Verdieping Complementaire Zorg en Zorg voor de Mond, de Huid en Wondzorg in de Palliatieve Fase

Verdieping Complementaire Zorg en Zorg voor de Mond, Huid en Wondzorg in de Palliatieve Fase

Verdiepingsopleiding voor professionals in de zorg (Voorkennis complementaire zorg is vereist).

Complementaire Zorg en Zorg voor de Mond, Huid en Wondzorg in de Palliatieve Fase

Je patiënt is al ernstig ziek en dan heeft deze ook nog last van de mond. In de palliatieve fase hebben patiënten hier met grote regelmaat mee te maken. Vaak spelen diverse klachten tegelijk. Dit kan uiteenlopen van een droge mond, pijn in de mond en een onaangename geur uit de mond tot een uitgebreide Candidiasis of herpesinfectie. Zowel fysiek als psychisch en op sociaal gebied kunnen mondproblemen de kwaliteit van leven enorm verminderen. Het eten maar ook het drinken kan ernstig bemoeilijkt worden. De algehele conditie kan achteruit gaan en ook er kunnen psychische gevolgen zijn zoals somberheid. In het sociale leven maakt eten en drinken vaak een belangrijk deel van onze sociale interactie uit, dat door mondproblemen bemoeilijkt wordt.

Ook de huid komt vaak onder druk te staan. Sommige problemen met de huid ontstaan in directe relatie tot de ziekte, zoals huidkanker en oncologische ulcera. Veel huidproblemen hebben echter een meer indirecte relatie met  de onderliggende ziekte. Denk hierbij aan een droge en trekkerige huid, ontvellingen als gevolg van chemotherapie (hand-voetsyndroom), een extreem gevoelige huid (dexamethason gebruik), geïnfecteerde wonden, incontinentie- of vochtletsel of doorligwonden. Symptomen zoals jeuk en overmatige transpiratie kunnen de kwaliteit van leven ernstig in de weg staan.

Uiteraard kunnen we de diepere oorzaak van sommige problemen niet oplossen of wegnemen, maar tijdens deze intensieve verdiepingsdag  kijk je samen met docent Madeleine naar werkzame, vaak goed onderbouwde basisoliën en effectieve essentiële oliën die vaak enorm goede resultaten geven. Denk aan een huidolie of crème die de huid kalmeert en jeuk bestrijdt, of aan de essentiële olie van geranium of zoete marjolein die bacteriële huidinfecties en geuren tegengaan. Geurbestrijding is eveneens een belangrijk aspect aan de zorg, zowel bij wonden als in de mondzorg. In die mondzorg kunnen we veel verlichting geven met natuurlijke elementen uit de AromaZorg, zoals pepermunthydrolaat en de essentiële olie van kamille, maar ook met aloë veragel, dat effectief is bij de droge mond. Bij transpiratie bereiken we vaak goede resultaten met aquazorg.

Aansluitend op de IKNL richtlijnen Mondproblemen, Jeuk, Oncologische Ulcera, Zweten, maar ook onderwerpen besprekend zoals de droge huid, decubitus en de extreem gevoelige “dexa”huid, worden diverse onderwerpen uitgediept en gekeken waar complementaire interventies passend zijn. Je bereidt uiteraard een eigen product naar keuze en kunt samen met medestudenten ervaringen en ideeën uitwisselen.

Data:

  • Nader te bepalen c.q. incompany op aanvraag
    Aanvang 09.00 uur, afsluiting 15.30-16.00 uur

Lokatie: Kicozo bij De Levensboom, Wernhout.

Investering:

  • 129 euro p/p (btw vrijgesteld). Inclusief zijn een uitgebreide reader, alle hoogwaardige materialen en koffie/thee.

Inhoud verzorgd door Kicozo, accreditatie wordt bij voldoende deelnemers aangevraagd voor 6 punten.

Aanmelden: uitsluitend via info@kicozo.nl.

PS:  Je ontvangt een inschrijfformulier. Deelname is op volgorde van binnenkomst van het volledig ingevulde formulier.
Op alle cursussen, ook in company, conferenties en onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Je vindt ze op http://www.kicozo.nl/algemene-voorwaarden-kicozo/