is kwaliteitsverpleegkundige. Rond 2005 is zij zich gaan verdiepen in Complementaire Zorg en maakte in 2012 kennis met Healing Touch waarvan ze practitioner en instructeur werd. Zij is tevens de eigenaar van Cursuscentrum Complementaire Zorg waarin ze diverse trainingen geeft.

.

1.3 Met de Buik Bloot – Eenvoudige Massagegrepen met Estelle Smits

De buik is een van de kwetsbaarste gebieden op alle niveaus. Aanraken en Liefdevolle aandacht staat bij Estelle centraal.

Pijn en ongemak kunnen een grote last zijn. Estelle gaat in op de meerwaarde van eenvoudige grepen en reikt je letterlijk en figuurlijk handvatten aan voor buikwelzijn.

Estelle Smits is directeur van en docent bij het Instituut Massage bij Kanker. Zij heeft getraind bij Gayle MacDonald en blijft haar kennis verdiepen en verbreden. Ze is lid van de internationale Society for Oncology Massage.

.
.
Pauze met lekkers en kruidenthee keuze (15.30 – 16.00u)
.
Middagronde 2 (16.00u – 17.00u)W
.
2.1 De Darmflora c.q het Microbioom, ons 2e Brein, met Ralf Abels

Ons 2e brein wordt het wel genoemd: het microbioom in de darmen. Het beïnvloedt en wordt ook zelf beïnvloed door allerlei processen in ons lichaam en daarbuiten. Tijdens ziekte staat het microbioom vaak onder druk, niet alleen door het ziek zijn zelf, maar ook door behandeling zoals medicatie, stress en voedingsfactoren. Ralf geeft je in zijn bijdrage inzichten in die factoren en hoe deze mogelijk verbeterd kunnen worden om de gezondheid zoveel mogelijk te ondersteunen.

Bioloog Ralf Abels specialiseerde zich na zijn afstuderen aan de universiteit van Keulen in 1989 tot Heilpraktiker (1992). Zijn passie en expertise liggen in onderzoek en behandeling van de darmimmuniteit. Met zijn RP Sanitas Humanus doet hij onderzoek, begeleidt therapeuten en artsen en geeft trainingen.

.
2.2 De Kracht van de Lach met Jenny Bemelmans

Jenny Bemelmans noemt zich ook wel de Lachzuster, want lachen is tenslotte gezond, zo wordt gezegd. Maar het klopt ook nog eens echt.

Lachen heeft veel positieve effecten op ons mentaal en fysiek  welbevinden. Een vriendelijke glimlach wordt altijd herkent. Het wekt een vertrouwen bij de ander en geeft jezelf een positieve uitstraling. “Tijdens een goede lachbui worden onze interne organen lekker gemasseerd. Goed voor de darmwerking! Dat is pas lachen: van de Mond tot de Kont.” zo zegt Jenny enthousiast over haar workshop. Daar wil je toch bij zijn?

Jenny Bemelmans is actief als lachcoach, contactclown, activiteitenbegeleider en daarnaast als wijkziekenverzorgende. Zij ervaart dagelijks wat lachen met de ander doet en nodigt jou uit voor haar heerlijke workshop.

.
2.3 VOL, sorry – Acupressuur, Eenvoudige Handvatten voor de “Route Digestive” met Marjan Herder

Zet letterlijk en figuurlijk je zorgende handen in om symptomen rondom een onevenwichtig spijsverteringstelsel te ondersteunen. Een klacht of proces binnen het lichaam staat nooit op zichzelf en zo ook de behandeling daarvan niet. Wat kun jij als zorgverlener meer aanbieden bij kwalen zoals misselijkheid, gebrek aan eetlust, buikpijn en andere maag- en darmproblemen? Hoe worden deze symptomen beïnvloed en wat kun je bij jezelf of de patiënt doen om dat te balanceren?

Door lichte druk of massage uit te oefenen op bepaalde punten op het lichaam worden processen welke niet in balans zijn, mogelijk weer in balans gebracht. Zet je anatomische en klinische kennis in bij het leren voelen en herkennen van drukpunten op je lijf en wanneer je ze wel of niet kunt toepassen.

Marjan Herder is naast haar prachtige en intensive werk als verpleegkundige op de Intensive Care / CCU ook deskundige in palliatieve en complementaire zorg. Tevens is juist de langzame en aandachtige zorg waar zij als HBO-Voetreflextherapeut naast de acute setting mee bezig is een prachtige aanvulling waarvan zij graag de mooiste elementen met je deelt.

 

.

En daarna (17.10u – 17.45-18.00u):
Plenaire afsluiting met aansluitend aangeklede borrel en/of bezoek kruidentuin tot 19.00u.
.
Geniet daarnaast door de dag heen van ruime kruidenthee keuze, passend bij het thema, netwerken, leren en inspireren op een super locatie.
.
.
Tijden:
Ontvangst 8.00 – 9.00, aanvang programma 9.10. Afsluiting ca. 18.00u.
.

Meld je nu alvast aan via het info @ kicozo.nl emailadres want… vol is vol op dit altijd populaire en geaccrediteerde symposium.
Je ontvangt dan een inschrijfformulier en kunt als het programma klaar is als eerste kiezen uit de workshops.

Tarief: inclusief lekkere vegetarische lunch, koffie, thee & afsluitende aangeklede borrel: 199 euro p/p (BTW vrijgesteld). Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V.

.

Nog even de kleine lettertjes: eenmaal aangemeld geldt voor individuele deelnemers een kosteloze bedenktijd van 14 dagen (geldt niet voor deelname namens c.q. door organisaties). Daarna wordt bij annulering tot 1 maart 2024 € 75 als bijdrage in de onkosten in rekening gebracht. Van 1 maart t/m 1 april 2024 € 95. Van 1 april t/m 1 mei 2024 € 125. Daarna is annuleren niet meer mogelijk en blijft het volledige bedrag verschuldigd. Wel kun je je toegangsbewijs dan overdragen aan een andere zorgprofessional. Annuleren kan alleen schriftelijk.
De toewijzing van toegangsbewijzen en de workshopindeling geschiedt op volgorde van binnenkomst. Vol = vol. Je kunt eventueel op de wachtlijst komen wanneer het symposium volgeboekt is.

 

Op alle cursussen, ook in company, conferenties en onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Je vindt ze op: https://www.kicozo.info/algemene-voorwaarden-kicozo/

Locatie:

Château Holtmühle

 Tegelen (L)