Aromecum, Aromatherapie van A-Z – Boek

Studieboek CO2 Extracts in Aromatherapy

Dit bijzondere (Engelstalige) boek biedt jou, professional in aromatherapie en/of aromatische natuurgeneeskunde, inzichten in de specifieke eigenschappen, potentie en praktische toepassingen van ruim 50 CO2 extracten.

De wijze waarop aromatische oliën uit plantenmateriaal worden verkregen kan een belangrijke invloed hebben op de werking, de geur, kleur en eigenschappen. In dit boek besteed ik aandacht aan CO2 extracten, die soms diverse soorten inhoudsstoffen bezitten die we tot voor kort in de AromaZorg c.q. aromatherapie niet of niet goed kenden.

Door het plantenmateriaal wordt carbondioxide (koolzuurgas) gepompt dat onder druk in de gasvorm blijft, maar de kwaliteiten van een vloeistof ontplooit. Bij een bepaalde druk i.c.m. temperatuur ontstaat een overgangsfase tussen vloeibaar koolzuur en gasvormig koolzuur. Hoe hoger de druk, des te meer oplossend vermogen van in koolzuurgas oplosbare moleculen. Bij verlaging van de druk slaan de plantenbestanddelen neer en vervliegt het koolzuur, dat opgevangen wordt en hergebruikt.

CO2 extractie kent enkele belangrijke eindproducten:

 • Select – gewonnen met relatief lage druk. Een Select extract (aangeduid als CO2-se) bevat de vluchtige in CO2 oplosbare moleculen. Hoewel het eruit ziet en gebruik wordt als een essentiële olie van conventionele winning, heeft het een vaak rijkere samenstelling en vrijwel altijd een rijkere geur. Er bestaat ook een sub CO2 extract, dat lijkt op het select extract.
 • Total  – wordt met hogere druk gewonnen. Een Total extract (aangeduid als CO2-to) bevat alle in CO2 oplosbare moleculen, dus ook wassen en pigmenten of andere werkstoffen. Totals lijken erg op het kruid zelf.

CO2 extracten hebben door hun specifieke moleculen een enorme medicinale potentie en rijk geurprofiel, die in ze voor de aromatherapie en de fytotherapie heel interessant maakt.
Ook in de zorg werk ik veel met de extracten. Ik gebruik ze ondermeer voor mond- en huid/wondzorg. Hun bijzondere geurprofiel, zo lijkend op de oorspronkelijke plant, leent zich ook uitstekend voor geuromlijsting van geleide ontspanning en het oproepen van autobiografische herinneringen, zoals in de ouderen- en dementiezorg.

Dit boek legt je gedetailleerd (in het Engels) uit:

 • Hoe CO2 extracten gemaakt worden.
 • Wat voor werkzame stoffen ze bevatten.
 • De verschillen en overeenkomsten met essentiële oliën.
 • Over hun vaak exquise geurprofiel.
 • De eigenschappen van CO2 extracten.
 • Welke toepassingen en doseringen je kunt gebruiken.
 • De veiligheid en andere bijzonderheden.
 • Over casuïstieken en toepassingservaringen.
 • Voorbeelden van succesvolle recepten en bereidingen van mij en diverse collega’s van over de hele wereld.

Lees wat mijn wereldwijd gerespecteerde collega Salvatore Battaglia van dit unieke boek vindt ophttp://www.salvatorebattaglia.com.au/co2-extracts-in-aromatherapy-50-extracts-for-clinical-applications/?fbclid=IwAR1ZR3K7OsZwrrZMsAs_J1OTZ1FChhzHRiM3n3z8Hs7Zh9TN-3gc8Hnf4QU

Verkrijgbaar voor de adviesprijs van 49,95 euro excl. verzendkosten.

Je kunt het bestellen door een email te sturen naar info@kicozo.nl. Je ontvangt dan een betaallink. Na betaling sturen wij je het boek zo snel mogelijk op.

Dit boek is ook verkrijgbaar bij:
Chi Aromatherapie
Bol.com

Liever geen Engels?
Mocht Engelse vakliteratuur echt niet je ding zijn, dan vindt je ook diverse CO2 extracten in mijn in 2020 verschenen boek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg & Praktijk.
Zie: https://www.kicozo.info/klinische-aromazorg-aromatherapie-voor-zorg-praktijk-boek/

Ook in mijn boek Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening staan enkele CO2 extracten beschreven.
Zie: https://www.kicozo.info/boeken/complementaire-zorg-in-de-palliatieve-zorgverlening-boek/