Adviespagina Koele Buikwassing

© Madeleine Kerkhof, Kicozo


Koele 
Buikwassing by Kicozo™

De Koele Buikwassing™ is een korte en milde interventie die zeer effectief is bij vrijwel alle vormen van obstipatie.
Een groot voordeel van deze interventie is de ultrakorte duur van de toepassing en het grote effect op de korte en lange termijn. In slechts een tot twee minuutjes kan de wassing door een geroutineerd zorgverlener worden uitgevoerd.

De interventie wordt gegeven met een nat washandje met koel / fris water. In eerste instantie voelt het even koud aan, maar die eerste reactie is meestal snel vergeten. Tijdens of kort na de interventie ervaren nagenoeg alle patiënten eerst een lichte prikkeling of tinteling van de huid. Daarna volgen lichte borrelingen, gevolgd door een weldadige warmte die zich over de gehele buik kan verspreiden. Dit heeft vooral plaats in de dieper gelegen weefsels. De huid voelt het langst koel aan. Verschillen in persoonlijke constitutie zorgen dat bij de ene patiënt de secundaire heropwarming al na een minuutje te voelen is, terwijl bij de ander vijf tot tien minuten nodig zijn. De techniek wordt door zowel zorgvragers als zorgverleners gewaardeerd (Basten & Rauw, 2021).

Zo kunnen we vooral met behulp van een Koele Buikwassing™ zeer snel en effectief tot goede resultaten komen bij obstipatie, zelfs bij opiaat geïnduceerde obstipatie en bij zorgvragers met verlammingen. Na één of enkele dagen de buikwassing te hebben ondergaan, volgt bij veel patiënten het zich kunnen ontlasten.

Koele Buikwassing ™ – werkingsmechanisme

Een Koele Buikwassing ™ is, anders dan een reinigende wasbeurt bij de ochtendzorg, een methode waarbij we een koel (of koud) laagje water op de huid aanbrengen.
De thermoreceptoren aldaar zijn hier zeer gevoelig voor. Vanuit die zenuwen en vanuit de reflexbanen worden dan onmiddellijk seintjes naar de hersenen gestuurd, waarop de thermostaat reageert. In de ogen van ons lichaam wordt het “bedreigd” door koude. Het lichaam moet dus zorgen dat in dat gebied snelle heropwarming plaats vindt.
In de eerste plaats zullen de vaten in het gebied zich snel samentrekken. Het bloed stroomt uit de periferie naar de diepte waar het kan worden opgewarmd. Door het terugstromen van het warme bloed in het “bedreigde gebied” vindt effectieve secundaire heropwarming plaats.
De Koele Buikwassing™ duurt zeer kort, ca. 1 minuut. De heropwarming wordt al snel ervaren, in de regel na één tot vijf minuten.

Geschikt voor
In principe iedereen, van 0 tot 100+ jaar en in vrijwel elke levensfase, mits geen contra-indicaties gelden (zie protocol).

Temperatuur van de wassing
De effectiefste wassingen worden gedaan met water zoals het uit de koude kraan komt, eventueel met een klein scheutje warm erbij (18-22°C).

Tijdstip
Bij voorkeur voor de ochtendzorg of in elk geval in de ochtenduren om aan te sluiten op de natuurlijke “orgaanklok” van het lichaam.

Frequentie – algemene informatie
Bij chronische en opiaat geïnduceerde obstipatie dagelijks.
Verder: op geleide resultaat en andere factoren zoals mobiliteit, voeding, (tijdelijke) ritme veranderingen.

Communicatie

Ik adviseer om nooit te spreken van een “koude”, maar altijd van een “koele” of “frisse” wassing. Dat klinkt veel vriendelijker en is beslist drempel verlagend.

Koele Buikwassing by Kicozo™ leren & protocol
(leer hem bij de interventie ontwikkelaar Madeleine Kerkhof via Kicozo https://www.kicozo.info/aquazorg-scholingen/)
De pfd van het enige, steeds naar laatste inzichten geüpdate protocol, met vermelding van indicaties, contra-indicaties en bijzonderheden vindt je hier:
Koele Buikwassing™ – protocol 5.0

 

Train de Trainer Workshop: Koele Buikwassing by Kicozo™
(Kan ook op locatie!).

Bedoeld voor: degenen die de Koele Buikwassing™ in het verleden hebben geleerd en deze door willen geven aan hun collega’s of team.
Kicozo’s protocol voor de Koele Buikwassing™, waarvan Madeleine Kerkhof de interventie ontwikkelaar is, is het enige originele veilige en werkzame protocol, dat regelmatig getoetst wordt naar de laatste inzichten en daarom geregistreerd bij het merkenbureau. Andere protocollen of beeld/filmmateriaal dan dat van Kicozo bevatten mogelijk niet de juiste informatie, contra-indicaties en/of werkwijze.
Bij Kicozo willen we deze graag op de juiste wijze doorgeven, waardoor je er zeker van bent dat je in veiligheid en comfort zoveel mogelijk het beoogde resultaat bereikt.
Je leert het tijdens de Train de Trainer Workshop Koele Buikwassing™. Kijk op https://www.kicozo.info/aquazorg-scholingen/ voor data en tijden.

Meer informatie via info@kicozo.nl

 

 

Ontstaansgeschiedenis Koele Buikwassing™

Het begon in 2008, toen ik voor mijn Masterclass Hydrotherapie naar het Duitse “mekka” van de kuurgeneeskunde trok. Sindsdien is AquaZorg naast AromaZorg en andere complementaire zorg vormen mijn grote passie. Met de juiste achtergrondkennis en ervaring is het een geweldige aanvulling op de zorg.
Na mijn afstuderen in 2010 ontwikkelde ik de Koele Buikwassing™, een slimme en snelle, super eenvoudige en enorm effectieve interventie voor obstipatie en trage darmen, waar zoveel mensen mee te maken hebben.
Sinds die tijd hebben honderden patiënten ervan geprofiteerd, in alle settingen en voor alle leeftijden, van 0 jaar tot over de 100. En nu, ruim 12 jaar en vele ervaringen van zorgverleners en patiënten rijker is het dan zover dat de Koele Buikwassing™ ook in (een eerste) studie de aandacht krijgt die ze verdient. En daar ben ik eigenlijk best beretrots op.
Dank aan Lonneke Basten en Marleen Rauw, begeleid door Marion Giesberts, die deze studie uitvoerden en bevestigden hoe gewaardeerd deze niet-farmacologische interventie wordt door zorgverleners en patiënten.

Zie: https://www.venvn.nl/afdelingen/complementaire-zorg/nieuws/orienterend-onderzoek-over-koele-buikwassing-hbo-v-studenten/?fbclid=IwAR1JREJqt2t7XoRms_pvgX3Abli0HMv9cs8Xj1f0vzZO9OS-HeY15PKxl8c

Studies

Er is veel geschreven over hydrotherapie en Sebastiaan Kneipp, maar naar de afzonderlijke interventies is nauwelijks studie verricht, koolzuurbaden uitgezonderd.
De meeste studies richten zich op de Kneipp kuur als gecombineerd geheel van diverse interventies bij bepaalde aandoeningen. Vaak  bestaat deze kuur uit de vijf zuilen van het Kneipp concept: water, beweging, voeding, kruiden en geestelijk welzijn. Daarbij zijn goede resultaten gezien van de al meer dan honderd jaar oude traditie.
Ik zou graag zien dat naar de hier vermelde experience based interventies meer studie wordt verricht, zoals de hierboven genoemde kleine studie die studenten aan de HAN afrondden naar de Koele Buikwassing™.

© Madeleine Kerkhof, Kicozo