Blog: Nicole – Niet te slikken…

Blog Nicole – Niet te slikken…

© Madeleine Kerkhof, 2016

Rauwe emotie en een gevoel van machteloos verdriet vliegt me naar de keel als ik de telefoon neerleg. Ik slik een paar keer. Ik heb net gesproken met een collega verpleegkundige over het slechte nieuws dat iemand “van ons”, de professionals en andere intens betrokkenen die gepassioneerd in de palliatieve zorg kwaliteit van leven brengen, te horen krijgt.

Nicole is net in de 50, een gezin met kinderen en vol in het leven, wanneer ze net voor Kerst hoort dat ze slokdarmkanker heeft. Haar hele leven staat voorlopig in de wacht. Er zijn vooralsnog geen uitzaaiingen gevonden. Begin januari begint haar zeer intensieve behandeling van chemotherapie met radiotherapie, om de zware operatie voor te bereiden die daarna volgt. De verpleegkundige heeft eerder van mij gehoord dat ik veel goede resultaten boek met een drank op basis van aloë vera en duindoorn. Daarom zoekt ze contact met mij om direct bij het begin van de behandeling te kunnen starten.

Misschien dat een van de redenen dat het me zo aangrijpt is, dat dit in het afgelopen jaar de zoveelste keer is dat ik bij deze k…(piep) kanker gevraagd wordt, wat betekent dat er weer iemand getroffen is door de ziekte. En de behandeling is intensief en geeft veel neveneffecten, zoals irritatie, zwelling, pijn en verbranding van de slokdarm waardoor slikken, laat staan eten een groot probleem is.

Maar het klopt gelukkig. Aan het vaststaand feit dat slokdarmkanker een vreselijke diagnose is met verstrekkende gevolgen kan ik niets doen, maar ik heb met mijn receptuur gelukkig wel veel mensen kunnen helpen. Zelfs mij heeft het verrast dat de natuur zo goed in staat is – op zelfs vrij eenvoudige wijze – de patiënt verlichting van symptomen en een sneller herstel van in dit geval de slokdarm (en mondslijmvliezen) te bieden. Hierdoor verbetert diens conditie en is of wordt eten (weer) makkelijker, van essentieel belang voor de voedingstoestand en het welbevinden.

Het relatief eenvoudige recept van verse aloë veragel (sterk verzachtend, een helend beschermlaagje leggend op de slijmvliezen, bevochtigend bij droogheid, pijnstillend, wond helend) met duindoorn (sterk beschermend en regenererend voor de slijmvliezen) en helicryse (ontstekingsremmend, zwelling en pijn verminderend) heeft al diverse mensen geholpen, tot over de grenzen heen en het gaat nu ook naar Nicole.

Het nieuwe jaar begint voor Nicole en haar gezin met angst en onzekerheid. Dankbaar ben ik, dat ik mag bijdragen aan haar welzijn. Wanneer ik het pakje naar de post breng voel ik me intens verbonden met alle mensen die voor ernstig zieken zorgen. Dank aan jullie allemaal.

Madeleine.

PS: referenties beschikbaar m.b.t. de ingrediënten

Ben jij als (semi)professional werkzaam in de zorg? En wil je ook leren hoe technieken als AromaZorg, AquaZorg, Massage en/of Ontspanningstechnieken de laatste levensfase meer comfort en complete zorg kunnen geven? Kijk dan eens op deze website voor informatie en opleidingen.