Integratieve & Complementaire Zorg

Kicozo biedt een schat aan kennis en ervaring omtrent integratieve en complementaire zorg in de zorg. Bekende zorgvormen waarover relatief veel informatie en vaak al onderzoek beschikbaar is zijn: AromaZorg, Massage en aanraaktechnieken, AquaZorg en Ontspanningstechnieken. Hierover kunt u op onze site onder aparte kopjes uitgebreidere informatie vinden. Kicozo beschikt over veel expertise in deze vakgebieden, die we in opleidingen, lezingen en workshops graag met je delen.

Doel van integratieve en complementaire zorg is zoals gezegd vooral het bevorderen van het welbevinden en gevoel van comfort. Je kunt daarbij denken aan het beter kunnen ontspannen, het verminderen van symptomen zoals pijn, benauwdheid en angst of het creëren van een fijne omgevingssfeer.

Ook kunnen integratieve en complementaire zorgvormen helpen de eigen krachtbronnen aan te boren. Zo kan de toepassing van water bijdragen aan het versterken van de immuniteit en het bereiken van een verbeterde stress-respons. Geleide ontspanning kan tot meer evenwicht in het zenuwstelsel leiden.

Op deze wijze kan integratieve complementaire zorg een steuntje in de rug bieden bij mensen van elke leeftijd en in elke levensfase, van de pasgeborene tot hoogbejaarde, van puber en student tot drukke zakenman of -vrouw. Integratieve en complementaire zorg kan in nagenoeg elke zorgsituatie worden ingebed, van de thuiszorg tot hospice en van woonzorgcentrum en verpleeghuis tot ziekenhuis.

Kicozo werkt samen met andere verbinders in de zorg, zoals het Van Praag Instituut, waar behalve implementatiecursussen ook opleidingen Therapeutic Touch gegeven worden. Therapeutic touch is een energetische interventie, waarbij de zorgverlener het energieveld van de zorgvrager meer in balans probeert te brengen. Dit gebeurt volgens een vast protocol en met gerichte aandacht en intentie. Er is onderzoek beschikbaar naar therapeutic touch bij pijn, angst en onrust.Het wordt veel toegepast in de psychogeriatrische zorg en palliatieve zorg, maar ook in de psychiatrie en het ziekenhuis. Meer informatie over toepassing en scholing vind je op de website van het Van Praag Instituut over http://www.vanpraaginstituut.nl/

Daarnaast werkt Kicozo samen met en adviseert V&VN Complementaire Zorg, die een jaaropleiding geven en de verpleegkundige en verzorgende die met complementaire zorg werken op diverse manieren ondersteunen. Lidmaatschap van de vereniging is een echte aanrader, zodat complementaire zorg nog beter kan worden ingebed in de zorg. Kijk eens op http://complementair.venvn.nl/

Geven wij zelf veel les in technieken zoals handmassage, voetmassage en andere korte weldoende technieken, de docenten van Touch for Care hebben veel expertise en vaardigheden te delen op het gebied van (uitgebreidere) massages bij kanker, in de palliatieve zorg en bij dementie. Meer informatie vindt je op http://www.touchforcare.nl/

Technieken

Bij Kicozo beschikken we vooral over expertise op het gebied van aromazorg, aanraaktecknieken en massage, aquazorg en geleide ontspanning. Wat houden deze technieken nu eigenlijk in?

Complementaire zorg