Nieuwsbrief Kicozo Winter 2020-2021

Blog c.q. nieuwsbrief van Kicozo
winter 2020-2021
met ondermeer:

 • Kerst 2020
 • Diepste respect
 • Trots op mijn Team Kicozo
 • Kicozo campus & online scholingen
 • Enkele hoogtepunten
 • Ouderenzorg & Psychogeriatrie
 • Terug in je Kracht – Webinar uit het Hart
 • Patchouli bij stress van zorgprofessionals
 • Zorgvuldig kiezen
 • Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening
 • HEARTS
 • Kicozo “adopteert” Indiaas Kosish Hospice
 • Pijn
 • Jaaropleiding AromaZorg in de Oncologie
 • Online presentaties & scholingen
 • Boek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg & Praktijk
 • TT Wijzer, Magazine van het Van Praaginstituut en V&VN Complementaire Zorg
 • Congresagenda
 • Scholingsoverzicht

Bekijk de kortste route naar het scholingsprogramma via de kalender op: https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/agenda-scholingen-zo/

 

 

Kerst in 2020

Het is 2e Kerstdag als ik dit schrijf en ik had me eigenlijk voorgenomen om deze Kerst niet te werken. Wist je dat in niet veel landen in de wereld 26 december als 2e Kerstdag wordt gezien – of “Boxing day” op zijn Engels gezegd? Voor de meeste mensen is 26 december een gewone dag, een werkdag, of zoals dit jaar, een gewone zaterdag met een feestelijk sausje van de dag ervoor.

Nog niet ze heel lang geleden waren alle winkels dicht op beide kerstdagen en als je pech had viel Kerst zoals dit weekend en waren de winkels ook de zondag erop nog dicht. Internet stond in de kinderschoenen en online shoppen of studeren al helemaal.
Ook nu zijn de meeste winkels dicht, behalve de supermarkten en de z.g. essentiële winkels. Ook de scholen zijn dicht. Het is een vreemd gevoel voor degenen van rond mijn leeftijd, een soort terug in de tijd, maar dan anders en om een hele andere reden. Een ernstige reden, die levens overhoop gooit. Het is een van de meest bedreigende redenen van de laatste jaren die ons allemaal diep treft: Covid19.

Diepste respect

Daarom wil ik eerst mijn diepste respect nog eens uitspreken voor alle mensen die door Covid19 ten diepste zijn geraakt, voor de doden en hun naasten, voor de zieken die maar moeizaam herstellen, voor de zorgverleners die alles uit de kast trekken om zorg te blijven verlenen, voor hen die eerste hulp verlenen, voor brandweer en politie, voor degenen die de dienstverlening op alle manieren overeind houden, voor degenen die de schappen vullen en de kassa bezetten, die de brieven en pakjes sorteren en voor hen die ze rondbrengen, voor de schoonmakers en thuishulpen, voor de vrijwilligers en iedereen die zich voor de ander uit de naad werkt, voor hen die opgebrand en moedeloos zijn, voor hen die ziek en zwak zijn, voor hen die geen werk meer hebben, die eenzaam zijn, en voor hen die rouwen.

Trots op mijn Team Kicozo

Ook wil ik mijn respect en waardering uitspreken voor Team Kicozo, een prachtig kundig en gepassioneerd team zorgprofessionals en docenten, die ondanks de beperkingen toch telkens klaar stonden om ons gedachtengoed, onze onderbouwde kennis en expertise, kunde en vaardigheden over te dragen aan onze cursisten: collega zorgprofessionals en vrijwilligers in de thuiszorg, in woonzorgcentra, hospices en ziekenhuizen. Dank jullie wel Marion, Brigitte, Annemarie, Barbara, Annette, Lizet, Marina en Esther, alsmede Kaman bij Kicozo Hong Kong.

 

 

Kicozo campus & online scholingen

Het afgelopen jaar vroeg voor ieder van ons veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Kicozo is een erkende onderwijsinstelling voor hoger beroepsonderwijs en daarmee gingen het al dan niet fysiek open zijn van onze mooie locatie in Wernhout gelijk op met het HBO.

Op onze campus is gelukkig relatief veel ruimte en zo konden en kunnen we nu les geven met inachtneming van de gewenste 1,5m aan maximaal 14 personen. Ook van onze cursisten vraagt dat enige flexibiliteit wanneer het gaat om het opdoen van praktische vaardigheden maar al bij al was het een interessant jaar waarin weer eens bleek hoe flexibel zorgprofessionals zijn en hoe bereid zij zijn om uit hun comfortzone te stappen om te leren hoe zij hun patiënten en hun naasten nog meer comfort kunnen bieden met niet-farmacologische interventies en weldoende sensorische zorgopties.

Eenieder was bereid met mondkapje c.q. face shield te werken en met handschoenen aan massage te oefenen en aromatische producten te maken. We hielden zoveel mogelijk rekening met elkaars persoonlijke ruimte en het onderlinge respect was groot.

Veilige Kicozo campus voor verantwoord les ontvangen en geven

Om te voorzien in een gevoel van veiligheid en een optimale leeromgeving is op onze campus voorzien in voldoende ruimte voor iedereen, desinfecterende zeep en alcohol en houden we ons aan de afspraken die op dat moment gelden. Uiteraard luisteren we naar ieders wensen en houden we zo goed mogelijk rekening met elkaar.
Elke student heeft bij normale bezetting een fijne persoonlijke ruimte om zich heen en collega cursisten toch nabij te zijn. Er is een Skills Lab met volop ruimte en gelegenheid is tot het bereiden van aromatische producten.
Het Beddenlokaal is voorzien van 5 bedden, waarvan 4 volledig elektrisch, zoals we zien in de woonzorgcentra. Het lokaal heeft een eigen unieke, beetje “retro” sfeer met ook weer voldoende ruimte.
Tijdens de praktijklessen voorzien wij je waar nodig of gewenst van handschoenen en je brengt uiteraard een eigen mondkapje mee en eventueel je eigen flesje water of mok.
Al bij al is onze campus dus een inspirerende omgeving, waar wij met ons team ernaar streven jou onze passie, handvatten, kennis en kunde over te dragen om complementaire zorg te integreren in jouw setting van de zorg om zo tot complete patiëntenzorg te komen.

 

 

Enkele hoogtepunten

 

Ouderenzorg en Psychogeriatrie

Natuurlijk, we zijn allemaal geraakt door Covid19 en wat het met ons doet, maar onze ouderen en mensen met dementie of andere psychogeriatrische aandoeningen worden wel heel hard getroffen. Vanaf maart-april gingen dagbestedingen dicht, werden activiteiten stopgezet en contacten met de buitenwereld enorm beperkt. Onze scholingen werden uitgesteld naar latere data maar vrijwel allemaal werden ze na het weer opengaan van onze aan de maatregelen aangepaste locatie weer ingehaald. En zo leerden we ook aanvaarden dat het werken met handschoenen en een mondkapje lang zo erg niet is, als onze zorgvragers verstoken laten van de extra comfortzorg die ze juist nu zo verdienen.

In de afgelopen maand gaf ik daarnaast een druk bezocht webinar met als titel “Welzijn met Geuren in de Dementiezorg” van een dagdeel, waarbij ik online een presentatie gaf over wat geuren met ons doen en hoe ze bij kunnen dragen aan het oproepen van autobiografische herinneringen. Vooral de geuren van CO2 extracten (een bepaald type aromatherapie) roepen beelden op van kruidentuinen, van favoriete bloemen, specerijen of de sfeer van buiten, de bergen of vakanties in de Provence. Daarvan kunnen we gebruik maken om een positieve stemming te creëren en onze ouderen een beter gevoel van thuis en veilig zijn te bieden. Uiteraard was de tijd te kort om uitgebreid op geldende richtlijnen in te gaan, maar dat was ook niet de insteek. Die lag hem nu juist bij de aanvulling daarop, op “out of the box” denken, maar wel met door studies onderbouwde suggesties om geur te gebruiken als sensorische ondersteuning van het welzijn.

De deelnemers ontvingen een begeleidende reader thuis en daarbij mini monstertjes van de besproken geurige oliën en extracten. Dat maakte het webinar nog levendiger ondanks de beperkingen van het internet.

Een gelijkaardige kortere workshop werd door onze Marion Beek gegeven tijdens het online Medilex congres over palliatieve zorg in de ouderenzorg. Ook hier hadden de deelnemers geurige monstertjes thuis ontvangen om zelf te kunnen ervaren wat geur met je doet en gaf ze eenvoudige handvatten hoe deze zorgvuldig en veilig te gebruiken.

Webinar Welzijn met Geuren in de Dementiezorg op 26 januari a.s.

Wil jij ook dit webinar volgen en zo leren hoe ook jij in jouw setting gebruik kunt maken van geur als sensorisch stukje welbevinden voor ouderen? Meld je dan voor 26 januari aan via ons email adres info@kicozo.nl  zodat je vanaf je comfortabele stoel achter je scherm mee kunt doen.

Meer informatie op: https://www.kicozo.info/webinars-online-scholingen/webinar-welzijn-met-geuren-in-de-dementiezorg/

 

 

Wil je graag onze 3-daagse Basisscholing Complementaire Zorg in de Ouderenzorg en Psychogeriatrie volgen, waarin niet alleen diverse aromatische oliën besproken worden, maar ook hand- en voetmassage, de Koele Buikwassing, kompressen en het voetenbad, dan vindt je de nieuwe data op de Kicozo campus hier:
https://www.kicozo.info/webinars-online-scholingen/webinar-welzijn-met-geuren-in-de-dementiezorg/

 

Terug in je Kracht – Webinar uit het Hart

In oktober en november gaf ik gratis webinars “Terug in je Kracht” voor zorgverleners, uit respect en waardering voor al die verpleegkundigen en verzorgenden, helpenden en welzijnsmedewerkers die dag in dag uit klaar staan, vaak de uitputting nabij, om onze kwetsbaren te verzorgen in deze tijd vol uitdagingen, verdriet en stress.

“Een steeds grotere en zwaardere zorgvraag én een snel stijgende uitval van collega’s… Bijna niet rond te krijgen roosters… Afgeschaalde zorg in kwantiteit en (onwillekeurig) kwaliteit… Langer wachten op (nodige) zorg… Overbelaste mantelzorg… Minder bezoek… Wegvallende ondersteunende zorg… Verminderd begrip van omgeving… De rek is eruit, bij patiënten en naasten maar ook bij ons: compassie moeheid, uitputting, burn-out met verminderde weerstand, gevoelens van onmacht en frustratie, chronische stress in werk en gezin”, zo startte ik na een inleiding de workshop.

In mijn presentatie schetste ik verder – voor de context – een beeld van wat chronische stress met ons doet omdat we met aromatische oliën vaak (onderbouwd) aan kunnen sluiten op de stress mechanismen zoals het aanspreken van de parasympathicus en afname van cortisol – ons stress hormoon.

En zo besprak ik waarom aromatherapie c.q. AromaZorg zo waardevol kan zijn en hoe je ondanks de drukte, met heel simpele methoden, jezelf of de ander een geurige pauze kunt geven om weer tot jezelf en in je kracht te komen. Ik besprak uiteenlopende geurige oliën en extracten, van bergamot (Citrus aurantium var. bergamia) voor een fris zonnig moment van kalmte, via het bekende echte lavendel (Lavandula angustifolia) voor rust en stress vermindering naar Siberische zilverspar CO2 extract (Abies sibirica) dat beelden schept van geurige sparrenbossen waarbij je steun kunt vinden en door kunt ademen.

Patchouli bij stress van zorgprofessionals

Interessant genoeg was een andere bekende olie, patchouli (Pogostemon cablin) het onderwerp van een publicatie in Journal of Alternative and Complementary Medicine in november van dit jaar. De placebo gecontroleerde studie bekeek de waarde van inhalatie van patchouli bij stress bij verpleegkundigen op een spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Uit de studie bleek dat stress niveaus lager werden en compassie vermoeidheid minder werd bij inhalatie van de patchouli. De onderzoekers suggereren dat de olie daarom geschikt zou zijn voor het verbeteren van de kwaliteit van werktevredenheid.
De link naar de studie vindt je hier:  https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2020.0206

 

 

Zorgvuldig kiezen

Let er wel op dat geen enkele olie het “ei van Columbus” is, want veel – zo niet vrijwel alles – hangt af van de persoonlijke voorkeur of afkeuren van de ontvanger wanneer het op geur aankomt als sensorische steun voor emotioneel welzijn. Niet iedereen is gecharmeerd van patchouli, of lavendel en ook de toediening ervan moet ook bij iemand passen. Niet elke olie is geschikt voor iedere ontvanger. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) kan fungeren als verfrissend opkikkertje, maar voor iemand met epilepsie is de prikkel van rozemarijn vaak te groot en een reel risico. De oliën van citrusvruchten daarentegen kunnen meestal wel zonder problemen gebruikt worden om de stemming te verbeteren en de ontvanger te helpen bij angsten, gevoelens van depressie of diep verdriet, zoals mandarijn (Citrus reticulata), sinaasappel (Citrus sinensis) of het kostbare oranjebloesem (Citrus aurantium var. amara) voor diepe rouw en shock.

Meer over de beleving van geur en hoe je daarmee zorgvuldig omgaat kun je lezen in mijn meest recente boek:

 

Boek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg & Praktijk

Mijn in mei uitgekomen boek vindt steeds meer de weg naar professionals in de zorg en praktijk. Wat is het fijn om op die manier bij te kunnen dragen aan veilig patiëntenwelzijn.
Je kunt het bestellen door een email te sturen naar info@kicozo.nl
Verder is het ondermeer verkrijgbaar via:
Dementiewinkel in Huizen
Chi Aromatherapie
Bol.com

 

Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening

Citrus oliën maken ook deel uit van Kicozo’s top 10 van aromatische oliën voor de palliatieve en terminale zorg. We passen ze toe bij angsten, stress en rouw, maar ze kunnen ook een aanvulling vormen op elkaar en op andere oliën bij misselijkheid of bij slaapproblemen.

Het geven van en deelnemen aan deze veelgevraagde 3-daagse scholing vergde overigens heel wat veerkracht van docenten en cursisten dit jaar. Gezien de ook hier zo kwetsbare doelgroep werden de lesdagen soms uitgesteld en was het puzzelen naar nieuwe data voor alle betrokkenen en het beschikbaar hebben van onze veilige en comfortabele locatie.
Maar dankzij ieders wil om complementaire zorg toch de plek te geven die het verdient in de zorg, lukte het, want waar een wil is… dat dus.

Sterker nog, de cursussen zijn gewilder dan ooit. In-company scholingen worden vaak aangevraagd en ook hebben we veel verzoeken om een plekje in het programma op de Kicozo campus. Dat maakt dat ik extra data op de website geplaatst heb.
Je vindt ze op: https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/complementaire-zorg-in-de-palliatieve-zorg-scholing/

 

HEARTS

Om die meest kwetsbare patiënten extra ontspanning en comfort te bieden kun je jouw integrale (standaard en complementaire) zorg nog aanvullen met de bijzondere aromatische HEARTS methode. Het is een uiterst doeltreffende therapeutische ontspanningsbenadering en werd voornamelijk ontworpen om daar te worden gebruikt waar conventionele massagetechnieken ongeschikt of moeilijk uit te voeren waren. HEARTS is een afkorting voor Hands-on (aanraking), Empathy (empathie), Aroma, Relax (ontspanning), Texture (textuur) en Sound (geluid). Het HEARTS Proces is een therapeutische interventie op basis van een reeks natuurlijke vaardigheden en verschillende sensorische ervaringen met als doel te worden gebruikt in verschillende klinische instellingen, in privépraktijken en thuiszorg.
Jonathan Benavides, gastdocent van Kicozo, is psycholoog en aromatherapeut en gaf begin december dit jaar een indrukwekkende tweedaagse HEARTS workshop die enorm goed ontvangen werd. In juni komt hij terug om de workshop nog eens te herhalen.
De data vindt je op: https://www.kicozo.info/bijzondere-scholingen-activiteiten/

 

 

Kicozo “adopteert” Indiaas Kosish Hospice

Ik geef al sinds jaar en dag wereldwijd les en zoals velen weten is levenseinde zorg een van mijn grote passies. Bij het uitkomen van mijn boek Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening in het Engels in 2015 schonk ik er een aan Dr. Abhijit Dam, als palliatieve zorg dokter verbonden aan Hospice Kosish in het noordoosten van India. Ook hij heeft Integrative Medicine en Integrative Nursing hoog op de agenda staan.

Ook is het hospice niet alleen een gebouw, maar strekt de hospice zorg zich uit tot de wijde omgeving waar mensen thuis bezocht worden. Om die zorg beter te kunnen garanderen worden meisjes uit de gemeenschap opgeleid tot verpleeghulp. Dat vond ik zo’n goed initiatief dat Kicozo het scholingsprogramma voor de komende 5 jaar zal financieren. Het is daarnaast een eerbetoon aan mijn in 2011 overleden echtgenoot Stephen, die hield van India en waarmee ik twee adoptiekinderen in India financieel groot mocht helpen brengen.

Daarnaast ontwikkel ik nu een eenvoudig scholingsaanbod over het werken met aromatherapie dat geschikt is voor de startende zorgverlener en gebruik maakt van oliën die in India geproduceerd worden en resoneren met de Indiase bevolking en gewoonten.

 

 

Pijn

In november beleefden de alumni van onze Jaaropleiding AromaZorg in de Zorg een boeiende dag in de nascholing Pijn. Uiteraard hebben deze afgestudeerden al de nodige basisvaardigheden en verdiepingskennis opgedaan tijdens de Jaaropleiding en daarna, maar opfrissen is altijd goed en extra verdieping – bijvoorbeeld door in te gaan op recente ontwikkelingen in de aromatische pijnbestrijding, zoals met bijvoorbeeld essentiële oliën van copaiba (Copaifera officinalis) en ho-blad (Cinnamomum camphora ct. linalool) voor neuropatische pijnen.
Gastdocent Janet Nienhuis van Fytarom, gewaardeerde collega, ging in de middag in op het endocannabinoïdsysteem en hoe CBD olie in diverse kwaliteiten bij kan dragen aan het verlichten van pijn, maar ook een meer totale evenwicht kan helpen herstellen binnen dit complexe en boeiende systeem.
Deze scholing zal met enige regelmaat aan alumni worden aangeboden van zowel de Jaaropleiding AromaZorg in de Zorg en de Jaaropleiding AromaZorg in de Oncologie.

Maar ook voor jou zijn er diverse boeiende scholingen beschikbaar:

 

Intensieve scholing Pijn in het “Mekka” van de AquaZorg c.q. Hydrotherapie in Duitsland

Zo staat er in juli 2021 een bijzondere zomerreis naar Duitsland op het programma, waar we met een groep cursisten letterlijk en figuurlijk in de wereld van de pijnverlichting duiken. Tijdens de intensieve cursusweek leer je alle ins en outs over het werken met water en hoe je  met de diverse werkingsmechanismen en temperaturen kunt zorgen voor verlichting van acute pijn en chronische pijn, van somatische pijn tot neuropathie. Niet dat er altijd wonderen gebeuren, maar vaak kun je met gebruikmaking van AquaZorg resultaten gebruiken die niet (zo goed) mogelijk zijn met farmacologische middelen. Door AquaZorg (soms met AromaZorg te combineren) kun je juist die niet-farmacologische opties benutten die een doorbraak kunnen betekenen. Ook kunnen deze behandelopties de patiënt een stuk eigenregie (terug) geven. Zo kan AquaZorg in het totale pijnsyndroom complete zorg en zelfzorg geven die het fysieke ver overstijgt.

Naast het cursusprogramma is er natuurlijk ruimte voor vrije tijd en fijne excursies. De cursus is bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgenden en massagetherapeuten met enige basiskennis van AromaZorg c.q. aromatherapie, maar ook aromatherapeuten kunnen deelnemen.

De data en details vindt je op: https://www.kicozo.info/bijzondere-scholingen-activiteiten/

 

 

3-daage scholing Pijn (waarvan 2 dagen online) feb-maart 2021

Zit een reis naar Duitsland er niet in, dan is misschien de 3-daagse scholing Pijn iets voor jou. De eerste twee dagen worden online gegeven. Daarin ga ik in op alle aspecten van pijnmechanismen en het Model van Loeser als bindmiddel om het werken met aromatische oliën  te verbinden aan het complete pijnmodel, dat zowel de pijnprikkel als de pijnbeleving en het pijngedrag omhelst, inclusief alle factoren die door pijn beïnvloed worden en omgekeerd.

Tijdens die twee dagen leer je daarmee welke waardevolle niet-farmacologische interventies er zijn in de AromaZorg en hoe je ze veilig toepast. Die toepassingen oefen je vervolgens in een praktijkdag, die in maart plaats vindt. Zo kun je in beperkte tijd – deels vanuit je eigen comfortabele stoel – een grote extra bijdrage leren leveren de kwaliteit van leven van patiënten met pijn.
Meer informatie vindt je op: https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/complementaire-zorg-en-pijn-scholing/

 

 

Jaaropleiding AromaZorg in de Oncologie – nu ook voor alle HBO niveau zorgprofessionals

Vanwege de vraag om goed geschoolde deskundigen AromaZorg in de Oncologie heb ik besloten om onze gloednieuwe specialistische opleiding niet alleen open te stellen voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, maar ook voor zorgprofessionals op HBO niveau, zoals therapeuten en leden van de Netwerken Massage bij Kanker Nederland en België.

De opleiding is bedoeld voor jou als jij die expertise en ervaring op wil doen om aanvullend AromaZorg, inclusief diverse veilige toepassingen daarmee (inhalatie, verdampen, massage, (voet)baden, etc) te kunnen verlenen, zowel naast zijn of haar rol in het (oncologie) verpleegkundig vak, als in een consulenten cq. behandelpraktijk.
In zijn of haar rol verwachten we na het doorlopen van de studie en het succesvol afronden, dat behandelaren door gaan verwijzen voor excellente aanvullende AromaZorg in de Oncologie.

Accreditatie is aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V en het Verpleegkundig Specialistenregister voor 72 punten. Als therapeut kun je bewijsbare punten aandienen bij de organisatie waarbij je aangesloten bent.

We starten (voor de verandering) niet in het nieuwe schooljaar maar (op donderdagen) in het nieuwe kalenderjaar en wel op 7 januari a.s. (online)
Meer informatie over de lesdagen, wat er van je gevraagd wordt en wat wij, docenten Madeleine Kerkhof (AromaZorg & meer) en Estelle Smits (Massage) jou allemaal gaan bieden vindt je op de website. Ga jij samen met ons dit nieuwe jaar in voor nog betere zorg in de oncologie? Wij hebben er zin in

 

TT Wijzer – Kwartaalmagazine voor Complementaire Zorg & Integrative Nursing

Het magazine is een uitgave van het Van Praag Instituut. Meer informatie op hun website www. vanpraaginstituut. nl. Je kunt je erop abonneren maar ontvangt het ook als lid van de afdeling Complementaire Zorg van V&VN, een fijne afdeling die Integrative Nursing nastreeft als onlosmakelijk deel van de zorg. Ik ben er adviseur van en help met ondermeer mijn expertise op het gebied van AromaZorg en AquaZorg jou als zorgprofessional te versterken in het vak. Word ook lid en draag bij aan de integratie van complementaire zorg in de zorg!

 

Congresagenda

Kicozo & De Levensboom zullen in elk geval aanwezig zijn op de volgende congressen & symposia:

 • 21 mei 2021 – Complementaire Zorg Congres met workshop van Madeleine kerkhof, Reehorst, Ede;
 • 11 juni 2021 – Symposium Pijn in de Palliatieve Fase, Kicozo, Sanadome Nijmegen (VOL).

 

 

Scholingsoverzicht Kicozo

Op de Kicozo website vindt je de agenda op https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/agenda-scholingen-zo/ zodat je een overzicht hebt van ons cursusprogramma van maand tot maand. Handig om je rooster mee in overeenstemming te brengen.

Tot zover deze nieuwsbrief. Tot de volgende keer. Tot Zorg!
Namens Team Kicozo, Madeleine en Kees.

Madeleine Kerkhof 
Verbinder in de Zorg
Directeur Kicozo
Lid V&VN, Adviseur AromaZorg en AquaZorg V&VN Complementaire Zorg;
Lid Palliactief, AIA, NAHA, EONS, AHNA.

Kicozo
Kennisinstituut Integratieve & Complementaire Zorg
Mail:   info@kicozo.nl