Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorg – scholing

Complementaire zorg vindt een steeds belangrijker plaats binnen de palliatieve en terminale zorg. In de palliatieve zorg wordt de focus verlegd van genezen naar zoveel mogelijk welzijn en comfort – in het teken van leven – van de patiënt en diens naasten. Individuele zorg en aansluiten op de persoonlijke wensen zijn cruciaal. Daarbij kan complementaire zorg een belangrijke aanvullende rol spelen op de standaard zorg.

We geven zowel basisscholingen (1) als verdiepingsdagen (2)

 

1. Basisscholing Complementaire Zorg
in de Palliatieve Zorg 3-daagse

Voor zorgprofessionals in het hospice, palliatieve unit, verpleeghuis, ziekenhuis of thuiszorg.

In deze scholing ga je met vier vormen van complementaire zorg aan de slag die aansluiten op fysieke symptomen, emotionele, sociale en spirituele behoeften van patiënten en hun naasten: AromaZorg – met goed gekozen essentiële oliën uit de aromazorg, aanraak- en ontspanningstechnieken maar ook toepassingen met AquaZorg – gebruik makend van het medium water.

Met AromaZorg kun je veel comfort geven bij symptomen zoals pijn, misselijkheid of benauwdheid en ook goede mondzorg of huidzorg geven.
Daarnaast zijn geuren van grote invloed op de stemming en kunnen veel betekenen voor mensen met angsten en gevoelens van somberheid, onrust of slaapproblemen. Geuren kunnen verder belangrijk bijdragen aan het verbeteren van de ambiance en ook leer je hoe je onaangename geuren laat verdwijnen.

Je leert met diverse AquaZorg toepassingen te werken, zoals een ontspannend kompres of voetenbad, of de buitengewoon effectieve Koele Buikwassing™ bij obstipatie.

Je oefent korte maar volledige hand- en voetmassages, die een fijne manier vormen om aandacht te hebben voor het gezonde, voor het nabij zijn en een bijzonder contactmoment te ervaren, die langdurig welbevinden geeft.

Ook bieden we handvatten rondom ontspanning en visualisatie.

We geven je makkelijk toepasbare handvatten die je in korte tijd kunt uitvoeren, ook in moeilijke en ingrijpende situaties. In het praktisch gedeelte bereidt je verschillende producten zoals een inhaler, een massageolie, oefen je hand- en voetmassage, de Koele Buikwassing™ en maak je kennis met koolzuur voetbaden.

Een veel omvattende, maar toch handzame opleiding dus, verdeeld over drie fascinerende dagen.

Ook worden uiteraard elementen uit de meest recente Handreiking Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorg, waarvan onze Madeleine Kerkhof een van de auteurs is, verwerkt in deze fijne praktijkgerichte training.

Nadien kun je desgewenst verdiepingscursussen complementaire palliatieve zorg volgen (zie hieronder).

NB: ervaren vrijwilligers met een achtergrond in de zorg kunnen ook deelnemen. Kijk ook op onze site naar onze speciale cursussen voor minder in zorgtaken actieve vrijwilligers! En vraag verder naar de mogelijkheden voor een in-company scholing!

De scholing kent 18 contacturen en ca. 10 zelfstudie uren.

Data 2024:

  • Vrijdagen 27 sept, 11 okt en 8 nov bij Kicozo te Wernhout. Aanvang 09.00 uur, afsluiting 15.30-16.00 uur = VOL

Data 2025:

  • Dinsdagen 14 jan, 28 jan en 11 febr 2024 bij Skills Update te Veenendaal. Aanvang 09.00 uur, afsluiting 15.30-16.00 uur
  • Vrijdagen 24 jan, 7 febr en 7 mrt (2025) bij Kicozo te Wernhout. Aanvang 09.00 uur, afsluiting 15.30-16.00 uur.
  • Dinsdagen 11 mrt, 25 mrt en 8 apr 2024 bij Skills Update te Veenendaal. Aanvang 09.00 uur, afsluiting 15.30-16.00 uur

Investering:

369 euro* (btw vrijgesteld i.v.m. CRKBO registratie).

Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V voor 18 punten.

Aanmelden:

Je kunt je opgeven of je belangstelling kenbaar maken via info@kicozo.nl

* Per e-factuur met betaalverzoek te voldoen door de cursist.

Uiteraard kunnen we ook een formele factuur naar je organisatie sturen tegen een kleine bijdrage in de administratiekosten.

2. Verdiepingsdagen

Kicozo biedt professionals in de zorg met voorkennis op het gebied van complementaire zorg diverse interessante verdiepingsdagen waardoor je nog meer comfortzorg kunt bieden in de indrukwekkende palliatieve en terminale fase.
Denk aan onderwerpen zoals:

Complementaire Zorg in de Stervensfase 1-daagse

Ben jij verpleegkundige of verzorgende en heb je al enige basiskennis op het gebied van complementaire zorg, met name aromazorg? Kijk dan verder naar hoe jij met complementaire zorg het laatste stukje van het leven met extra comfortzorg kunt omringen.

In de stervensfase en de dagen die eraan voorafgaan komen alle aspecten van palliatieve zorg samen. De laatste aanpassingen worden gedaan, geanticipeerd op mogelijke factoren die het sterfbed kunnen verstoren en alles in het werk gesteld om de stervende en diens naasten zo goed mogelijk te ondersteunen. Naast medicamenteuze ondersteuning kan complementaire zorg, met name aromazorg, een echte weldaad zijn in die laatste dagen en uren.

Geurige oliën kunnen troost bieden, een prettige(r) omgeving creëren en bijdragen aan het verlichten van angst en stress, zowel bij de patiënt als diens naasten.
Er zijn vaak geen grote maatregelen meer nodig of wenselijk. Het zit hem juist in de kleine dingen, zoals een compassievolle lichte handinwrijving met geurige olie, een comfort crème waarmee je diepe rust en troost kunt brengen, of een verfrissende combinatie die donker wolken en gedachten even weg kan jagen.
Voor de naasten kun je denken aan een compositie om het waken en stress en angst te verlichten, gevat in een inhaler, een voetenbad of massage.
En ook al klinkt dat gemakkelijk, er zijn echt wel zaken waar je rekening mee moet houden om het comfort ook te waarborgen. Dat leer je allemaal tijdens deze bijzondere dag.

We bespreken tijdens de scholing diverse – vaak goed onderbouwde – essentiële oliën en basisstoffen die ook in de nieuwe Handreiking op Pallialine staan (geschreven door Madeleine Kerkhof), waarmee je ook gaat werken. Kortom, een fascinerende dag met elementen waar je direct mee aan de slag kunt.

De scholing kent 6 contacturen en 2 uren zelfstudie (buiten oefenen van het geleerde).

Data:

  • Zaterdag 9 november 2024
  • Vrijdag 11 april 2025

Lokatie:

Wernhout (N.Br). Aanvang 09.00 uur, afsluiting 15.30-16.00 uur.

Investering:

  • 145 euro* p/p (btw vrijgesteld i.v.m. CRKBO registratie). Inclusief zijn een uitgebreide reader, alle hoogwaardige materialen en koffie/thee.

* Per emailfactuur met betaalverzoek te voldoen door de cursist. Je ontvangt een bevestiging voor je administratie of declaratie. Bij betaling op factuur via je organisatie worden administratiekosten in rekening gebracht.

Inhoud verzorgd door Kicozo, accreditatie wordt bij minimaal 8 deelnemers aangevraagd voor 6 punten.

Inschrijven:

Aanmelden: uitsluitend via info@kicozo.nl

Verdiepingsdag CZ en Mondzorg, Misselijkheid, Obstipatie & Meer
in de Palliatieve Fase

Ben jij verpleegkundige of verzorgende en heb je al enige basiskennis op het gebied van complementaire zorg, met name aromazorg? Dan is deze scholing een geweldige aanvulling op jouw werk in de palliatieve zorg.

In de palliatieve fase kunnen klachten van het spijsverteringskanaal de kwaliteit van leven danig in de weg staan. Een kapotte of droge mond, al dan niet met ontsteking, het ervaren van misselijkheid als gevolg van ziek zijn of behandeling, en natuurlijk het veel voorkomende obstipatie kunnen behoorlijk belastend zijn. Niet altijd zijn farmacologische of andere gangbare middelen de ideale oplossing.
Met behulp van complementaire zorg, meer natuurgerichte of fysiologisch aansluitende oplossingen, kunnen deze klachten vaak heel goed verlicht worden, waardoor deze niet of minder op de voorgrond staan. Zo kan er weer meer aandacht komen voor het gezonde, voor prettige ervaringen en genieten van fijne dingen.

We bespreken tijdens de scholing diverse – vaak goed onderbouwde – essentiële oliën en basisstoffen, waarmee je ook gaat werken. Denk bijvoorbeeld aan kamille en pepermunt voor de mondzorg en het ondersteunen van de droge mond met citrusolie. Voor misselijkheid is uit studie en ervaring  gebleken dat gember buitengewoon effectief, net als pepermunt en citroen.
Ook bespreken we de meerwaarde van AquaZorg bij obstipatie en spijsverteringskrampen.

De scholing kent 6 contacturen en 2 uren zelfstudie (buiten oefenen van het geleerde).

Data:

  • nader te bepalen of vraag het aan voor jou en je organisatie

Lokatie:

Wernhout (N.Br). Aanvang 09.00 uur, afsluiting 15.30-16.00 uur.

Investering:

  • ….. euro p/p* (btw vrijgesteld i.v.m. CRKBO registratie). Inclusief zijn een uitgebreide reader, alle hoogwaardige materialen en koffie/thee.

Inhoud verzorgd door Kicozo, accreditatie wordt bij minimaal 8 deelnemers aangevraagd voor 6 punten.

Inschrijven:

Aanmelden: uitsluitend via info@kicozo.nl

* Per emailfactuur met betaalverzoek te voldoen door de cursist. Je ontvangt een bevestiging voor je administratie of declaratie. Bij betaling op factuur via je organisatie worden administratiekosten in rekening gebracht.

Complementaire Zorg en Angst, Depressie,
Vermoeidheid en Slapen in de Palliatieve Fase

Verdiepingsdag voor professionals in de zorg (voorkennis op het gebied van complementaire zorg is vereist).

Ben jij verpleegkundige of andere zorgprofessional en heb je te maken met patiënten in de palliatieve fase? Heb je al basiskennis op het gebied van complementaire zorg? Dan is deze verdiepingsdag vast iets voor jou.

Wanneer ernstig zieken en hun naasten het nieuws te horen krijgen dat er geen genezing mogelijk is en het einde van het leven na kortere of langere tijd in zicht gaat komen, kun je nog steeds een grote of kleine maar niet minder belangrijke rol spelen in het fysiek, maar vooral ook emotioneel en spiritueel welzijn.
Bij sommige ziekten is de progressie langzaam en gaat iemand geleidelijk achteruit. Maar ook kan de progressie snel en het ziekbed heftig zijn – soms door de aard van de ziekte, soms vanwege het (te) laat ontdekt worden, of allebei.

Complementaire zorg, zoals het werken met geurige essentiële oliën, aanraking en massage, maar ook ontspanningstechnieken en AquaZorg, zoals een warm voetbad, kan een grote bijdrage leveren aan de coping mechanismen van patiënten en hun naasten. Ontspanning, aandacht voor het gezonde en het (her)vinden van de eigen krachtbronnen zijn hierbij de doelen.

In deze Verdiepingsdag is hier volop aandacht voor. Aansluitend op de betreffende IKNL richtlijnen worden de onderwerpen angst, depressie, vermoeidheid en slaapproblemen uitgediept en gekeken waar complementaire zorg waardevol kan zijn, zoals verdamping van geschikte essentiële oliën, aanraking en massage, warme kompressen en andere watertoepassingen en natuurlijk ontspanningsoefeningen. Deze vormen van zorg kunnen een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven.
Geuren hebben een bewezen effect op de stemming en gemoedstoestanden. Van massage kan een fijne nabijheid en geruststelling uitgaan, terwijl een voetenbad diep kan helpen ontspannen. Met ontspanningstechnieken help je patiënten weer enige controle terug te krijgen, zodat zij op die manier wat rust en welbevinden kunnen ervaren. Uiteraard is er sterk aandacht voor het afwegen van de voordelen van de interventies tegen de eventuele nadelen. Je bereidt een eigen massageolie en oefent diverse vaardigheden.

De scholing kent 6 contacturen en 2 uren zelfstudie (buiten oefenen van het geleerde).

Data:

  • nader te bepalen of vraag het aan voor jou en je organisatie

Locatie:

  • Kicozo, Wernhout (N.Br)

Investering:

  • ……euro* p/p (btw vrijgesteld i.v.m. CRKBO registratie). Inclusief zijn een uitgebreide reader, alle hoogwaardige materialen en koffie/thee.

* Per emailfactuur met betaalverzoek te voldoen door de cursist. Je ontvangt een bevestiging voor je administratie of declaratie. Bij betaling op factuur via je organisatie worden administratiekosten in rekening gebracht.

Inhoud verzorgd door Kicozo, accreditatie wordt bij minimaal 8 deelnemers aangevraagd voor 6 punten.

Aanmelden: uitsluitend via info@kicozo.nl

 

Tweedaagse Scholing Complementaire Zorg
in de Laatste fase van Dementie 

Voor zorgprofessionals die beschikken over basiskennis Complementaire Zorg

Mensen met gevorderde dementie en zeker in de allerlaatste fase, vragen om een empathische, warme, zorgzame benadering.

Met complementaire zorg kunnen we, aanvullend op de algemene basiszorg, enorm bijdragen aan het welbevinden. Om symptomen als een droge kapotte mond, benauwdheid en pijn te verlichten, is net als bij goede huidzorg, deskundigheid essentieel. Denk aan het werken met essentiële oliën – AromaZorg – met de krachtige invloed van geurige oliën op fysiek, emotioneel en spiritueel welbevinden.
Angsten en onrust kunnen verlicht worden door aandachtsvol nabij te zijn, de zintuigen op zachte wijze aan te spreken en ideale voorwaarden te creëren voor iemand met dementie zodat deze in een staat van diepere ontspanning mag komen. Een aangename ambiance is daarbij fijn voor alle betrokkenen (denk aan een bedompte lucht, een gespannen sfeer of onaangename geuren).

Ook een aandachtsvolle aanraking kan in de laatste levensfase voor groot welbevinden zorgen. Soms kan een zachte massage zinvol zijn, soms kunnen lichtere vormen van aanraking prettig zijn. Wat kan (nog) wel en wat niet leer je in deze scholing. Hoe ben je echt aanwezig en hoe ga je om met aanraking in die bijzondere, vaak intense fase.

NB: ervaren vrijwilligers met een achtergrond in de zorg kunnen ook deelnemen. Vraag ook naar onze speciale cursussen voor minder in zorgtaken actieve vrijwilligers of onze cursussen voor mantelzorgers!

De scholing kent 12 contacturen en 4 uren zelfstudie (buiten oefenen van het geleerde).

Data:

  • nader te bepalen of vraag het aan voor jou en je organisatie

Cursustarief:

  • ….. euro* p/p (btw vrijgesteld i.v.m. CRKBO registratie).

* Per emailfactuur met betaalverzoek te voldoen door de cursist. Je ontvangt een bevestiging voor je administratie of declaratie. Bij betaling op factuur via je organisatie worden administratiekosten in rekening gebracht.

Accreditatie wordt bij voldoende deelnemers aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V (voor 12 punten).

Ook komen wij deze of een aangepaste training graag geven op jouw locatie op dagen die dan het beste uitkomen.

 

Algemene informatie, geldend voor alle scholingen:

PS: aanmeldingen uitsluitend via info@kicozo.nl. Je ontvangt een inschrijfformulier.
Deelname is op volgorde van binnenkomst van het volledig ingevulde formulier. Vol is vol.
Het lesgeld is via emailfactuur met betaalverzoek te voldoen door de cursist. Je ontvangt een bevestiging voor je administratie of declaratie. Bij betaling op factuur via je organisatie worden administratiekosten in rekening gebracht.

Op alle cursussen, ook in company, conferenties en onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Je vindt ze op https://www.kicozo.info/algemene-voorwaarden-kicozo/

 

 

Scholing Complementaire Zorg voor Kinderen in de Palliatieve Fase.

Voor professionals in de zorg voor kinderen in alle settingen.

Ben je verpleegkundige, verzorgende of anderszins professional in de zorg? Werk je (regelmatig) met kinderen met een levensbedreigende of levensduur verkortende aandoening? Dan is deze scholing iets voor jou.

Complementaire zorg in de palliatieve zorg voor kinderen heeft overeenkomsten met die voor volwassenen, maar is ook duidelijk anders. Kinderpalliatieve zorg heeft een grote impact op alle betrokkenen: op het zieke kind en zijn of haar gezin, familie, vrienden, buren, school en de rest van de omgeving. Het overlijden van een kind raakt de meest existentiële angst van alle betrokkenen.

Aanvullende zorg kan veel betekenen voor zowel het kind als voor het gezin. Tijdens deze scholing leer je hoe je meer comfort kunt bieden aan de betrokkenen. Denk aan verdriet en angst, aan pijn en spasmen, misselijkheid, obstipatie en benauwdheid. Je leert te werken met enkele mooie essentiële oliën en basisstoffen uit de aromatherapie / aromazorg, met massage, aquazorg (kompressen, buikwassing) en ontspanningstechnieken. Met het geleerde kun je direct aan de slag, met kleine, makkelijk uit te voeren interventies voor groot welbevinden! Ook zul je aan ouders of andere betrokken eenvoudige interventies over kunnen dragen zodat zij meer handvatten krijgen om mee te helpen de zorg te verlenen, iets dat zij vaak enorm prettig vinden. Kortom: een waardevolle scholing met kleine maar fijne mogelijkheden om groot comfort te bereiken.

Uiteraard sluiten we nauw aan op de geldende richtlijnen, waarvan Kicozo’s bestuursvoorzitter een van de auteurs is.

Lokatie: Kicozo, Wernhout (N.Br.) of incompany

Data:

  • Op verzoek.

Investering:

  • (op offerte – btw vrijgesteld). Inclusief zijn alle hoogwaardige materialen, een reader, koffie en/of thee.

De scholing kent 12 contacturen en ca. 30 zelfstudie uren.

Aanmelden:

Je kunt je opgeven of je belangstelling kenbaar maken via info@kicozo.nl

PS: aanmeldingen uitsluitend via info@kicozo.nl. Je ontvangt een inschrijfformulier.
Deelname is op volgorde van binnenkomst van het volledig ingevulde formulier. Vol is vol.
Op alle cursussen, ook in company, conferenties en onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Je vindt ze op https://www.kicozo.info/algemene-voorwaarden-kicozo/

 

Deze scholing(en) sluit(en) voor het beroepsdeelprofiel Complementaire Verpleegkunde aan op:

Zorgvrager gebonden taken

Kerntaak: vaststellen van de behoefte/ mogelijkheden tot complementaire zorg.

Competenties: Leren een gerichte anamnese af te nemen bij de zorgvrager, aansluitend op de behoefte, eventuele al aanwezige zelfzorg en behandeling door (externe) complementaire behandelaar.

Kerntaak: verpleegkundige diagnosen stellen.

Competenties: Verkrijgen van grondige kennis over de basisprincipes van het werken met essentiële oliën en water in verschillende toestanden en applicatiemogelijkheden, indicaties en contra-indicaties, mogelijke interacties, neveneffecten, de koppeling met te stellen doelen van de interventies maken en het trainen en oefenen van de geboden technieken in de praktijk. Leren koppelen van specifieke verpleegkundige diagnosen aan het gebruik van essentiële oliën, aanraak- en watertechnieken in diverse aggregaatstoestanden (warmte/ koude, met/zonder compressie, met/zonder toevoeging van essentiële olie, etc.) en in diverse applicatiemethoden (pakking, wikkel) in samenhang met de toestand en wensen van de individuele zorgvrager.

Kerntaak: resultaten formuleren en verpleegkundige interventies kiezen.

Competenties: Leren doelen te vertalen naar interventies, gebruik makend van de laatste nieuwe inzichten op het gebied van aromazorg, aanraak- en watertechnieken en hun toepassingen, in aanvulling op en in combinatie met reguliere zorg. Leren interventies te kiezen die met hun werking, indicaties, contra-indicaties, neveneffecten en mogelijke interacties met reguliere en/of complementaire behandelingen passend zijn in de gegeven situatie.

Kerntaak: uitvoeren van zorg.

Competenties: Leren de gehanteerde technieken (bereiden aromatisch product, geven van een massage, acupressuur, pakking, wikkel) uit te voeren volgens de daarvoor geldende richtlijnen en inzichten. Leren observeren hoe de interventie op fysiek en mentaal niveau effect heeft (b.v. circulatie, ademhaling, pijnbeleving, ontspanning of activering, bevorderen van de slaap, comfort en gevoel van welbevinden). Leren wanneer en hoe de interventie aan te passen aan een zich veranderende situatie en reactietypen (interacties, gewenste of ongewenste reactie van de zorgvrager). Leren integreren van de interventies in de dagelijkse zorg.

Kerntaak: advies, instructie en voorlichting geven.

Competenties: Informatie en instructie kunnen geven over het zelf toepassen van geschikte interventies thuis of in de instelling (b.v. kompres aanleggen, handmassage geven etc.). Advies bieden m.b.t. de te verwachten effecten en neveneffecten en instructies geven omtrent het aanpassen van de interventie (b.v. temperatuur aanpassen van het badwater, of de applicatietijd verkorten of verlengen). Advies geven wanneer deskundige assistentie ingeroepen dient te worden.

Professie gebonden taken

Kerntaak: deskundigheid in beroepsmatig handelen van collegae bevorderen.

Competenties: Instructies geven aan collega’s m.b.t. de aangereikte interventies in het kader van deze module, rekening houdend met hun mogelijkheden en beperkingen.

 

Ook op het beroepsdeelprofiel Palliatieve Zorg sluit(en) deze scholing(en) goed aan. Ondermeer:

Kerntaak: Kiezen en plannen van verpleegkundige interventies.

De verpleegkundige pz gebruikt een breed scala aan interventies om doelgerichte verandering in de situatie van de zorgvrager te bewerkstelligen. Deze kunnen in intensiteit variëren van het geheel overnemen van de zorg tot het ondersteunen van de zorgvrager door voorlichting. Verpleegkundigen in de palliatieve zorg bieden een geïntegreerd aanbod aan interventies en zij maken hierbij creatief gebruik van bestaande mogelijkheden. Met de zorgvrager en naasten overleggen over verschillende (complementaire) interventiemogelijkheden. (Complementaire) interventies kiezen en beargumenteren, afhankelijk van de gewenste zorgresultaten en van de mogelijkheden van de zorgvrager. Wanneer geprotocolleerde zorg niet mogelijk is daarover onderhandelt met betrokkenen. De keuze maken voor bepaalde interventies waarbij gebruik gemaakt wordt van (standaard) procedures en alternatieve / complementaire interventies volgens nieuwe procedures. Anticiperende interventies en evt. problematiek gerelateerd aan het ziekteproces, medicatie of situatie van de zorgvrager bespreekbaar maken met de zorgvrager.

Kerntaak: Verrichten van verpleegkundige interventies.

De verpleegkundige pz kan zorg verlenen in verschillende situaties, op uiteenlopende momenten, binnen verschillende instellingen en in de thuissituatie aan zorgvragers in de palliatieve fase. De (complementaire) interventies die zij verricht komen voort uit de vastgestelde verpleegkundige diagnoses en behoren tot het autonome aandacht- en competentiegebied van de verpleegkundige pz, het anticiperen op te verwachten problemen behorend bij de situatie van de zorgvrager en informatie die zij krijgt van andere betrokkenen. Observeren en signaleren – De behoeften van de zorgvrager, de veranderingen daarin of in de gezondheidstoestand herkennen, welzijn bedreigende factoren signaleert en deze adequaat analyseert en hierop intervenieert. Verlenen van verpleegkundige zorg – Zorg dragen voor comfort in (basis) zorgsituaties. Zij is hierbij in dialoog met de zorgvrager en zijn omgeving. De zorgverlening van het sociale netwerk ruimte geven en aanvullen. Adequaat reageren in onvoorziene situaties. Deskundig zijn in het creatief toepassen van standaardprocedures teneinde de interventies in het belang van de zorgvrager en zijn proces en relaties tot een van tevoren uitgesproken gewenst resultaat te brengen. De mogelijkheden en risico’s van verpleegkundige (complementaire) toepassingen kent. (Complementair) verpleegtechnisch handelen, dwz het uitvoeren van werkzaamheden gericht op symptoombestrijding. Hierdoor is het mogelijk om zorgvragers een nog zo optimaal mogelijk leven te bieden. Verpleegtechnisch handelen wordt uitsluitend toegepast om het welzijn en comfort van de zorgvrager te verhogen. Inzicht hebben in de situatie van de zorgvrager en zijn naasten. Ten behoeve van klachtenvermindering en symptoombestrijding handelingen volgens voorschriften uitvoeren. De zorgvrager en zijn omgeving betrekken bij de uitvoering. De werking van hulpmiddelen en medicatie, en de toepassing daarvan in de palliatieve zorg kent. Daarbij is van belang te leren hoe aromazorg en het werken met water invloed kan hebben op de hierboven genoemde factoren en omgekeerd.

 

Deze scholing(en) sluit(en) voor het beroepsdeelprofiel Oncologie Verpleegkundige aan op ondermeer:

Methodische zorgverlening

Kerntaak: verzamelen en interpreteren van gegevens.

Competenties: verpleegkundige diagnoses (vlgs. Gordon) leren koppelen aan de voorgestelde interventie. Leren een gerichte (complementaire) anamnese af te nemen.

Kerntaak: plannen van zorg.

Competenties: Nagaan in hoeverre gestreefd kan worden naar de oplossing van het probleem, het verzachten van het probleem of accepteren van geleide achteruitgang. (Daarbij leert de oncologieverpleegkundige te bepalen welke vorm van complementaire aromazorg hierbij aanvullende ondersteuning kan geven). In overleg met de zorgvrager het beoogde resultaat helder en inzichtelijk formuleert en wanneer de situatie verandert dit resultaat herformuleert. In samenhang met andere disciplines afstemming zoekt over beoogde resultaten (b.v. een complementair verpleegkundige of externe complementair behandelaar) interventies kiest, rekening houdend met de diagnose en bijbehorende kenmerken en factoren, het beoogde resultaat en factoren die hierop van invloed zijn, te verwachten neveneffecten en interacties. De keuze van interventies beargumenteert. De zorgvrager het belang van (complementaire) interventies uitlegt.

Kerntaak: uitvoeren van zorg.

Competenties: Leren de geboden technieken (bereiden aromatisch product, geven van een massage, acupressuur, pakking (wikkel) uit te voeren volgens de daarvoor geldende richtlijnen en inzichten. Leren observeren hoe de interventie op fysiek en mentaal niveau effect heeft (b.v. circulatie, ademhaling, pijnbeleving, ontspanning of activering, bevorderen van de slaap, comfort en gevoel van welbevinden). Leren wanneer en hoe de interventie aan te passen aan een zich veranderende situatie en reactietypen (interacties, gewenste of ongewenste reactie van de zorgvrager). Verrichten van (complementaire) interventies, gebaseerd op een zo goed mogelijke lichamelijke conditie, zodat hij zo min mogelijk ongemak ervaart. Begeleiding van de zorgvrager bij het hervinden van een evenwicht tussen de gevolgen van de ziekte en de medische behandeling enerzijds en de eisen die hij stelt aan zijn leven en levensstijl anderzijds. De oncologieverpleegkundige begeleidt hem zodanig dat hij beter in staat is zijn problemen te hanteren, zich gesteund voelt en minder machteloos en meer samenhang in zijn leven ervaart. Complementaire interventies kunnen hierbij naadloos aansluiten.

Deze opleiding sluit verder op diverse aspecten aan op ondermeer de beroepsdeelprofielen Geriatrie Verpleegkundige, Verstandelijk Gehandicaptenzorg, Eerstelijns Verpleegkundigen, Zelfstandigen en Antroposofische Zorg.