Nieuwsbrief Kicozo Sept-Okt 2021

Nieuwsbrief september-oktober 2021,
met ondermeer:

 

Lieve mensen

Er hangt een fijne energieke sfeer bij Kicozo en AromaZorg Zuster. Het lesjaar is weer begonnen en we hebben er allemaal zin in, ikzelf en Kees, ons fijne team en cursisten en studenten.

Zowel op onze campus in Wernhout, of in Enschede, maar ook online kun je weer interessante scholingen en workshops volgen die het mogelijk maken je kennis te vergroten en nog meer opties in je gereedschapskistje te hebben voor optimale zorg. En niet alleen voor de mensen die je in zorg hebt. Ook voor jou zijn er weer enkele fijne momenten om (terug) in je kracht te komen, bijvoorbeeld met het gelijknamige webinar, dat op 24 november plaats zal vinden, geheel gratis vanuit mijn zorghart voor jou.

Op 13 september zijn we gestart met de alweer 13e editie van de Jaaropleiding AromaZorg in de Zorg, ging op de 16e de driedaagse Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorg van start en op de 22e de scholing Complementaire Zorg in de Ouderenzorg en Psychogeriatrie. Heerlijk hoor, die frisse dynamiek van het nieuwe lesjaar. Voor studenten van de Jaaropleiding AromaZorg in de Oncologie werd hun jaar, dat in januari startte met waardevolle aromatische zorg voor mensen met kanker hervat met lessen massage en een lesdag waarin het afweerstelsel, maar ook palliatieve zorg aan bod kwamen.
Ook starten we de komende periode weer met de scholingen NachtRust, die jou in de late avond en nacht helpt om de mensen in jouw zorg extra veel rust te geven voor een comfortabele nachtrust.

 

Lessen voor andere opleiders

Inmiddels is ook de eerste les over AromaZorg en AquaZorg aan de post-HBO opleiding Complementaire Verpleegkunde aan de HAN weer achter de rug en volgt in oktober een praktijkdag.

Op verzoek van Lida Waterlander van de Opleiding Brein Omgeving Coach mocht ik mijn uitgebreide expertise delen over de meerwaarde van geuren en geurbeleving om te helpen een veilige en vertrouwde omgeving te creëren, in aansluiting op de al uitgebreide syllabus van de opleiding.

Binnenkort geef ik verder een gastles aan de Erasmus in Rotterdam voor de Minor Palliatieve Verpleegkunde.

Ik vind het enorm eervol om gastlessen te geven en word daar regelmatig voor gevraagd. Je bent van harte welkom om namens jouw organisatie een gastles aan te vragen door mijzelf of een van onze teamleden. Je kunt ons bereiken op het email adres waar vandaan deze nieuwsbrief verstuurd werd.

Congressen en meer

En al kan ik nog niet naar verre oorden reizen voor conferenties en cursussen, de digitale omgeving maakt veel mogelijk. Eind oktober geef ik een workshop tijdens een congres in Australië over AromaZorg voor long- en luchtwegklachten bij ernstig zieken en stervenden.

Eerder deze maand nam ik al deel aan een vierdaagse conferentie in de VS, waar ik aandacht besteedde aan AromaZorg voor HSV (Herpes) infecties.

Daarnaast gaf ik een workshop over Autobiografische Herinneringen en AromaZorg in de Dementiezorg. En zo kun je dan bijna 50 deelnemers hebben met wie ik mijn kennis en ervaring mag delen. Zo mooi! Die laatste workshop geef ik trouwens ook in het Nederlands overigens, zoals je hiervoor kon lezen en die ook als webinar binnenkort op het programma staat (zie verderop in het korte overzicht) of op de Scholingsagenda op de KICOZO.INFO website.

 

 

Ook op onze mooie locatie bruist het van de activiteiten. Zo heeft Kees onze tuin, Heerlijkheid De Levensboom, prachtig bijgehouden en hebben we enorm genoten van onze weide. Die weide is een paar jaar geleden geëvolueerd uit ons nogal saaie grasveld. Nu we in het tweede jaar zijn zien we nog meer wilde planten – ook aromatische – dan in het eerste jaar. We zien nu ook wilde peen en duizendblad naast het St. Janskruid vrolijk groeien en bloeien, althans… tot eerder deze week want inmiddels is de weide gemaaid en ligt het gras met de geurige planten te drogen, vol belofte voor hergroei in de lente van volgend jaar. De geur van hooi komt je tegemoet als je ons terrein oprijdt en Kees heeft een dagtaak aan het harken, dat hij overigens met plezier doet.

Zelf werk ik niet veel in de tuin. Chronische pijn maakt dat dit geen haalbare kaart meer is voor mij, maar ik heb mijn handen en hoofd (en hart ?) vol van het updaten en bijhouden van het Kicozo lesmateriaal, voorbereiden van de lessen voor ons team, het vertalen van de ontwikkelingen in nieuwe scholingen, en natuurlijk het bereiden van de puurste aromatische producten voor AromaZorg Zuster.

 

Congressen

Ook een fijne ontwikkeling is dat we weer live en persoonlijk aanwezig kunnen zijn op congressen en symposia in Nederland. Wat hebben we dat gemist, de interactie, de ervaringen, de gesprekken en de leermomenten. Yes, ons kundige en gepassioneerde Kicozo team kan weer informatie en inspiratie bieden aan bezoekers en met elkaar sparren over hoe complementaire zorg en integrative nursing bij kwetsbare doelgroepen extra bij kan dragen aan comfort en welzijn. Ik ben enorm trots op hun inzet en hoe ze dat doen.

Ik heb zelf de eer om op verschillende congressen dit najaar en in het komend jaar een workshop te kunnen geven. Zo geef ik op de 29e een sessie over AromaZorg voor Preoperatieve en Procedurele Angst tijdens het Congres Complementaire Zorg in Ede.

Tijdens het Hospice Congres op 15 oktober te Ede hoop ik je te inspireren met mijn workshop AromaZorg, Complementair Welzijn in de Stervensfase.

 

 

Verder zijn we aanwezig op de volgende congressen:

 • Werken met Thuis Wonende Kwetsbare Ouderen op 6 oktober in de Reehorst, Ede
 • ‘In or outside the box?’ op 8 oktober 2021 in de Flint, Amersfoort
 • Oncologie in de Thuiszorg op 27 oktober in de Reehorst, Ede
 • Dementiecongres op 9 november in de Reehorst, Ede
 • Pijncongres op 19 november in de Reehorst, Ede
 • Het Levenseindecongres op 25 november in de Reehorst, Ede
 • Nursing Experience op 2 en 3 december in de Reehorst, Ede

 

Koele Buikwassing… evidence based practice in wording

Het begon in 2008, toen ik voor mijn Meestercursus Hydrotherapie naar het Duitse “mekka” van de kuurgeneeskunde trok. Sindsdien is AquaZorg naast AromaZorg en andere complementaire zorg vormen mijn grote passie. Met de juiste achtergrondkennis en ervaring is het een geweldige aanvulling op de zorg. Na mijn afstuderen in 2010 bedacht ik de Koele Buikwassing, een slimme en snelle, super eenvoudige en enorm effectieve interventie voor obstipatie en trage darmen, waar zoveel mensen mee te maken hebben.

Sinds die tijd hebben honderden patiënten ervan geprofiteerd, in alle settingen en voor alle leeftijden, van 0 jaar tot over de 100. En nu, ruim 10 jaar en vele ervaringen van zorgverleners en patiënten rijker is het dan zover dat de Koele Buikwassing ook in (een eerste) studie de aandacht krijgt die ze verdient. En daar ben ik eigenlijk best beretrots op.

Dank aan Lonneke Basten en Marleen Rauw, begeleid door Marion Giesberts, die deze studie uitvoerden en bevestigden hoe gewaardeerd deze niet-farmacologische interventie wordt door zorgverleners en patienten.

Wil je hem leren, die Koele Buikwassing, en meer fijne interventies met AquaZorg? Dan is jouw kans op 15 november op de workshop AquaZorg bij Kicozo. Zie KICOZO.INFO voor alle informatie onder “Scholingen”.

 

Gastlessen door Jonathan Benavides

Jonathan Benavides, psycholoog en aromatherapeut, geeft weer diverse gastlessen bij Kicozo. Op 25 en 26 november a.s. is er het 2-daage programma Re-Connecting met Autisme. Zijn niet-farmacologische benadering voor het omgaan met autisme in elke levensfase, van kind tot adolescent tot volwassene. Jonathan: “Ik denk dat het in het werken met kinderen met autisme van essentieel belang is om naast het kind zelf, het hele gezin te betrekken in de behandeling. I adviseer om te beginnen met de moeder of meest verzorgende ouder, die gaat leren om de situatie te accepteren en ermee om te gaan, zodat de liefde voor de betrokkenen vrij kan (blijven) stromen”.

Op 8 december geef ik samen met Jonathan de studiedag Compassie met de Stervende. Ben jij die zorgprofessional die mensen aan het levenseinde onder zijn of haar hoede heeft en wil leren van Madeleine en Jonathan hoe diepe compassie en AromaZorg met elkaar samengaan? Dan zien we jouw aanmelding graag tegemoet.

 

Kicozo voor vertrouwde en nieuwe cursussen en workshops

Hoe de agenda eruit ziet voor de rest van dit kalenderjaar vindt je op: https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/agenda-scholingen-zo/

Onder onze scholingen ook dit schooljaar weer:

 • AquaZorg 1-daage op 15 november a.s.
 • AromaZorg in de Zorg, Basiscursus 3-daagse op 17 november, 1 december en 15 december
 • Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorg 3-daagse op 26 oktober, 16 november en 30 november. Keuze uit twee locaties Wernhout (West-Brabant) of Enschede.
 • Complementaire Zorg in de Ouderenzorg en Psychogeriatrie 3-daagse op 9 november, 23 november en 7 december a.s.
 • Webinar Welzijn met Geuren in de Dementiezorg waarin AromaZorg voor onrust en stress centraal staat op 16 november a.s.
 • Webinar Geuractiviteiten met Ouderen, een gezellige ochtend vol inspiratie en leermomenten over geuractiviteiten als herinnerings- en verwenmoment bij ouderen, op 7 december a.s.

 

Twee Jaaropleidingen AromaZorg in de Oncologie in 2022

In het komende kalenderjaar 2022 starten we met twee Jaaropleidingen AromaZorg in de Oncologie:

 • Een editie voor verpleegkundigen en andere zorgprofessionals in de zorgsetting, afgestemd op de zorg in de kliniek of thuiszorg, code JAOV
 • En 1 editie voor en afgestemd op leden van het Netwerk Massage bij Kanker NL en/of België en massagetherapeuten c.q. ervaren masseurs die hun behandeling willen aanvullen met AromaZorg, code JAOM.

Anders dan de al bekende Jaaropleiding AromaZorg in de Zorg (zie hieronder), richt deze opleiding zich op de verpleegkundige en verpleegkundig specialist met als aandachtsveld c.q. interessegebied de begeleiding van patiënten met kanker.

De opleiding is bedoeld voor jou als jij die expertise en ervaring op wil doen om aanvullend AromaZorg, inclusief diverse veilige toepassingen daarmee (inhalatie, verdampen, massage, (voet)baden, etc) te kunnen verlenen, zowel naast zijn of haar rol in het (oncologie) verpleegkundig vak, als in een consulenten cq. (massage)behandelpraktijk.

In zijn of haar rol verwachten we na het doorlopen van de studie en het succesvol afronden, dat behandelaren door gaan verwijzen voor excellente aanvullende AromaZorg in de Oncologie.

Meer informatie over de lesdagen, wat er van je gevraagd wordt en wat wij, docenten Madeleine Kerkhof (AromaZorg & meer) en Estelle Smits (Massage) jou allemaal gaan bieden vindt je op de website. Ga jij samen met ons dit nieuwe jaar in voor nog betere zorg in de oncologie? Wij hebben er zin in.

 

Nieuwe locatie erbij in 2022 – fijne samenwerking met SkillsUpdate in Veenendaal

In het nieuwe jaar zullen we gebruik kunnen maken van een fijne sfeervolle en professionele nieuwe locatie bij SkillsUpdate in Veenendaal. Ik verheug me erg op de samenwerking met het kundige en minstens zo gepassioneerde duo dat in September de deuren van het skills lab openden. Naast comfortabele stoelen en tafels kunnen we, zoals we ook op de Kicozo campus hebben, hier gebruik maken van verpleegbedden die de situatie in de zorginstelling het best benadert zodat je leert hoe je massage, koele buikwassing en kompressen in de praktijk kunt toepassen.

Het Kicozo aanbod in Veenendaal zal in 2022 starten met de veel gevraagde scholingen:

 • Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening
 • Complementaire Zorg in de Ouderenzorg en Psychogeriatrie
 • AquaZorg
 • Complementaire Zorg en Pijn

De data zullen binnenkort op onze wederzijdse website(s) komen.

En wil je jouw kennis vaardigheden uitbreiden met gangbare technieken en kennis in de zorg, inclusief nascholingen voor je BIG registratie? Kijk dan op SKILLSUPDATE.NL voor het scholingsaanbod.

 

AromaZorg Zuster

Comfortzorg met compassie, by Madeleine

Zoals al aangekondigd in de vorige nieuwsbrief is eer een gloednieuwe compositie met de naam Compassie by Madeleine® bij ons verkrijgbaar met prachtige ingrediënten zoals Buddha wood voor een warme zachte jas rond je emoties, Bergamot voor lichtheid in hoofd en hart, Cypres om je te helpen bij jezelf te blijven in moeilijke tijden, Mirte als symbool voor verzoening en vergeving, de Roos als teken van liefdevolle empathie en Sandelhout voor harmonie en om je te steunen bij compassiemoeheid.

De compositie is de ultieme samenkomst van deze en meer oliën die jou of de ander helpen om met compassie in het leven en je werk te (blijven) staan en je op te kikkeren en te omhullen met (zelf)zorg. Zoals de vorige keer al aangekondigd is deze compositie nu te bestellen via het info @ aromazorg zuster .nl emailadres. Ook verkrijgbaar als inhaler.

NAJAARSACTIE !

want… AromaPatches ™ van AromaZorgZuster steeds vaker met succes ingezet

AromaPatches™ zijn fijne geurpleisters voor langdurige inhalatie voor welbevinden op zijn best!

Al in 2015 bracht ik deze slimme toedieningswijze van geurige aromatische oliën op de Nederlandse markt. Ik had het concept gezien in de VS en was onder de indruk van hoe handig het inhalatie pleistertje is voor mensen waarbij verdamping in de ruimte, aanbrengen via de huid of het hanteren van een inhaler niet gewenst of mogelijk is. Kort na de introductie was er al een prachtig resultaat met de Weldadige Rust AromaPatch™ die een grote bijdrage leverde aan een rustiger sterfbed van een vrouw in de thuiszorg.

Bij ondermeer De Volckaert, onderdeel van MIJZO, wordt eveneens met succes gebruik gemaakt van de AromaPatches™ Weldadige Rust. Ook in het Meander Medisch Centrum worden de AromaPatches™ graag ingezet, met name Weldadige Rust, maar ook DigestiCalm, dat veel verlichting geeft bij (postoperatieve en chemotherapie geïnduceerde) misselijkheid. In de Covid-periode heeft Vrij Ademen aan diverse mensen extra lucht en comfort kunnen geven. Daar doe ik het toch voor!

Zowel in de thuiszorg als het ziekenhuis of woonzorgcentrum en in het hospice worden ze steeds vaker ingezet. Zo worden de Blanc(o) AromaPatches™ veel geleverd aan hen die liever een eigen olie naar keuze gebruiken, of een eigen combinatie willen maken die op de ontvanger is afgestemd.

Made by Madeleine zijn ze verkrijgbaar in:

 • Blanco™ (€2,75/st of € 24,95/10st)
 • Weldadige Rust™ (€3,25/st of € 29,95/10st)
 • Vrij Ademen™ (€ 3,25/st of € 29,95/10st)
 • DigestiCalm™ (€2,75/st of € 24,95/10st)

 

Om de vele positieve berichten te vieren en nog meer mensen kennis te kunnen laten maken van het succes van AromaPatches en geurig welzijn een fijne najaarsactie t/m 15 oktober a.s.

Nu maar liefst 50% korting op alle AromaPatches by Madeleine™.

Geldig tot/met 15 oktober 2021 (excl. verzendkosten, niet voor wederverkopers)

Uitsluitend te bestellen via info@aromazorgzuster.nl

Tot zover deze nieuwsbrief. Tot de volgende keer. Tot Zorg!

Namens Team Kicozo, Madeleine en Kees. Madeleine Kerkhof

Verbinder in de Zorg

Directeur Kicozo

Lid V&VN, Adviseur AromaZorg en AquaZorg V&VN Complementaire Zorg;

Lid Palliactief, NAHA (approved educator), AIA (education committee member), EONS, AHNA, IFPA.

 

Kicozo

Kennisinstituut Integratieve & Complementaire Zorg

Mail:   info@kicozo.nl