Blog: Gember CO2-total & Copaiba krachtig bij pijn

Gember CO2-total & Copaiba krachtig bij pijn

© Madeleine Kerkhof, 2019

Pijn belangrijk thema in zorg en praktijk!

Op uitnodiging van de Heal Center in Atlanta (VS), een opleidingsinstituut voor complementair therapeuten, geleid door Roz Zollinger, gaf ik in november 2018 een 4 daagse intensieve cursus Fusion AromaTherapy™ and Pain voor professionals in de zorg en aromatherapie
De scholing was gericht op alle facetten van pijn, op fysiek niveau uiteraard, maar ook pijnen op emotioneel en existentieel gebied werden uitgebreid besproken en gekoppeld aan de waarde van essentiële oliën en CO2 extracten.

Tijdens de NAHA conferentie in Salt Lake City in het najaar van 2018 gaf ik de workshop Fusion AromaTherapy™ in Motion, een dag die geheel gewijd was aan alles wat je kan blokkeren, zowel in letterlijke zin als in emotionele en spirituele zin. Denk aan klachten van spieren, pezen en gewrichten, maar ook aan traumatische gebeurtenissen die ons kunnen vast zetten in onze groei en welbevinden.

Ook de reis naar Hong Kong stond voor het grootste deel in het teken van pijn. Zo gaf ik een tweedaagse Fusion AromaCare™ & Pain Management for the Elderly, die erg goed ontvangen werd.

Over pijn valt veel te zeggen

Mensen met pijn verdienen onze acceptatie en aandacht, een brede blik en multidisciplinaire aanpak van experts op hun vakgebied, of dat nu de reguliere, complementaire of alternatieve is. Ik ga altijd voor de integratieve weg, waarin een rol voor iedere (liefst goed onderbouwde) methodiek is, die kan variëren van medicatie via kruiden en aromatherapie, tot meditatie, massage en psychosociale ondersteuning, geheel afgestemd op het individu.

Model van Loeser – holistisch pijnmodel

In mijn scholingen werk ik graag met het model van Loeser, een Amerikaanse pijnspecialist die de diverse aspecten van pijn, die uiteindelijk ons omgaan ermee bepalen, heeft weergegeven in cirkels.

Allereerst is er de pijnprikkel, de nocicepsis. Dan ontstaat pijn, gevolgd door het “lijden aan pijn” en het omzetten van het lijden in gedrag. Loeser gaf dit weer in cirkels van verschillende grootte.

Zo kan de pijnprikkel een heel klein cirkeltje zijn en het gedrag heel groot, maar ook het omgekeerde komt voor.  En evenzo kan de behandeling gericht zijn op de beïnvloeding van de nocicepsis met pijnstillers van farmaceutische of natuurlijke oorsprong, inclusief essentiële oliën en CO2 extracten, maar ook de pijnbeleving of het pijngedrag, zoals coaching en begeleiding en/of mind-body technieken en ondersteuning op existentieel gebied. Het model kan dan ook uitstekend dienst doen bij het kiezen van elementen en toepassingsmanieren binnen de aromatherapie.

Gember CO2-total en Copaiba, krachtig bij pijn

In mijn laatste scholingen over Pijn bespreek ik altijd een scala mooie, vaak goed onderbouwde, essentiële oliën en CO2 extracten waarbij excellente resultaten worden geboekt bij pijn.
Ik bespreek hieronder Gember CO2-total extract en Copaiba, waarbij ik me even beperk tot voor dit blog relevante indicaties, achtergrondinformatie en doseringsadviezen. Een lijst referenties sluit mijn blog af.

Gember (Zingiber officinale) CO2-total
CO2-total extract van de wortelstok

Mogelijke relevante toepassingen
Gewrichtsontsteking, morbus Bechterev, fibromyalgie, stijfheid, spierkater, pijn en (ook nachtelijke) krampen van de spieren, restless legs, (dreigende) contracturen,  (diepe)  gewrichtspijnen als bij artrose, osteoporose, adjuvans bij diepere bot- en tumorpijnen;
Bij stijfheid bij Parkinson(isme);
Verkrampingen van de buik, maagkrampen,  begrepen én onbegrepen buikklachten bij kinderen, verkrampingstoestanden van de darmen;
Menstruatiekramp;
Adjuvans bij misselijkheid rond migraine;
Koude van lichaam, geest en ziel;
Transities gepaard gaande aan intense koude eenzaamheid;
Emotionele en spirituele pijnen en blokkades.

Distillaat versus CO2-total extract
Hoewel de kruidig geurende gember hier vooral op fysiologisch niveau een belangrijke rol kan spelen, zoals bij pijnen en stijfheid, is gember ook bij uitstek een olie die je in kunt zetten bij emotionele pijnen, geestelijke verstarring en blokkades, die een rol kunnen spelen in de pijnbeleving en het pijngedrag.
Zeker, gedistilleerde gemberolie verwarmt en is een fijne olie. Echter door de aanwezigheid van gingerolen en shogaol is het CO2-total extract een veel krachtiger en bewezen pijn- en kramp stillend middel, via remming van 5-HT3 receptor activiteit (1).  Ook is het een zeer goede cox-2-remmer.

Bewegen & pijn
Studie  naar de werkzaamheid  van gember via inname heeft een grote anti-reumatische en ontstekingsremmende werking laten zien, vooral via remming van het cox-2 enzym (2, 3, 4, 5). Gember verwarmt spieren, pezen en banden. De olie stimuleert de doorbloeding en vooral het CO2-total extract kan verkramping van spieren, pezen en banden verlichten en is verder fijn bij dreigende contracturen, bij (diepere) botpijnen en spier- en gewrichtspijnen (6, 7, 8, 9, 10, 11). Gember is ook een goede adjuvans bij stijfheid bij Parkinson(isme) en bij spasmen en spierkrampen (ALS, spierziekten). Combineer dan met zoete marjolein bijvoorbeeld, of met het hieronder genoemde copaiba.

Inname of dermale toepassing?
Je zou – als je de studies leest – zeggen dat gemberextract alleen effectief is bij inname. En dat is zeker een optie bij dit krachtige CO2 extract, zolang het maar veilig gebeurt, zoals gemengd met sesam- of olijfolie in een capsule en niet op een glaasje water. En uiteraard na een anamnese om eventuele contra-indicaties in kaart te brengen. Echter, het is vaak niet nodig. Een verdere studie naar transdermale absorptie wijst echter op de waarde van gember via gebruik op de huid (12), zoals bijvoorbeeld bij massage of inwrijven in geschikte doseringen. Ik heb daar heel goede resultaten mee geboekt.

Buikpijn
De ervaring heeft uitgewezen dat mengen van een geschikte basisolie (zoals sesamolie) met gember CO2-total alleen of in combinatie met andere kramp opheffende en/of verwarmende oliën veel verlichting kunnen geven bij pijnen en verkrampingen in de buik, met name de darmen (13). Zet de olie daarom in bij indigestie, maagklachten en buikkrampen van elke aard en bij zorgvragers van jong tot oud. Werner (2009) noemt psychisch bepaalde buikpijnen. Verder is het extract zeer geschikt om via massage menstruatiepijnen te verlichten (14).

Algemene gebruiksadviezen CO2-total extract:
Op een tissue, zakdoek of geursteentje, aromalampje of diffuser enkele druppels naar voorkeur. Of via een AromInhaler® (ca.20-22dr), of AromaPatch® 2-5 druppels. Meest geschikt voor de perceptie- en belevingskant van pijn en het creëren van een gevoel van warme geborgenheid.
Gebruikelijke doseringen bij volwassenen via de huid – het meest gebruikt voor fysieke toepassingen bij pijn –  zijn 0.5-2%. Op kleine lokale plekken kan tot 3% gebruikt worden. Geschikt voor inwrijf- en massageproducten bij pijnen en stijfheid, blokkades, gebrek aan warmte en verminderde doorbloeding.
Baden*: voetbad 2-5/ zitbad 3-6/ volbad max. 10 druppels.
Voor ouderen 50-75% van de dosering voor volwassen gebruiken, afhankelijk van indicatie en de grootte van het toepassingsgebied.
Tijdens zwangerschap lager doseren: 50% van de dosering voor volwassenen, afhankelijk van indicatie en de grootte van het toepassingsgebied.
Kinderen: 0-2 jr 10%, 2-7 jr 50% en 7-12 jr 75% van de aanbevolen dosering voor volwassenen gebruiken.

Contra-indicaties & bijzonderheden:
Voorzichtig bij een gevoelige huid. Gember is nauwelijks fototoxisch, maar kan wanneer gecombineerd met oliën uit citrusschillen zoals bergamot, die werking versterken. Vermijd dan blootstelling aan Uv-licht gedurende enkele uren na gebruik op de huid.
Het gember CO2 extract is zeer krachtig en door de aanwezigheid van gingerolen en shogaol kan het de huid makkelijk irriteren. Neem dus kleine hoeveelheden en bouw liever op dan af. Bij normaal hier geadviseerd gebruik zijn geen neveneffecten te verwachten. Ook voorzichtig zijn in gebruik op de huid bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners, al is onwaarschijnlijk dat gember dat effect kan versterken bij kleinschalige uitwendige applicatie.
Vermijd zekerheidshalve dermaal gebruik op de locaties van lymfoedeem en vermijd voor de zekerheid ook bij acute koortsige infecties van de luchtwegen.
Wees overigens voorzichtig met doseren. Gember is verwarmend. Vermijd op hete en rode ontstoken gewrichten.

Copaiba (Copaifera officinalis)
Gedistilleerde olie van de hars

Mogelijke relevante toepassingen
Spierpijnen, fibromyalgie, stijfheid, pijn van (dreigende) contracturen,  gewrichtspijnen als bij artrose, osteoporose, reumatische en peesontstekingen;
Zenuwpijnen, neuropatische pijnen, neuro-inflammatie bij MS, trigeminusneuralgie, perifere neuropathie en allodynie a.g.v. behandeling met paclitaxel;
Trauma van fysieke, emotionele en spirituele aard;
Familie gerelateerde trauma’s;
Emotionele en spirituele pijnen.

De olie is licht van geur en eigenlijk vrij onopvallend, wat een voordeel kan zijn voor mensen voor wie intense geuren al snel teveel zijn.

Met copaiba had ik eerder al wat ervaring opgedaan, maar deze fijne olie heb ik nog beter leren kennen dankzij Carla Vescovi, een Braziliaanse aromatherapeut en deskundige in traumatische familierelaties. Zij gebruikt copaiba veelvuldig en met groot succes voor het losmaken van vastgezette trauma’s, in combinatie met familieconstellaties.
Zelf heb ik aan den lijve ervaren hoe weldoend een ritueel met copaiba kan zijn om tijdens meditatie of geleide visualisatie liefdevolle aandacht te geven aan een pijnlijke plek of herinnering.

Copaiba bestaat grotendeels uit sesquiterpenen, waaronder een hoog gehalte aan β-caryophylleen (58%). Deze interessante stof is een krachtige cannabinoid receptor agonist, anti-inflammatoir, sterk pijnstillend en heeft neuroprotectieve eigenschappen (15, 16, 17). De stof heeft bewezen effectiviteit tegen neuropatische pijnen getoond (18, 19, 20). Verder vinden we in copaiba α-copaeen, β-elemeen, α-humuleen en germacreen D.

Voor mij was copaiba, samen met mirre in de door mij ontwikkelde MucoCare Original, de redding bij een forse kaakontsteking. Weliswaar noodgedwongen wegens onwil van tandartsen om een noodbehandeling te geven, maar daarmee heb ik wel weer gezien hoe groot de kracht van de natuur kan zijn. Na enkele dagen verdwenen zowel pijn als ontsteking en heb ik mijn kies kunnen behouden, c.q. ingrijpende behandeling kunnen voorkomen.

De ontstekingsremmende eigenschappen van deze olie, zelfs 3,4 x efficiënter dan diethyl ammonium diclofenac creme gel zijn werkelijk indrukwekkend. Ze versterkt daarbij ook de werking en absorptie van de ontstekingsremmer celecoxib (21, 22, 23, 24). Ik heb er al veelbelovende resultaten mee geboekt bij perifere neuropathie na chemotherapie.

Combinaties zijn denkbaar met diverse andere aromatische oliën, zoals helicryse, gember CO2-total, zoete marjolein, mirre, Siberische zilverspar sub CO2, zwarte peper, lavendel of geranium bijvoorbeeld.

Algemene adviezen voor uitwendig gebruik:

In verdamping een of enkele druppels naar voorkeur. Of inhalatie via AromInhaler® (ca.20-25 druppels) of AromaPatch® (1-4 druppels). Denk hieraan bij trauma’s op emotioneel en spiritueel gebied.
Gebruikelijke doseringen bij volwassenen via de huid zijn 1-3% in een geschikte basis. Op kleine lokale plekken kan tot 5% gebruikt worden. Denk aan inwrijvingen of massageolie, of een gel voor pijnlijke wonden en wondranden of in de mondzorg.
Baden: voetbad 2-3/ zitbad 2-4/ volbad max 5 druppel(s) per vol bad, altijd eerst gemengd in een emulgator of neutrale badolie. In een stoombad 1-2 druppel(s).
Voor ouderen en tijdens zwangerschap 50-75% hiervan gebruiken, afhankelijk van indicatie (vooral bij grote toepassingsgebieden).
Kinderen: 0-2 jr 10%, 2-7 jr 50% en 7-12 jr 75% van de aanbevolen dosering voor volwassenen gebruiken.

Contra-indicaties & andere bijzonderheden:
Stimuleert lokaal krachtig de doorbloeding. Kan in hoge doseringen de huid irriteren. De aangegeven dosering niet overschrijden. Niet langer dan 3 maanden achtereen gebruiken.

Algemene voorzichtigheid

Word of vraag een deskundige bij behandeling van ernstig zieken, kwetsbare ouderen, tijdens zwangerschap of bij kinderen alvorens essentiële oliën in te zetten.

Tot zover dit blog.
Hartelijke groet van Madeleine Kerkhof.

Referenties:

 1. 1. Abdel-Aziz H, Nahrstedt A, Petereit F, Windeck T, et al. 5-HT3 receptor blocking activity of arylalkanes isolated from the rhizome of Zingiber officinale. Planta Med. 2005 Jul;71(7): 609-16.
 2. 2. Janet et al. Comparative Effects of Two Gingerol Contaning Zingiber officinale Extracts on Experimental Rheumatoid Arthritis. J Nat Prod 2006.
 3. 3. Ghasemian M., Owlia S., Bagher Owlia M. Review of Anti-Inflammatory Herbal Medicines. Adv Pharmacol Sci. 2016; 2016: 9130979. Published online 2016 May 10. doi: 1155/ 2016/9130979. PMCID: PMC4877453.
 4. 4. Justo OR, Simioni PU, Gabriel DL, Tamashiro WM. Evaluation of in vitro anti-inflammatory effects of crude ginger and rosemary extracts obtained through supercritical CO2 extraction on macrophage and tumor cell line: the influence of vehicle type. BMC Complement Altern Med. 2015 Oct 29;15:390. doi: 10.1186/s12906-015-0896-9.
 5. 5. Shen CL, Hong KJ, Kim SW. Effects of ginger (Zingiber officinale Rosc.) on decreasing the production of inflammatory mediators in sow osteoarthrotic cartilage explants. J Med Food. 2003 Winter; 6(4):323-8.
 6. 6. Bartels EM, Folmer VN, Bliddal H et al. Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomised placebo-con-trolled trials. Osteoarthritis Cartilage 2015 Jan;23(1):13-21. doi: 10.1016/j.joca.2014. 09.0246).
 7. 7. Funk Janet L., Frye Jennifer B., Oyarzo Janice N., et al. Comparative effects of two gingerol-containing Zingiber officinale extracts on experimental rheumatoid arthritis. J Nat Prod. 2009 Mar 27;72(3):403-7. doi: 10. 1021/ np8006183.
 8. 8. Jeena K, Liju VB, Kuttan R. Antioxidant, anti-inflammatory and antinociceptive activities of essential oil from ginger. Indian J Physiol Pharmacol. 2013 Jan-Mar;57(1):51-62.
 9. 9. Funk JL, Frye JB, Oyarzo JN, Chen Jet al. Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis. PharmaNutrition. 2016 Jul;4(3):123-131. Epub 2016 Jun 4.
 10. 10. Lakhan SE, Ford CT, Tepper D. Zingiberaceae extracts for pain: a systematic review and meta-analysis. Nutr J. 2015 May 14;14: 50. doi:10.1186/s12937-015-0038-8.
 11. 11. Sritoomma N, Moyle W, Cooke M, O’Dwyer S. The effectiveness of Swedish massage with aromatic ginger oil in treating chronic low back pain in older adults: a randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2014 Feb; 22(1):26-33. doi: 10.1016/j.ctim.2013.11.002. Epub 2013 Nov 12.
 12. 12. Minghetti et al. Evaluation of the topical anti-inflammatory activity of ginger dry extracts from solutions and plasters. Planta Med. 2007 Dec; 73 (15):1525-30.
 13. 13. Riyazi A, Hensel A, Bauer K, Geissler N, et al. The effect of the volatile oil from ginger rhizomes (Zingiber officinale), its fractions and isolated compounds on the 5-HT3 receptor complex and the serotoninergic system of the rat ileum. Planta Med. 2007 Apr;73(4):355-62.
 14. 14. Myung-Haeng Hur, Myeong Soo Lee, Ka-Yeon Seong, Mi-Kyoung Lee. Aromatherapy Massage on the Abdomen for Alleviating Menstrual Pain in High School Girls: A Preliminary Controlled Clinical Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 187163. Published online 2011 Sep 22. doi: 1155/2012/ 187163. PMCID: PMC3178179.
 15. 15. Fidyt K, Fiedorowicz A, Strządała L, Szumny A. β-caryophyllene and β-caryophyllene oxide-natural compounds of anticancer and analgesic properties. Cancer Med. 2016 Oct;5(10):3007-3017. doi: 10.1002/cam4.816. Epub 2016 Sep 30.
 16. 16. Alberti TB, Barbosa WL, Vieira JL, Raposo NR, et al. (-)-β-Caryophyllene, a CB2 Receptor-Selective Phytocannabinoid, Suppresses Motor Paralysis and Neuroinflammation in a Murine Model of Multiple Sclerosis. Int J Mol Sci. 2017 Apr 1;18(4). pii: E691. doi: 10.3390/ijms18040691.
 17. 17. Sain S, Naoghare PK, Devi SS, Daiwile A, et al. Beta caryophyllene and caryophyllene oxide, isolated from Aegle marmelos, as the potent anti-inflammatory agents against lymphoma and neuroblastoma cells. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2014 Mar;13(1):45-55.
 18. 18. Segat GC, Manjavachi MN, Matias DO, Passos GF, et al. Antiallodynic effect of β-caryophyllene on paclitaxel-induced peripheral neuropathy in mice. Neuropharmacology. 2017 Oct;125:207-219. doi: 10.1016/j.neuropharm.2017.07.015. Epub 2017 Jul 18.
 19. 19. Santos NA, Martins NM, Sisti FM, Fernandes LS, et al. The cannabinoid beta-caryophyllene (BCP) induces neuritogenesis in PC12 cells by a cannabinoid-receptor-independent mechanism. Chem Biol Interact. 2017 Jan 5;261:86-95. doi: 10.1016/j.cbi.2016.11.015. Epub 2016 Nov 18.
 20. 20. Klauke AL, Racz I, Pradier B, Markert A et al. The cannabinoid CB₂ receptor-selective phytocannabinoid beta-caryophyllene exerts analgesic effects in mouse models of inflammatory and neuropathic pain. Eur Neuropsychopharmacol. 2014 Apr;24(4):608-20. doi: 10.1016/j.euroneuro.2013.10.008. Epub 2013 Oct 22.
 21. 21. Quiñones OG, Hossy BH, Padua TA, Miguel NCO, et al. Copaiba oil enhances in vitro/in vivo cutaneous permeability and in vivo anti-inflammatory effect of celecoxib. J Pharm Pharmacol. 2018 Jul;70(7):964-975. doi: 10.1111/jphp.12906. Epub 2018 Mar 29.
 22. 22. Quinones OG, Abranches RP, Nakamura MJ, de Souza Ramos MF, et al. Copaiba Oil: Chemical Composition and Influence on In-vitro Cutaneous Permeability of Celecoxib. Curr Drug Deliv. 2018;15(3):357-366. doi: 10.2174/1567201814666170825154453.
 23. 23. Teixeira FB, de Brito Silva R, Lameira OA, Webber LP, et al. Copaiba oil-resin (Copaifera reticulata Ducke) modulates the inflammation in a model of injury to rats’ tongues. BMC Complement Altern Med. 2017 Jun 14;17(1):313. doi: 10.1186/s12906-017-1820-2.
 24. 24. Barbosa MMC, Vicentini FA, Castro-Ghizoni CV, Lameira OA, et al. Copaiba Oil Decreases Oxidative Stress and Inflammation But not Colon Damage in Rats with TNBS-Induced Colitis. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(3):268-280. doi: 10.2174/1871530318666180215102029.