Jaaropleiding Deskundige Aromazorg in de Oncologie

(Verpleegkundig) Consulent c.q. Deskundige
AromaZorg in de Oncologie
2022

Ben jij…

  • verpleegkundige of verpleegkundig specialist met speciaal aandachts- cq interessegebied Oncologie?
  • of ben je een ervaren VIG’er*, aangesloten bij het Netwerk Massage bij Kanker Nederland c.q. Belgie* (zie ook onze separate jaaropleiding), of heb je als therapeut aantoonbare kennis en vaardigheden op het gebied van oncologische zorg aan het bed cq. in de praktijk?
  • degene die altijd al affiniteit had met complementaire zorg en meer speciaal AromaZorg c.q. Aromatherapie?
  • iemand die na of naast het verpleegkundig vak mensen met kanker optimaal wil begeleiden met behulp van AromaZorg?
  • iemand die geboeid is door de aanvullende mogelijkheden die het werken met geurige essentiele olien in de oncologie kan bieden, maar dit veilig en zo onderbouwd mogelijk wil doen?
  • degene die know-how en vaardigheden wil verkrijgen om dit te bereiken en in 2022 intensief bezig wil zijn met AromaZorg en toepassingen zoals Massage in de Oncologie?
  • iemand die graag wil leren van excellente leraren op hun vakgebied – Madeleine Kerkhof en Estelle Smits (zie verder onderaan de pagina voor informatie)?
  • die vrouw of man die zichzelf en haar/zijn zorgvragers het beste wil geven dat AromaZorg in de Oncologie te bieden heeft?

Als het antwoord “ja” is, dan is deze intensieve studie echt jouw ding! Dit boeiende intensieve jaar is bedoeld voor de zorgprofessional die expertise en ervaring op wil doen om aanvullend AromaZorg, inclusief diverse veilige toepassingen daarmee (inhalatie, verdampen, massage, (voet)baden, etc) te kunnen verlenen, zowel naast zijn of haar rol in het (oncologie) verpleegkundig vak, als in een consulenten cq. behandelpraktijk.
Daarnaast ben je na de opleiding in staat patienten optimaal te begeleiden en te adviseren, zowel aansluitend op je zorg, als in een mogelijke praktijk als (Verpleegkundig) Consulent AromaZorg in de Oncologie*. In zijn of haar rol verwachten we na het doorlopen van de studie en het succesvol afronden, dat behandelaren door gaan verwijzen voor excellente aanvullende AromaZorg in de Oncologie.

 

Ben je verpleegkundige of verpleegkundig specialist, dan ontvang je na het succesvol afronden van de opleiding het diploma Verpleegkundig Consulent AromaZorg in de Oncologie.
* VIG’ers en actieve leden van de Netwerken Massage bij Kanker Nederland en Belgie krijgen bij het succesvol afronden het diploma Deskundige AromaZorg in de Zorg. Zij kunnen zich aanmelden waarna een intake gesprek volgt voor toelating op de opleiding.
Met de opleiding heb je adequate kennis om, met daarnaast het opdoen van de nodige praktijkervaring, het verschil te maken in kwaliteit van leven (en sterven) voor patienten met kanker en hun naasten. Je kunt naast je werk een praktijk starten waarin patienten terecht kunnen voor de aanvullende behandelingen waarbij het aanboren van de eigen krachtbronnen en optimaal comfort centraal staan.

De opleiding vindt plaats op 10 dagen (plus een examendag en diploma uitreiking) in 2022 en start op 13 januari a.s.
De opleiding is speciaal ontwikkeld voor en gericht op de (verpleegkundige) praktijk in de oncologie, complementair aan de bestaande zorg, met een breed werkend maar beperkt en dus hanteerbaar aantal oliën, waarvan veel gebaseerd op evidence en experience, met direct inpasbare toepassingen. De dagen kennen een deel theorie en een praktisch deel met aandacht voor eigen bereidingen, het oefenen van toepassingen en het uitwerken van casuïstieken.
Tot de opleiding behoren ook 2 dagen gericht op massage. Het schrijven van een eindwerk c.q. scriptie (casuistiek) en reflexieverslag is onderdeel van het examen.

Programma 2022

Dag 1 - do 13 jan 2022

Kennismaken met elkaar

Uitleg over:
– Klinisch Redeneren
– De verdere lessen en casuïstiek uitwerkingen
– De praktijkdagen
– Je eindwerk

Kennismaken met de te behandelen essentiële oliën en basisstoffen in de opleiding – Materia medica

Dag 2 - do 27 jan 2022

De mens met kanker en…

Geurbeleving

Toepassingswijzen essentiële oliën & CO2 extracten

Inhoudsstoffen

Veiligheid van aromatische grondstoffen

Anamnese

Communicatie & gesprekstechniek

Dag 3 - do 17 feb 2022

Emotioneel en spiritueel welzijn in de oncologie.
Ondermeer angst, onzekerheid, labiliteit, slaapproblemen.

Dag 4 - do (van 17 maart naar) 24 mrt 2022

Pijn in de Oncologie.
B.v. kramp, stijfheid, neuropathie.

Dag 5 - do 14 apr 2022

Symptomen (primair en als neveneffect) van het spijsverteringskanaal.
Misselijkheid, mondzorg, maagdarmprblemen.

Dag 6 - do 12 mei 2022

Huid- & wondzorg
B.v. allergische reacties op behandeling, radiodermatitis, huidontstekingen en -infecties.

Dag 7 - do 16 juni 2022

Massage in de Oncologie, deel 1 – basistechnieken & oefenen
Door Estelle  Smits van Massage bij Kanker Nederland

Dag 8 - do 15 sept 2022

Meer symptoomverlichting in de Oncologie
B.v. longen en luchtwegen, neurologie.

Dag 9 - do 6 okt 2022

Massage in de Oncologie, deel 2
Met Estelle  Smits van Massage bij Kanker Nederland

Dag 10 - do 3 nov 2022

Immuniteit

Praktijkles

Voorbereiding examen

Examen

Donderdag 1 december 2022

Diploma Uitreiking

Donderdag 8 december 2022

Praktische informatie

LOKATIE: Wernhout (N.Br) op de mooie lokatie van Kicozo bij De Levensboom (NBr)

AANVANG 13 januari 2022

LAATSTE LES 6 oktober 2022

TIJDEN: 09.00 – 16.00 uur

EXAMENDAG 1 december 2022 – onder voorbehoud!
DIPLOMA UITREIKING 8 december 2022

Dagen: donderdagen.

Wijzigingen in het programma uitdrukkelijk voorbehouden.

Inschrijving op volgorde van binnenkomst. Maximaal 14 deelnemers.

INVESTERING voor deze opleiding, incl. examen/beoordeling: 1895 euro (btw vrijgesteld). Betaling in termijnen is op voorwaarden mogelijk. Alle lesmaterialen en readers tijdens de lesdagen zijn inclusief. Je kunt tijdens de praktijklessen c.q. -dagen alle materialen dus oliën, basisstoffen, flesjes, etc gebruiken die bij de betreffende les horen.
Verder de hele dag koffie/thee etc in Wernhout beschikbaar. Boterhammetjes zelf meebrengen.

Exclusief zijn:
Aanschaf van verdere materialen en het boek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg & Praktijk (verplichte literatuur).

Accreditatie voor 72 punten is verleend door:
Het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden.
Het Kwaliteitsregister Verpleegkundig Specialisten

De scholing kent 72 contacturen en ca. 350 zelfstudie uren.

Deelname aan 80% van de lessen geeft recht op een deelnamecertificaat of deelname aan het examen voor het diploma “Verpleegkundig Consulent AromaZorg in de Oncologie”.
Je hebt bij niet slagen recht op een herexamen (tegen extra vergoeding van de kosten).
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V en het Verpleegkundig Specialisten register bij voldoende deelnemers. Eenmaal aangemeld en behoudens de wettelijke bedenktijd van 14 dagen voor inschrijvingen van individuele cursusten, rekenen we bij annulering tot 2 maanden voor aanvangsdatum 25% annuleringskosten, tussen 2 maanden en 6 weken 50% en binnen 6 tot 4 weken voor aanvangsdatum 75%. Korter dan 4 weken voor aanvang van de opleiding is annuleren niet meer mogelijk en blijft het volledige cursusgeld verschuldigd.

Aanmelden

Je kunt je inschrijven of je belangstelling kenbaar maken via info@kicozo.nl.

PS: aanmeldingen uitsluitend via info@kicozo.nl. Je ontvangt een inschrijfformulier.
Deelname is op volgorde van binnenkomst van het volledig ingevulde formulier. Vol is vol.
Op alle cursussen, ook in company, conferenties en onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

De 2023 Jaaropleiding AromaZorg in de Oncologie start op 12 januari 2023.

Docenten

Madeleine Kerkhof (l)
Madeleine is de hoofddocent en directeur van Kicozo, het Kennisinstituut Integratieve en Complementaire Zorg. Zij heeft haar wortels in de verpleegkunde en is nu, bijna 25 jaar later, wereldwijd gerespecteerd expert op het gebied van Integrative Nursing, waarin zij scholingen en advies geeft over evidence en experience based complementaire zorg als onderdeel van integratieve zorg. Hoewel complementaire zorg in alle zorgsettingen ingezet kan worden zijn Madeleine’s speciale interessegebieden de meest kwetsbare patiënten, zoals ouderen, de oncologie en palliatieve en terminale zorg.
Madeleine en haar team spelen een sleutelrol bij de kennisoverdracht van evidence en experience based integratieve zorg in de zorg in Nederland en ver daarbuiten, van de VS tot Hong Kong.
Madeleine is lid van diverse afdelingen van V&VN en adviseur van de afdeling Complementaire Zorg, lid van Palliactief (NL), AHNA, EONS, AIA en NAHA (VS) en IAAMA (Aus). Zij was in 2019 genomineerd voor de prestigieuze Lifetime Achievement Award van de Alliance of International Aromatherapists (VS). Zij is een veel gevraagd spreker op conferenties over de hele wereld. Madeleine heeft diverse artikelen op haar naam staan in binnen- en buitenland en is de auteur van twee zeer gewaardeerde studieboeken voor zorgprofessionals, waaronder Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening (Kicozo 2013/2016), dat in 2015 in het Engels verscheen. Haar nieuwste boek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg en Praktijk verscheen in mei 2020.

Estelle Smits (r)
Estelle is directeur van en docent bij het Instituut Massage bij kanker.
Aanraken met liefdevolle aandacht staat bij Estelle centraal. Bij kanker kunnen aanraken en massage essentieel zijn vooor de balans tussen lichaam en geest. Kennis, kunde en ervaring zijn daarbij de sleutelwoorden voor veiligheid en optimaal comfort. Dat is aan Estelle wel toevertrouwd. Opgeleid bij c.q. door ondermeer Gayle MacDonald (grondlegster van Oncology Massage USA) en de 5 days Hospital Intensive in Schotland plus haar jarenlange ervaring met massage op de oncologie afdeling in HMC Antoniushove, ben je bij Estelle in goede handen.
Estelle heeft daarnaast een meerdaagse basistraining AromaZorg in de Oncologie gevolgd bij Madeleine Kerkhof bij Kicozo.

Verplichte literatuur:
Boek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg & Praktijk; M. Kerkhof 2020;
Boek Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening; M. Kerkhof 2013/2016;
Beiden met studentenkorting te koop bij Kicozo via info@kicozo.nl.

De opleiding gaat bij voldoende aanmeldingen (minimaal 8 personen) van start.

Mochten er beperkingen gelden vanwege Covid19, dan gaan de lessen door via een online verbinding en worden de praktijkgedeelten later ingehaald.

 

Kicozo’s campus

Onze Kicozo campus is aangepast aan eventuele Covid omstandigheden. Daardoor kunnen wij met vertrouwen zeggen dat zolang de scholen normaal open zijn, onze scholingen veilig kunnen plaatsvinden als we allemaal rekening houden met elkaar en de richtlijnen.

 

Deze opleiding sluit voor het beroepsdeelprofiel  Oncologie Verpleegkundige  aan op ondermeer:

Methodische zorgverlening

Kerntaak: verzamelen en interpreteren van gegevens. Competenties: ver-pleegkundige diagnoses (vlgs. Gordon) leren koppelen aan de voorgestelde interventie. Leren een gerichte (complementaire) anamnese af te nemen.

Kerntaak: plannen van zorg. Competenties: Nagaan in hoeverre gestreefd kan worden naar de oplossing van het probleem, het verzachten van het probleem of accepteren van geleide achteruitgang. (Daarbij leert de oncologieverpleegkundige te bepalen welke vorm van complementaire aromazorg hierbij aanvullende ondersteuning kan geven). In overleg met de zorgvrager het beoogde resultaat helder en inzichtelijk formuleert en wanneer de situatie verandert dit resultaat herformuleert. In samenhang met andere disciplines afstemming zoekt over beoogde resultaten (b.v. een complementair verpleegkundige of externe complementair behandelaar) interventies kiest, rekening houdend met de diagnose en bijbehorende kenmerken en factoren, het beoogde resultaat en factoren die hierop van invloed zijn, te verwachten neveneffecten en interacties. De keuze van interventies beargumenteert. De zorgvrager het belang van (complementaire) interventies uitlegt.

Kerntaak: uitvoeren van zorg. Competenties: Leren de geboden technieken (bereiden aromatisch product, geven van een massage, acupresuur, pakking, wikkel) uit te voeren volgens de daarvoor geldende richtlijnen en inzichten. Leren observeren hoe de interventie op fysiek en mentaal niveau effect heeft (b.v. circulatie, ademhaling, pijnbeleving, ontspanning of activering, bevorde-ren van de slaap, comfort en gevoel van welbevinden). Leren wanneer en hoe de interventie aan te passen aan een zich veranderende situatie en reactietypen (interacties, gewenste of ongewenste reactie van de zorgvrager). Verrichten van (complementaire) interventies, gebaseerd op een zo goed mogelijke lichamelijke conditie, zodat hij zo min mogelijk ongemak ervaart. Begeiding van de zorgvrager bij het hervinden van een evenwicht tussen de gevolgen van de ziekte en de medische behandeling enerzijds en de eisen die hij stelt aan zijn leven en levensstijl anderzijds. De oncologieverpleegkundige begeleidt hem zodanig dat hij beter in staat is zijn problemen te hanteren, zich gesteund voelt en minder machteloos en meer samenhang in zijn leven ervaart. Complementaire interventies kunnen hierbij naadloos aansluiten.

 

Deze opleiding sluit voor het beroepsdeelprofiel Complementaire Verpleegkunde aan op:

Zorgvrager gebonden taken

Kerntaak: verpleegkundige diagnosen stellen.
Competenties: Verkrijgen van grondige kennis over de basisprincipes van het werken met essentiële oliën, CO2 extracten, basisstoffen, etc. in verschillende toestanden en applicatiemogelijkheden, indicaties en contra-indicaties, mogelijke interacties, neveneffecten.
Kerntaak: resultaten formuleren en verpleegkundige interventies kiezen.
Competenties: Leren doelen te vertalen naar interventies, gebruik makend van de laatste nieuwe inzichten op het gebied van aromazorg en de toepassing, in aanvulling op en in combinatie met de gangbare zorg. Leren interventies te kiezen die met hun werking, indicaties, contra-indicaties, neveneffecten en mogelijke interacties met reguliere en/of complementaire behandelingen passend zijn in de gegeven situatie.

Kerntaak: uitvoeren van zorg.

Competenties: Leren de gehanteerde technieken (bereiden en toepassen aromatisch product) uit te voeren volgens de daarvoor geldende richtlijnen en inzichten. Leren observeren hoe de interventie op fysiek en mentaal niveau effect heeft (b.v. circulatie, ademhaling, pijnbeleving, ontspanning of activering, bevorderen van de slaap, comfort en gevoel van welbevinden). Leren wanneer en hoe de interventie aan te passen aan een zich veranderende situatie en reactietypen (interacties, gewenste of ongewenste reactie van de zorgvrager). Leren integreren van de interventies in de dagelijkse zorg.

Kerntaak: advies, instructie en voorlichting geven.

Competenties: Informatie en instructie kunnen geven over het zelf toepassen van geschikte interventies thuis of in de instelling (b.v. aanbrengen c.q. toedienen van het bereide product etc.). Advies bieden m.b.t. de te verwachten effecten en neveneffecten en instructies geven omtrent het aanpassen van de interventie (b.v. temperatuur aanpassen van het badwater, of de applicatietijd verkorten of verlengen). Advies geven wanneer deskundige assistentie ingeroepen dient te worden.

Professie gebonden taken

Kerntaak: deskundigheid in beroepsmatig handelen van collegae bevorderen.
Competenties: Instructies geven aan collega’s m.b.t. de aangereikte interventies in het kader van deze module, rekening houdend met hun mogelijkheden en beperkingen.

Deze opleiding sluit aan op het beroepsdeelprofiel Complementaire Verpleegkunde, maar ook op de beroepsdeelprofielen palliatieve zorg.