Complementaire Zorg in de Ouderen- en Dementiezorg – scholing

 1. Complementaire Zorg in de Ouderenzorg & Psychogeriatrie
 2. Complementaire Zorg in de Laatste Fase van Dementie
 3. Praktijk & Leerdag Geuractiviteiten met Ouderen

1. Basisscholing Complementaire Zorg
in de Ouderenzorg en Psychogeriatrie

Leer in deze fascinerende opleiding hoe geuren het welzijn van de ouderen, zowel in de somatiek als in de PG kunnen helpen bevorderen. Tijdens deze scholing bieden we je daarvoor eenvoudige en praktische handvatten die je zorg maximaal kunnen aanvullen.

Je maakt in de scholing kennis met de basisbeginselen van het werken met aromazorg en leert om op een veilige manier essentiële oliën toe te passen door middel van verdamping, wassen en baden, aanraking en massage. Na die basisdag ga je aan de slag om meer specifiek gericht op de (psycho)geriatrie extra welzijn te bereiken.
Je leert welke mogelijkheden en beperkingen de zintuigen van ouderen karakteriseren, wat de impact van geuren is op het welbevinden en hoe je daarin verbetering kunt bereiken.

Je leert waar je op dient te letten bij deze kwetsbare cliëntengroep en hoe je de zorg voor deze cliënten extra kunt aanvullen of het gebied van zowel fysiek als psychisch, sociaal en emotioneel welzijn. Je krijgt handvatten omtrent aanvullende zorg rondom onrust, dwaalgedrag, somberheid, dag- en nachtritme problemen, slaapproblemen. Ook krijg je handvatten voor een optimale huidverzorging, verlichting van pijn, de aanpak van obstipatie en spijsverteringsproblemen, etc. Verder leer je wellnesstechnieken met behulp van water uit te voeren, zoals geurige (voet)baden, een weldadige wasbeurt, een warm kompres, etc. We bieden handvatten rondom ontspanning en geurkeuzes daarbij als extra verrijking bij de belevingsgerichte zorg.

Uiteraard gaan we in op de toepassing in de praktijk. In het praktisch gedeelte ervaar je wat geuren voor de ontvanger kunnen doen, oefen je hand- en voetmassage en bereidt je verschillende producten zoals een massageolie. Een veel omvattende, maar toch handzame opleiding verdeeld over drie fascinerende dagen.

NB: ervaren vrijwilligers met een achtergrond in de zorg kunnen ook deelnemen. Vraag ook naar onze speciale cursussen voor minder in zorgtaken actieve vrijwilligers of onze cursussen voor mantelzorgers!

Data:

 • 22 sept, 6 okt en 3 nov 2021 van 9-16u, Locatie Kicozo / De Levensboom – Wernhout (West-Brabant)
 • 9 nov, 23 nov en 7 dec 2021 van 9-16u, Locatie Kicozo / De Levensboom – Wernhout (West-Brabant)

Cursustarief:

 • 359 euro p/p (btw vrijgesteld).

Accreditatie wordt bij voldoende deelnemers aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V (voor 18 punten).
De scholing kent 18 contacturen en ca. 50 zelfstudie uren.

Ook komen wij deze of een aangepaste training graag geven op uw locatie op dagen die u het beste uitkomen.

Aanmelden:

Je kunt je opgeven of je belangstelling kenbaar maken via info@kicozo.nl

PS: aanmeldingen uitsluitend via info@kicozo.nl. Je ontvangt een inschrijfformulier.
Deelname is op volgorde van binnenkomst van het volledig ingevulde formulier. Vol is vol.
Op alle cursussen, ook in company, conferenties en onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Je vindt ze op https://www.kicozo.info/algemene-voorwaarden-kicozo/

 

 

2. Tweedaagse Scholing Complementaire Zorg
in de Laatste fase van Dementie 

Voor zorgprofessionals die beschikken over basiskennis Complementaire Zorg

Mensen met gevorderde dementie en zeker in de allerlaatste fase, vragen om een empathische, warme, zorgzame benadering.

Om symptomen zoals angsten en onrust te verlichten is nabijheid belangrijk, om symptomen als een droge kapotte mond, benauwdheid en pijn te verlichten, is net als bij goede huidzorg, deskundigheid essentieel.  Met complementaire zorg kunnen we, aanvullend op de algemene basiszorg, enorm bijdragen aan het welbevinden. Denk aan het werken met essentiële oliën – AromaZorg – met de krachtige invloed van geurige oliën op fysiek, emotioneel en spiritueel welbevinden, terwijl ook de ambiance gevoelig verbeterd kan worden (denk aan een bedompte lucht, een gespannen sfeer of onaangename geuren).

Ook een aandachtsvolle aanraking kan in de laatste levensfase voor groot welbevinden zorgen. Soms kan een zachte massage zinvol zijn, soms kunnen lichtere vormen van aanraking prettig zijn. Wat kan (nog) wel en wat niet. Hoe ben je echt aanwezig en hoe ga je om met aanraking in die bijzondere, vaak intense fase.

NB: ervaren vrijwilligers met een achtergrond in de zorg kunnen ook deelnemen. Vraag ook naar onze speciale cursussen voor minder in zorgtaken actieve vrijwilligers of onze cursussen voor mantelzorgers!

Data:

 • Nog te bepalen.

Cursustarief:

 • 299 euro p/p (btw vrijgesteld).

Accreditatie wordt bij voldoende deelnemers aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V (voor 12 punten).
De scholing kent 12 contacturen en ca. 20 zelfstudie uren.

Ook komen wij deze of een aangepaste training graag geven op uw locatie op dagen die u het beste uitkomen.

Aanmelden:

Je kunt je opgeven of je belangstelling kenbaar maken via info@kicozo.nl

PS: aanmeldingen uitsluitend via info@kicozo.nl. Je ontvangt een inschrijfformulier.
Deelname is op volgorde van binnenkomst van het volledig ingevulde formulier. Vol is vol.
Op alle cursussen, ook in company, conferenties en onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Je vindt ze op https://www.kicozo.info/algemene-voorwaarden-kicozo/

 

3. Praktijk- & Leerdag Geuractiviteiten met Ouderen
op de Kicozo campus

scholing voor professionals in de zorg

Tijdens deze gezellige dag waarin theorie met veel praktijk wordt afgewisseld geeft Barbara je tips en tricks voor leuke en gezellige activiteiten met geurige oliën en extracten met ouderen. Geuren kunnen helpen een gevoel van thuis zijn en veiligheid te bieden, een fijne herinnering oproepen en daarmee (weer) een glimlach ontlokken, of helpen tot rust te komen of juist een opkikkertje geven.
x

Deze tijd waarin we enorm beperkt zijn is het voor kwetsbare ouderen vaak moeilijk om niet somber of moedeloos te worden. Wij zorgverleners ervaren vaak gevoelens van machteloosheid en frustratie om hen zo te zien. En hoewel geuren geen “knopje” zijn waardoor je deze gevoelens uitschakelt, kunnen ze wel een prachtig hulpmiddel zijn om de stemming op te vrolijken of fijne herinneringen op te roepen, even af te leiden en het brein actief te laten zijn op een gezellige manier.
x
Tijdens de workshop bespreekt Barbara, al ruim 20 jaar expert op dit vakgebied en inspirator voor vele zorgverleners hoe je zowel in groepjes als bij individuele cliënten (intra- en extramuraal) leuke activiteiten kunt organiseren, zoals het raden en herkennen van geuren (b.v. van specerijen of bloemen), het aanspreken van mooie herinneringen die passen bij de belevingswereld (zoals vakanties en jaargetijden).
Tijdens de workshop ruik en ervaar je hoe leuk het kan zijn om veilig en zorgvuldig geuren in te zetten bij ouderen en mensen met dementie.
Heb je al eerder het webinar gevolgd? Dan biedt deze dag je opfrissing aangevuld met veel praktijk!
x
Barbara zal diverse aansprekende voorbeelden geven uit de praktijk. Kicozo’s werk is gebaseerd op vele ervaringen, jarenlange kennis en wetenschappelijke studies. Tijdens de workshop is er uiteraard aandacht voor de mogelijke beperkingen en contra-indicaties, want veiligheid voor alles.
x
De cursusdag is vooral bedoeld voor professionals in de zorg, van activiteitenbegeleider tot helpende en verzorgende, verpleegkundige of welzijnsmedewerker. Enige basiskennis op het gebied van AromaZorg zal je zeker helpen, maar is niet perse nodig. In de reader die je uitgereikt krijgt vindt je al toelichting op de in de workshop besproken onderwerpen qua basiskennis.
Je kunt je uitsluitend aanmelden via info@kicozo.nl
x

Data:

 • nader te bepalen of op aanvraag op locatie

Tijden:

 • 9.00-15.30u

Lokatie:

 • Kicozo’s campus in Wernhout (N.Br).

Investering:

 • 129 euro p/p.
x
Geuractiviteit in Herbergier Hellevoetsluis o.l.v. Christ’l Kleijn

 

Als zorgprofessional kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het gevoel van welbevinden van ouderen en mensen met dementie.
Wil jij ook iets extra’s kunnen betekenen voor de oudere in jouw zorg? Heb je soms ondanks al je inzet het idee dat je met lege handen staat en er meer mogelijkheden moeten zijn om comfort te geven?
Oh, en wist je dat dat het helemaal niet zoveel tijd kost als je misschien altijd hebt gedacht? Zo kun je al in 5 minuten per hand een fijne handmassage geven, of in 2 minuutjes een aangename ambiance creëren waarin het fijn is om te verblijven.
Wist je dat het werken met geuren voor rust en de zintuigen, een aandachtsvolle aanraking en eenvoudige interventies zoals een warm kompres bij spierspanning en stress, of de koele buikwassing bij obstipatie helemaal niet zo gecompliceerd hoeven te zijn, en dat je in heel korte tijd en met kleine middelen groot welbevinden kunt bereiken? En wist je dat het enorm veel voldoening geeft om de oudere en de cliënt met dementie of andere psychogeriatrische aandoeningen extra comfort te geven, en jezelf en je organisatie erbij?

 

Kicozo’s campus

Onze Kicozo campus is aangepast aan eventuele Covid omstandigheden. Daardoor kunnen wij met vertrouwen zeggen dat zolang de scholen normaal open zijn, onze scholingen veilig kunnen plaatsvinden als we allemaal rekening houden met elkaar en de richtlijnen.

 

 

Deze scholing(en) sluit(en) voor het beroepsdeelprofiel Complementaire Verpleegkunde aan op:

Zorgvrager gebonden taken

Kerntaak: vaststellen van de behoefte/ mogelijkheden tot complementaire zorg.

Competenties: Leren een gerichte anamnese af te nemen bij de zorgvrager, aansluitend op de behoefte, eventuele al aanwezige zelfzorg en behandeling door (externe) complementaire behandelaar.

Kerntaak: verpleegkundige diagnosen stellen.

Competenties: Verkrijgen van grondige kennis over de basisprincipes van het werken met essentiële oliën en water in verschillende toestanden en applicatiemogelijkheden, indicaties en contra-indicaties, mogelijke interacties, reactie typen, neveneffecten, de koppeling met te stellen doelen van de interventies maken en het trainen en oefenen van de geboden technieken in de praktijk. Leren koppelen van specifieke verpleegkundige diagnosen (vlgs.NANDA) aan het gebruik van essentiële oliën, aanraak- en en water-technieken in diverse aggregaattoestanden (warmte/koude, wisseltemperaturen, met/zonder toevoeging van essentiële olie, plantenextracten, zout, etc.) en in diverse applicatiemethoden (bad, kompres, pakking, wikkel) in samenhang met de toestand en wensen van de individuele zorgvrager.

Kerntaak: resultaten formuleren en verpleegkundige interventies kiezen.

Competenties: Leren doelen te vertalen naar interventies, gebruik makend van de laatste nieuwe inzichten op het gebied van aromazorg, aanraak- en watertechnieken en hun toepassingen, in aanvulling op en in combinatie met reguliere zorg. Leren een duidelijk behandelplan op te stellen, dat rekening houdt met de wensen, levensvisie, mogelijkheden en beperkingen van de individuele zorgvrager. Leren dit behandelplan af te stemmen op de mogelijkheden van de zorgverleners en mantelzorgers rondom de zorgvrager en op het leveren van continuiteit van de interventie zolang deze ingezet dient te worden. Leren het behandelplan op te stellen, rekening houdend met het beleid van de instelling en/of zorginstelling. Leren interventies te kiezen die met hun werking, indicaties, contra-indicaties, neveneffecten en mogelijke interacties met reguliere en/of complementaire behandelingen passend zijn in de gegeven situatie.

Kerntaak: uitvoeren van zorg.

Competenties: Leren de gehanteerde technieken (bereiden aromatisch product, geven van een massage, bad, kompres, pakking, wikkel) uit te voeren volgens de daarvoor geldende richtlijnen en inzichten. Leren observeren hoe de interventie op fysiek en mentaal niveau effect heeft (b.v. circulatie, ademhaling, pijnbeleving, ontspanning of activering, bevorderen van de slaap, comfort en gevoel van welbevinden). Leren wanneer en hoe de interventie aan te passen aan een zich veranderende situatie en reactietypen (interacties, gewenste of ongewenste reactie van de zorgvrager). Leren integreren van de interventies in de dagelijkse zorg.

Kerntaak: advies, instructie en voorlichting geven.

Competenties: Informatie en instructie kunnen geven over het zelf toepassen van geschikte interventies thuis of in de instelling (b.v. wassing vlgs bepaalde techniek, baden, kompres aanleggen, handmassage geven etc.). Advies bieden m.b.t. de te verwachten effecten en neveneffecten en instructies geven omtrent het aanpassen van de interventie (b.v. temperatuur aanpassen van het badwater, of de applicatietijd verkorten of verlengen). Advies geven wanneer deskundige assistentie ingeroepen dient te worden.

Kerntaak: evalueren.

Competenties: Leren evalueren van de interventies, in samenspraak met zorgvrager en collega’s. Veranderingen signaleren en het verpleegplan bijstellen. Leren beoordelen en vergelijken van het gestelde doel met het behaalde resultaat.

Professie gebonden taken

Kerntaak: deskundigheid in beroepsmatig handelen van collegae bevorderen.

Competenties: Instructies geven aan collega’s m.b.t. de aangereikte interventies in het kader van deze module, rekening houdend met hun mogelijkheden en beperkingen.

Organisatie gebonden taken

Kerntaak: bijdragen aan het verpleegbeleid van de organisatie.

Competenties: Informatie kunnen geven over de in de module behandelde interventies en concrete voorstellen kunnen doen om deze technieken in de instelling te integreren en daarvoor de benodigde materialen aan te schaffen.

De workshop sluit uiteraard ook zeer goed aan bij het beroepsdeelprofiel Geriatrie verpleegkundige. Meer informatie in de cursus en het reader-materiaal.