Geuren
Geuren kunnen een grote rol spelen om het gevoel van welbevinden te bevorderen. Goed gekozen geuren doen iets met je. Ze stellen gerust, stimuleren de eetlust, of kunnen helpen een gezonde slaap te bevorderen. Wanneer je je ergens goed genoeg voelt om je ongerustheid (gedeeltelijk) van je af te schudden bevordert dat in belangrijke mate je gevoel van welbevinden en het beter in je vel zitten.
Message in a Bottle – Boodschap in een flesje
Geuren kunnen persoonlijke herinneringen oproepen en spreken in de hersenen emotionele reacties aan, die aan het welbevinden kunnen vergroten. Essentiele olien en CO2 extracten geven eigenlijk een boodschap in een flesje. Wist je dat veel mensen beter slapen wanneer hun favoriete geur in de slaapkamer aanwezig kan zijn? En dat bij mensen in de palliatieve fase geurige (puur natuurlijke) essentiële oliën tot verlichting van angst en stress kunnen leiden? En dat mensen met dementie vaak heel positief reageren op geuren uit lang vervlogen tijden?
Bij Kicozo helpen we je om in te spelen op geurbeleving en de juiste keuzes te maken. Het is belangrijk om te weten of zo goed mogelijk in te schatten – met behulp van familie bijvoorbeeld – of iemand de geur die je in gedachten hebt inderdaad associeert met een fijne herinnering of gebeurtenis.
Zo denk ik bij de geur van roos uit het flesje in het traditionele houten kokertje direct aan de fijne tijd die ik in 2019 samen met mijn lief Kees mocht beleven in de Bulgaarse rozenvelden. De “message in the bottle” van de pure rozenolie is er een van net zo pure liefde, niet alleen voor mijn partner, maar ook voor de natuur, mijn vak en de mensen voor wie ik iets kan betekenen.
De geur van terpentijn- en dennenolie doet veel mensen aan pas gewreven meubelen, terwijl patchouli vaak associaties oproept met de hippietijd van toen.
Voor de een is de plantenboodschap van lavendelolie er een van rust en kalmte, terwijl een ander eerder aan vakanties denkt in de Provence.
Veiligheid
Het is belangrijk om bij kwetsbare patiënten het gebruik van geuren te toetsen aan hun situatie d.m.v. een anamnese. Zo kom je er veelal tijdig achter of de geur wel gewenst is en veilig toe te passen of juist ongewenst (en daardoor onrust of agitatie kan geven) of onveilig of zelfs gevaarlijk is (denk aan inzetten van rozemarijn bij epilepsie, of toepassen van citroenolie in glaasjes water). Het zondermeer maar overal verdampen c.q. “diffusen” van geuren is aan veel voorwaarden gebonden en is zeker niet overal gewenst.
Het is dus belangrijk jezelf goed op de hoogte te brengen van het werken met AromaZorg (of AromaTherapie) en te houden. Daarvoor biedt Kicozo uitgebreide scholingsmogelijkheden en verzorgt publicaties. Met dat in je “rugzakje” kan AromaZorg een waardevolle aanvulling betekenen op je zorg.
Zorgverleners kunnen geuren natuurlijk ook voor zichzelf benutten, om af en toe een frisse wind door een bedompte ruimte te laten waaien, een vitaliserende douche te nemen, tot rust te komen of juist alert te blijven. Het werken wordt prettiger wanneer ruimten met nare luchtjes weer fris ruiken en wanneer er ruimte is voor een moment ontspanning.