Nieuwsflits Kicozo Winter februari-maart 2021

Kicozo korte Nieuwsflits februari 2021,
met ondermeer:

 • Lieve mensen…
 • Webinars en Online workshops
 • Andere mooie scholingen op de Kicozo campus
 • Boekenactie
 • Nog(maals) even dit… en Kicozo – erkende onderwijsinstelling voor beroepsonderwijs: veilige campus voor verantwoord les ontvangen en geven
 • Bekijk de kortste route naar het scholingsprogramma via de kalender J op: https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/agenda-scholingen-zo/

 

Lieve mensen

Wat blijft het een bijzondere tijd met veel uitdagingen. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en daarom besloot ik om in deze nieuwsflits wat snelle berichten met je te delen. Terwijl ik werk aan een uitgebreidere nieuwsbrief met meer ervaringen en nieuws wens ik je, samen met mijn team, veel succes en sterkte in een tijd die zoveel van ons allen vraagt.

Webinars en Online workshops

“Elk nadeel heeft zijn voordeel” zei een BN’er jaren geleden al. Ik was al gewend om voor buitenlandse studenten en beroepsorganisaties webinars te geven, maar nu we zo’n lange tijd niet bijeen konden komen op onze campus geef ik meer online workshops dan voorheen. Hoewel het niet ideaal is, kun je toch veel leren en zelfs ervaren want we…

 • … geven de workshop altijd live – dus met gelegenheid tot interactie met elkaar
 • … maken meestal een presentatie om de workshop levendiger te maken
 • … vragen accreditatie aan bij het Kwaliteitsregister V&V (en tot nu toe altijd verleend)
 • … sturen deelnemers tevoren een hand-out c.q. reader
 • … sturen deelnemers aromatische materialen om de geuren van onze hoogwaardige oliën en extracten ook echt te ervaren

Natuurlijk missen deelnemers het onderlinge contact en de gezelligheid van onze mooie campus, maar daar staat tegenover dat ze niet hoeven te reizen.

De reacties op onze webinars zijn los daarvan enorm positief. Bijvoorbeeld:

 • “Het was weer een verfrissende cursus, gaandeweg ontstaan er ideeën die ik kan gebruiken op de afdeling. het was duidelijk, de reader is handig en duidelijk. geeft duidelijke uitleg. Tuurlijk geeft live les de voorkeur maar de interactie was leuk vandaag” van Sandra.
 • “Dank je wel voor je cursus en graag wil ik mijn bewondering en respect voor jou uitspreken. Wat een ongelofelijke vakvrouw, kennisbank en, wat ik zo tussen de regels hoorde en las, wat een warm en liefdevol mens. Fijn ook dat je bereid was ons te adviseren bij een van onze bewoonsters.” van Monique.
 • “Ik heb nu nog meer handvatten de CZ in te zetten bij de PG bewoners bij de pijn die ze ervaren. Het heeft mij de pijnbelevingen bij dementie, nog meer kennis gegeven dan die ik al had.” over de Pijn en Dementie workshop van Camilla.
 • “Het gaf mij nieuwe kennis/inzicht om nog verder de verdieping en associatie te maken waar ik de cliënt op kan bevragen om deze nog beter te ondersteunen met geuren.” van Wendy.
  Ook zijn de deelnemers heel tevreden over het hen toegezonden cursuspakket.

 

Komende webinars c.q. online workshops
(zie ook Kicozo.info onder Webinars & Online Scholingen):

 • AromaZorg bij Angst voor een Onderzoek, Ingreep of Procedure
  18 maart a.s. van 9.00-12.30u

  Het ondergaan van een ingreep, onderzoek of andere procedure kan gevoelens van bezorgdheid, stress en angst met zich meebrengen. Veel mensen slapen slecht of piekeren over de gebeurtenis of over het verloop en de uitslag bij een onderzoek of ingreep.
  Dat kan ertoe leiden dat extra medicatie nodig is, of dat iemand langer doet over het herstel. Bij kinderen zien we ook wel veranderingen in gedrag en nachtmerries. Soms stellen mensen hun ingreep of onderzoek uit en kunnen de gevolgen daarvan groot zijn.
  Niet-farmacologische middelen zoals AromaZorg en toedieningen daarmee kunnen belangrijk bijdragen aan het gerust stellen van en een gevoel van veiligheid bevorderen bij patiënten.
  Als expert op dit vakgebied en inspirator voor vele zorgverleners vertelt Madeleine hoe aromatische oliën en extracten op diverse manieren ingezet kunnen worden, al dan niet in combinatie met andere technieken, zoals aanraking, geleide visualisatie of virtual reality waarmee je nog meer niet-farmacologische opties hebt om ook jouw patiënt(en) nog beter te ondersteunen.
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V en het Register Verpleegkundig Specialisten.
  Je investering: 69 euro p/p BTW vrijgesteld.
 • Welzijn met Geuren in de Dementiezorg – 26 maart a.s. van 9.00-12.30u
  In dit webinar besteed Madeleine volop aandacht aan mensen met dementie. Als expert op dit vakgebied en inspirator voor vele zorgverleners vertelt zij hoe geuren en de veilige inzet daarvan bij kunnen dragen aan het creëren van rust bij onrust en comfort kunnen geven in moeilijke omstandigheden, vooral in de wereld van vandaag.
  Ook is er uiteraard veel aandacht voor de mogelijke beperkingen en contra-indicaties, zodat je veilig en effectief leert werken en toch aandacht hebt voor de hele mens.
  Zelf ben je bij voorkeur verzorgende, verpleegkundige of welzijnsmedewerker. Enige basiskennis op het gebied van AromaZorg zal je zeker helpen, maar is niet perse nodig. In de reader die je thuis krijgt vindt je al toelichting op de in de workshop besproken onderwerpen qua basiskennis.
  Het lesmateriaal wordt tevoren opgestuurd, inclusief enkele mini flesjes aromatische olie zodat je letterlijk en figuurlijk vast kunt ruiken aan de lesstof. Accreditatie is verleend door het Kwaliteitsregister V&V.
  Je investering: 69 euro p/p BTW vrijgesteld.
 • Geuractiviteiten voor Ouderen – 22 april a.s. van 9.30-11.30u
  In dit boeiende korte webinar geeft Madeleine je tips en tricks voor leuke en gezellige activiteiten met geurige oliën en extracten met ouderen. Geuren kunnen helpen een gevoel van thuis zijn en veiligheid te bieden, een fijne herinnering oproepen en daarmee (weer) een glimlach ontlokken, of helpen tot rust te komen of juist een opkikkertje geven.
  Deze tijd waarin we enorm beperkt zijn is het voor kwetsbare ouderen vaak moeilijk om niet somber of moedeloos te worden. Wij zorgverleners ervaren vaak gevoelens van machteloosheid en frustratie om hen zo te zien. En hoewel geuren geen “knopje” zijn waardoor je deze gevoelens uitschakelt, kunnen ze wel een prachtig hulpmiddel zijn om de stemming op te vrolijken of fijne herinneringen op te roepen, even af te leiden en het brein actief te laten zijn op een gezellige manier.
  Accreditatie is verleend door het Kwaliteitsregister V&V.
  Je investering: 49 euro p/p BTW vrijgesteld.
 • AromaZorg in de Zorg, Basisscholing
  – online op 23 april, praktijk op de Kicozo campus op 14 en 28 mei
  In deze fascinerende en gezellige scholing staat de meerwaarde van AromaZorg in de zorg en praktijk centraal. Je leert hoe essentiële oliën en andere grondstoffen uit planten gemaakt worden en wat je ervan mag verwachten met veilige en weldoende toepassingsmanieren.
  Ik bespreek een aantal populaire essentiële oliën en basisoliën in theorie op de 1e dag (online), waarvan je mini testflesjes toegestuurd hebt gekregen als geurige begeleiding van deze cursus, waarvoor je ze kunt inzetten (en ook wanneer niet).
  Dag 2 en 3 vinden (vooralsnog) plaats op onze mooie campus met Aromatische Plantentuin. Ik zal je allerlei fijne tips en eenvoudige recepten aanreiken, zodat je direct aan de slag kunt. Ook is er ruim gelegenheid tot vragen stellen en je krijgt uiteraard de informatie (tevoren al) op papier thuis.
  Met deze scholing ben je in staat de eerste maar zorgvuldige stappen te zetten om jouw zorgvragers op niet-farmacologische wijze, maar wel onderbouwd en veilig meer comfort en welzijn te bieden.
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V.
  Je investering: 359 euro p/p BTW vrijgesteld.

 

Andere mooie scholingen op onze campus zijn dit (late) voorjaar:

 • De Laatste Fase van Dementie op 18 mei en 1 juni a.s.
 • Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening op 26 mei, 2 juni en 16 juni a.s.
 • Verdiepingsdag Palliatieve Zorg – de Stervensfase op 27 mei a.s.
 • De HEARTS methode – AromaZorg en aanraking met Jonathan Benavides op 21 en 22 juni a.s.

Je vindt alles op Kicozo.info onder Scholingen of mail naar mij voor meer informatie en aanmelden via info@kicozo.nl

SUPER VROEGE VOGEL VOORJAARS BOEKENACTIE!

In een tijd waarin we veel op onze eigen omgeving of onze computer aangewezen zijn is een echt en rijk geïllustreerd boek heerlijk om in te bladeren en te lezen.

En had je altijd al willen weten wat complementaire zorg in de zorg kan betekenen? Kicozo’s boeken zijn ideaal om lekker mee op de bank te kruipen, kennis op te doen en geïnspireerd te raken om je zorg te verrijken met niet-farmacologische zorg, voor meer kwaliteit van leven voor patiënten en hun omgeving. Bijvoorbeeld het:

? Studieboek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg & Praktijk:

Voor jou als zorgprofessional geschreven om je extra te inspireren om op veilige en weldoende wijze essentiële oliën in de zorg en praktijk toe te passen bij pijn, misselijkheid, voor huid- en mondzorg, voor angsten en stress, voor longen en luchtwegen. Nu misschien meer dan ooit – in Covid19 tijd – is aandacht voor de hele mens, voor welbevinden en troost, voor momenten van ontspanning in donkere onzekere tijden, een must. Met dit boek reikt Madeleine je daarvoor handvatten aan. (Adviesprijs 79,95 euro, nu tot 21 maart 2021 slechts 69,95).

? Studieboek Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening:

Speciaal geschreven om jou extra te inspireren om op veilige en weldoende wijze essentiële oliën in de zorg en praktijk in de palliatieve en terminale fase toe te passen bij pijn, misselijkheid, voor huid- en mondzorg, voor angsten en stress, voor longen en luchtwegen. Nu misschien meer dan ooit – in Covid19 tijd – is aandacht voor de hele mens, voor welbevinden en troost, voor momenten van ontspanning in donkere onzekere tijden, een must. Met dit boek reik ik je daarvoor handvatten aan. Welzijn van lichaam en geest in de laatste levensfase. Leven toevoegen aan de dagen! (Adviesprijs 69,95 euro, nu tot 21 maart 2021 slechts 59,95).

Vroege Vogel Voorjaarsactie:

bestel je het boek Klinische AromaZorg samen met het boek Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening, dan betaal je slechts 125 euro (!) voor beiden en wij betalen de verzendkosten* t/m 21 maart 2021. Bestel je er het boek CO2 Extracts (Eng.) bij,

dan krijg je daarop nog eens 10% korting.

*binnen Nederland, daarbuiten met korting.

En… had je altijd al willen weten hoe geweldig aromatisch en bijzonder CO2 extracten zijn voor toepassing in de aromatherapie c.q. AromaZorg?

Dan is dit je kans om met 10% Vroege Vogels Voorjaarskorting het boek CO2 Extracts in Aromatherapy aan te schaffen. Bestel je dit boek samen met de beide andere boeken, dan geldt een nog mooiere korting (zie hierboven)!

Je kunt via info@kicozo.nl bestellen.

 

Nog(maals) even dit…

Complementaire Zorg – hedendaagse comfortzorg met respect voor de hele mens

Juist nu is er een grote behoefte aan comfortzorg. Juist nu mag complementaire zorg de aandacht krijgen die patiënten verdienen. Want hoe vaak staan we niet met lege handen als het gaat om het bieden van troost en warme geborgenheid, het verlichten van onrust en pijn?

Juist nu heb je keuzes die je voorheen niet had. Medicamenteus kan niet elk lijden verlicht worden. En ook niet met complementaire interventies, maar samen kunnen we zoveel betekenen.

Dus optimale comfortzorg met de nodige science based onderbouwing, maar vanuit het hart met aandacht voor kwetsbare patiënten en hun families, geeft nu juist dat extra beetje aandacht en zorg geeft waar veel mensen naar snakken – inclusief de zorgverlener…

 • Hoeveel voldoening geeft het wel niet om meer te kunnen betekenen voor kwetsbare zorgvragers door – toch veilig – in te spelen op de behoefte aan comfort en aandacht.
 • Hoe fijn is het niet om weer een twinkeling te kunnen zien in de ogen van je cliënt, die geniet van de geur van haar vroegere tuin in haar kamer.
 • Of je eigen voldoening te ervaren als in je nachtdienst je patiënt weer eens lekker slaapt na een voetinwrijving met zijn favoriete massageolie.
 • Hoe geweldig is het niet om het herstel van covid-patiënten te helpen bevorderen door de inzet van weldoende aromatische olien in inhalatie of een AromaPatch®.
 • Hoe fijn werkt het wel niet in een omgeving waar onaangename geurtjes worden verdreven met effectieve middelen.
 • En wat een geweldige ontspanning kun je voor jezelf of voor iemand die je in zorg hebt bereiken door een lauwwarm voetenbad.
 • Hoe fijn en voldoening gevend is het dan niet dat je divers niet-farmacologische opties hebt naast de middelen en maatregelen, naast of geïntegreerd met de bestaande zorg in jouw setting?
 • Hoe mooi het is om te ervaren dat je minder machteloos bent dan je dacht omdat complementaire zorg ook nu aandacht kan geven aan patiënten, familie en naasten in de laatste fase.
 • En zo waardevol dat ook jijzelf je kunt ontspannen omdat je zorgzwaarte verlicht wordt en je weet dat jouw cliënt zich prettig(er) mag voelen onder jouw aandachtsvolle zorg.
 • Ja nogmaals, zo eenvoudig kan het zijn. En wij bij Kicozo helpen je om de juiste kennis en ervaring op te doen zodat jouw complementaire zorg ook optimaal veilig en een echte weldaad zal zijn.

De bezorgdheid over besmetting is begrijpelijk en voor kwetsbare mensen heel terecht, maar ook in de thuiszorg en klinische setting kunnen we – ook met beschermingsmiddelen – met slimme en weinig inzet vragende middelen veel betekenen.

Kicozo – erkende onderwijsinstelling voor beroepsonderwijs:
veilige campus voor verantwoord les ontvangen en geven

Als CRKBO erkende onderwijsinstelling is Kicozo gewoon open. Op onze campus vindt je een (Covid) veilige omgeving waar kundige en gepassioneerde docenten les geven om jou te helpen je zorg completer te maken.
Om te voorzien in een gevoel van veiligheid en een optimale leeromgeving is op onze campus voorzien in voldoende ruimte voor iedereen, desinfecterende zeep en alcohol en houden we ons aan de afspraken die op dat moment gelden. Uiteraard luisteren we naar ieders wensen en houden we zo goed mogelijk rekening met elkaar.
We verlangen van elke cursist een mondkapje te dragen bij het bewegen in de ruimte. Uiteraard kan dat af als je aan je tafeltje zit. We verstrekken daarnaast eenmalig een transparant vizier aan cursisten zodat we elkaar goed kunnen zien. Wij denken dat dit helpt om extra bescherming te geven voor degenen die niet (merkbaar) ziek zijn – want bij hoesten en proesten blijf je sowieso thuis.
Elke student heeft bij normale bezetting (max. 12 personen) een fijne persoonlijke ruimte om zich heen. Er is een Skills Lab verdeeld in “mengstationnetjes” met volop ruimte en gelegenheid tot het bereiden van aromatische producten.
Het Beddenlokaal is voorzien van 5 bedden, waarvan 4 volledig elektrisch, zoals we zien in de woonzorgcentra. Het lokaal heeft een eigen unieke, beetje “retro” sfeer met ook weer voldoende ruimte.
Tijdens de praktijklessen voorzien wij je waar nodig of gewenst van handschoenen.
Je kunt ook je eigen flesje water of mok meebrengen of gebruik maken van de bestaande koffie- en thee voorzieningen.

Al bij al is onze campus dus een inspirerende omgeving, waar wij met ons team ernaar streven jou onze passie, handvatten, kennis en kunde over te dragen om complementaire zorg te integreren in jouw setting van de zorg om zo tot complete patiëntenzorg te komen.

 

 

Scholingsoverzicht Kicozo

Op de Kicozo website vindt je de agenda op https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/agenda-scholingen-zo/ zodat je een overzicht hebt van ons cursusprogramma van maand tot maand. Handig om je rooster mee in overeenstemming te brengen.

Tot zover deze nieuwsbrief. Tot de volgende keer. Tot Zorg!
Namens Team Kicozo, Madeleine en Kees.

Madeleine Kerkhof 
Verbinder in de Zorg
Directeur Kicozo
Lid V&VN, Adviseur AromaZorg en AquaZorg V&VN Complementaire Zorg;
Lid Palliactief, AIA, NAHA, EONS, AHNA.

Kicozo
Kennisinstituut Integratieve & Complementaire Zorg
Mail:   info@kicozo.nl