Nieuwsbrief Kicozo Nazomer 2020

Blog c.q. nieuwsbrief van Kicozo nazomer 2020, met ondermeer:

 • Lieve mensen…
 • Grote behoefte aan comfortzorg!
 • Veilige Kicozo campus voor verantwoord les ontvangen en geven
 • Kicozo Webinars – Integratieve zorg & Integratie met techniek
 • Basisdag Complementaire Zorg – vernieuwde opzet
 • Jaaropleiding AromaZorg in de Oncologie
 • Heerlijkheid De Levensboom – aromatische plantentuin groeit en bloeit
 • Natuurlijke Mondzorg – Verfrissende mondzorg-ijsjes zelf maken
 • Hot, hot, hot… koele adviezen voor warme dagen
 • Boek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg & Praktijk
 • Congresagenda
 • Scholingsoverzicht
 • Bekijk de kortste route naar het scholingsprogramma via de kalender op: http://www.kicozo.nl/agenda-zorgprofessionals/

Lieve mensen

Wat een warme zomer beleven we dit jaar. Zelf vond ik het een echt kadootje, al houd ik meer van iets koelere temperaturen . Kees en ik hebben ons in onze grote tuin bezig gehouden met groot onderhoud en het was geen straf om de enorme vijver in te gaan en een deel van het daarin groeiende riet te verwijderen zodat er weer ruimte kwam voor zicht op het water, de libellen, schildpadden en grote en soms mooi gekleurde karpers.

Aan mijn tafeltje op het terras van ons huis (we wonen op hetzelfde terrein) is het fijn zitten om het nieuwe lesseizoen voor te bereiden, waar nodig – en echt, best ook een mooie uitdaging – dit aan te passen aan de huidige tijd, waarin we beperkt zijn, maar ook vanuit het onbekende ons een nieuwe comfortzone kunnen aanmeten.

Complementaire Zorg – grote behoefte aan comfortzorg!

Mij bereiken af en toe signalen dat complementaire zorg naar de achtergrond verschuift, nu Covid-19 alle aandacht opeist. Heel begrijpelijk. Dat zien we vaker wanneer er zaken spelen die veel vragen van patiënten en cliënten, zorgverleners en naasten.
Toch zou ik willen zeggen dat optimale comfortzorg , vanuit het hart met aandacht voor kwetsbare patiënten en hun families, nu juist dat extra beetje aandacht en zorg geeft waar veel mensen naar snakken.
De bezorgdheid over besmetting is begrijpelijk en voor kwetsbare mensen heel terecht, maar ook in de thuiszorg en klinische setting kunnen we – ook met beschermingsmiddelen – met slimme en weinig inzet vragende middelen veel betekenen…

 • Hoe fijn is het niet om weer een twinkeling te kunnen zien in de ogen van je cliënt, die geniet van de geur van haar vroegere tuin in haar kamer.
 • Of je eigen voldoening te ervaren als in je nachtdienst je patiënt weer eens lekker slaapt na een voetinwrijving met zijn favoriete massageolie.
 • Hoe geweldig is het niet om het herstel van covid-patiënten te helpen bevorderen door de inzet van weldoende aromatische olien in inhalatie of een AromaPatch®.
 • Hoe fijn werkt het wel niet in een omgeving waar onaangename geurtjes worden verdreven met effectieve middelen.
 • En wat een geweldige ontspanning kun je voor jezelf of voor iemand die je in zorg hebt bereiken door een lauwwarm voetenbad.
 • Hoeveel voldoening geeft het wel niet om meer te kunnen betekenen voor kwetsbare zorgvragers door – toch veilig – in te spelen op de behoefte aan comfort en aandacht.
 • Hoe mooi het is om te ervaren dat je minder machteloos bent dan je dacht omdat complementaire zorg ook nu aandacht kan geven aan patiënten, familie en naasten in de laatste fase.
 • En zo waardevol dat ook jijzelf je kunt ontspannen omdat je zorgzwaarte verlicht wordt en je weet dat jouw cliënt zich prettig(er) mag voelen onder jouw aandachtsvolle zorg.
 • Ja, zo eenvoudig kan het zijn. En wij bij Kicozo helpen je om de juiste kennis en ervaring op te doen zodat jouw complementaire zorg ook optimaal veilig en een echte weldaad zal zijn.

Veilige Kicozo campus voor verantwoord les ontvangen en geven

Op onze campus zijn we er helemaal klaar voor, het nieuwe lesseizoen in een (Covid) veilige omgeving door kundige en gepassioneerde docenten.

Om te voorzien in een gevoel van veiligheid en een optimale leeromgeving is op onze campus voorzien in voldoende ruimte voor iedereen, desinfecterende zeep en alcohol en houden we ons aan de afspraken die op dat moment gelden. Uiteraard luisteren we naar ieders wensen en houden we zo goed mogelijk rekening met elkaar.
Elke student heeft bij normale bezetting een fijne persoonlijke ruimte om zich heen en collega cursisten toch nabij te zijn. Er is een Skills Lab met volop ruimte en gelegenheid is tot het bereiden van aromatische producten.
Het Beddenlokaal is voorzien van 5 bedden, waarvan 4 volledig elektrisch, zoals we zien in de woonzorgcentra. Het lokaal heeft een eigen unieke, beetje “retro” sfeer met ook weer voldoende ruimte.
Tijdens de praktijklessen voorzien wij je waar nodig of gewenst van handschoenen en je kunt uiteraard een eigen mondkapje, maar ook je eigen flesje water of mok meebrengen.
Al bij al is onze campus dus een inspirerende omgeving, waar wij met ons team ernaar streven jou onze passie, handvatten, kennis en kunde over te dragen om complementaire zorg te integreren in jouw setting van de zorg om zo tot complete patiëntenzorg te komen.

Kicozo Webinars – Integratieve zorg & Integratie met techniek

Omdat Kicozo graag ook mensen wil bereiken waarvoor de Kicozo campus wat ver is, of die moeilijk weg kunnen van thuis of werkplek, ga ik in de komende maanden meer online webinars geven, waarbij de focus ligt op het aanreiken van kennis en bespreken van uiteenlopende onderwerpen.
Zo kun je je op korte termijn nog (tegen door opdrachtgever te bepalen kosten) aanmelden voor het webinar Complementaire Zorg bij Angst en Onrust in de Stervensfase dat ik geef op de avond van 17 september a.s. Zie de Kicozo agenda voor de link naar de website van Drechtzorg.nl.

Ook zal ik eigen Kicozo Basics Webinars gaan geven via Zoom of Microsoft Teams over veel gestelde vragen over veilige AromaZorg, maar ook meer specialistische dagen en later volgend jaar Kicozo Advanced Webinars. Tijdens de dagen krijg je een fascinerend kijkje in het onderwerp en bieden we je handvatten en haalbare oplossingen. Er zijn ook voldoende pauzes zodat het webinar makkelijk te volgen is.
Er zal met enige regelmaat een praktijkdag aangeboden worden op Kicozo’s ruime en veilige campus, waarin je het geleerde kunt oefenen en waarbij je ook daadwerkelijk kunt ruiken en het gevoel krijgt bij de lesstof zodat je het naadloos kunt integreren in de dagelijkse praktijk.
Meer informatie op de website maar nu alvast wat data:

 • Het webinar AromaZorg in de Zorg – Basiskennis voor de Zorgprofessional vindt plaats op donderdag 29 oktober en 12 november a.s. (van 9.00-12.30u en van 14u-16u). Hierbij aandacht voor basiskennis, winningsmethoden, toepassingen en veiligheid in de zorg. De ideale start voor degene die meer basiskennis willen of die op willen frissen.
  Het lesmateriaal wordt tevoren opgestuurd, inclusief enkele mini flesjes essentiële olie en basisolie zodat je letterlijk en figuurlijk vast kunt ruiken aan de lesstof. Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V.
  Je investering: 229 euro p/p BTW vrijgesteld.
 • Het webinar Welzijn met Geuren in de Dementiezorg vindt plaats op donderdag 3 december (van 9.30-13.00u). Hierin aandacht voor kwetsbare ouderen en hoe geuren en de veilige inzet daarvan bij kunnen dragen aan het oproepen van prettige autobiografische herinneringen en daardoor rust kunnen geven bij onrust en in moeilijke omstandigheden zoals zij die vandaag de dag vaak ervaren.
  Het lesmateriaal wordt tevoren opgestuurd, inclusief enkele mini flesjes essentiële olie en basisolie zodat je letterlijk en figuurlijk vast kunt ruiken aan de lesstof. Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V.
  Je investering: 69 euro p/p BTW vrijgesteld.
 • Het webinar AromaZorg voor Angst, Somberheid, Onrust en Slapen in de Zorg vindt plaats op donderdag 10 december (van 9.30-12.30u en van 14u-16u). Deze dag staat in het teken van het werken met essentiële oliën die een – vaak bewezen – effect hebben op de beleving en intensiteit van angsten, inclusief angst voor een ingreep of onderzoek, en bij somberheid en depressie of gevoelens van onrust. Ook het slapen kan belangrijk ondersteund worden door het inzetten van daarbij passende geurige oliën in geschikte toepassingen en veilige doseringen.
  Het lesmateriaal wordt tevoren opgestuurd, inclusief enkele mini flesjes essentiële olie en basisolie zodat je letterlijk en figuurlijk vast kunt ruiken aan de lesstof. Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V.
  Je investering: 109 euro p/p BTW vrijgesteld.

Praktijkdagen

De eerste twee Kicozo Praktijkdagen zullen plaats hebben op onze campus op 15 en 16 december a.s. Je kunt je voor elk apart inschrijven of ze samen doen.

 • Op 15 december is de Praktijkdag AromaZorg voor Angst, Depressie, Onrust en Slapen, inclusief Geuren in de Dementiezorg.
  Maximum aantal deelnemers 12.
  Let op: De praktijkdag kan uitsluitend gevolgd worden bij deelname aan de Webinars van 3 en/of 10 december 2020.
 • Op 16 december is er een Praktijkdag Massage, met eenvoudige massagetechnieken die in elke zorgsetting kunnen worden toegepast en ook uitstekend toepasbaar zijn met PBM (Persoonlijke BeschermingsMiddelen J).
  Maximum aantal deelnemers 10.
  Let op: De praktijkdag kan uitsluitend gevolgd worden bij deelname aan de Webinars van 3 en/of 10 december 2020.

Ervaring met online activiteiten

Inmiddels heb ik al aardig wat ervaring opgedaan met online lesgeven, zoals in de afsluitende lessen voor de jaaropleiding 2019-2020, aan de opleiding tot Complementair Verpleegkundige aan HAN online, waaraan ook een  praktijkles verbonden is die op 7 oktober plaats zal vinden op onze campus.

Ik gaf ook al druk bezochte webinars in het Engels voor diverse opdrachtgevers en mag van 31 okt t/m 2 november online cursus geven aan Japanse aromatherapeuten  met als thema’s Ouderen & Dementiezorg, Oncologie en Palliatieve Zorg. De presentaties heb ik eerder deze week afgemaakt en deze worden nu vertaald in het Japans. De lessen worden simultaan online door een tolk in het Japans vertaald. Een hele onderneming dus, en dat ik daarvoor dan 3 “nachtdiensten” ga draaien vanwege het tijdsverschil met Tokyo hoort er dan bij.

Verder verheug ik me op mijn deelname aan Botanica2020, dat eveneens online plaats zal hebben van 18-20 september a.s. en waarin ik een workshop geef over hoe aromatische olien bij kunnen dragen aan het welzijn van mensen met dementie door hun autobiografische herinneringen aan te spreken met de werkelijk geweldige geuren van CO2 extracten.
De Nederlandstalige versie van dit webinar staat gepland voor 10 december a.s. (zie hierboven).

 

Basisdag Complementaire Zorg 2.0 – vernieuwde opzet

Kicozo’s Basisdag Complementaire Zorg in de Zorg heeft een nieuwe opzet. De dag omvat nu niet alleen het kennismaken met AromaZorg en 6 populaire met veilig te gebruiken essentiële oliën en handmassage, maar ook de veelgevraagde Koele Buikwassing is opgenomen in de Basisdag Complementaire Zorg in de Zorg 2.0, net als het voetenbad. Zo kun je in slechts een dag al een basis leggen waarmee je in de praktijk direct aan de slag kunt.

De eerstvolgende data zijn op:
6 oktober a.s. in Hengelo (Verpleegkundigen, Verzorgenden)
17 november a.s. in Wernhout (Helpende Zorg en Welzijn, Woonzorgassistenten, en AB-ers)

 

Jaaropleiding AromaZorg in de Oncologie – nu ook voor alle HBO niveau zorgprofessionals

Vanwege de vraag om goed geschoolde deskundigen AromaZorg in de Oncologie heb ik besloten om onze gloednieuwe specialistische opleiding niet alleen open te stellen voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, maar ook voor zorgprofessionals op HBO niveau, zoals therapeuten en leden van de Netwerken Massage bij Kanker Nederland en België.

De opleiding is bedoeld voor jou als jij die expertise en ervaring op wil doen om aanvullend AromaZorg, inclusief diverse veilige toepassingen daarmee (inhalatie, verdampen, massage, (voet)baden, etc) te kunnen verlenen, zowel naast zijn of haar rol in het (oncologie) verpleegkundig vak, als in een consulenten cq. behandelpraktijk.
In zijn of haar rol verwachten we na het doorlopen van de studie en het succesvol afronden, dat behandelaren door gaan verwijzen voor excellente aanvullende AromaZorg in de Oncologie.

Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V en het Verpleegkundig Specialistenregister voor 72 punten. Als therapeut kun je bewijsbare punten aandienen bij de organisatie waarbij je aangesloten bent.

We starten (voor de verandering) niet in het nieuwe schooljaar maar (op donderdagen) in het nieuwe kalenderjaar en wel op 7 januari a.s.
De laatste les is op 4 november 2021, het examen op 2 december en de diploma uitreiking op 9 december.
Meer informatie over de lesdagen, wat er van je gevraagd wordt en wat wij, docenten Madeleine Kerkhof (AromaZorg & meer) en Estelle Smits (Massage) jou allemaal gaan bieden vindt je op de website. Ga jij samen met ons dit nieuwe jaar in voor nog betere zorg in de oncologie? Wij hebben er zin in.
Wacht niet te lang met aanmelden want er zijn slechts 10 plekken en vol = vol.

 

Heerlijkheid De Levensboom – aromatische plantentuin groeit en bloeit

Onze bijzondere tuin is de laatste vijf jaar steeds meer van gedaante veranderd. Door ons vele reizen en doordat Kees vorig jaar erg ziek was, besloten we de tuin gemakkelijker in onderhoud te maken door van een deel een wilde (bloemen)weide te maken met daar omheen de aromatische plantentuin. Dus kom je naar een van onze scholingen op onze campus, dan kun je genieten van talloze planten waarvan aromatische olie gewonnen kan worden, hetzij vette plantenolie zoals duindoorn of amandel, hetzij essentiële olie, zoals de bekende lavendel, maar ook tijm en rozemarijn, mirte, kalmoes of atlasceder.

In de komende twee jaar zullen we de tuin uitbreiden met een aromatisch arboretum aan de zijde van de parkeerplaats. Daar komen bomen en struiken zoals de hazelnoot, eucalyptus, berk, Virginische jeneverbes, lariks en spar. Met bordjes zal de plant of boom van een korte beschrijving worden voorzien. Zo kun je dus in de pauzes lekker door de tuin wandelen.

We hopen volgend jaar Heerlijkheid De levensboom – want zo heet de tuin al sinds 2005 – ook weer voor het publiek open te kunnen stellen in het late voorjaar.

Natuurlijke mondzorg

De natuur is een geweldige bron van kostbare grondstoffen, zoals de teunisbloem, goudsbloem en duindoorn. Die laatste twee verwerk ik al sinds jaar en dag in MucoCare mondzorg producten, op basis van aloë veragel met diverse effectieve en veilige toevoegingen al naar gelang indicatie en smaak (verkrijgbaar bij Volatile Aromatherapie).
Maar ook met alleen aloë veragel en duindoorn pulp CO2 extract kun je al veel bereiken. Kijk maar mee…

*** Verfrissende mondzorg-ijsjes zelf maken ***

Werk jij in de zorg voor mensen met een kwetsbare mond? Wil jij hen graag verlichting geven van droogheid en een branderig gevoel, of lekker verfrissen tijdens de warme zomerdagen of gewoon omdat het lekker fris is? Terwijl je tegelijk optimale mondzorg geeft voor de slijmvliezen ter plaatse in de mondholte, keelholte en slokdarm?

Volg dan dit super eenvoudige recept voor ijslolly’s met een twist.

Nodig:
Duindoorn pulp/vruchtvlees CO2-total extract (Hippophae rhamnoides) 10% in aloë veragel (Aloe barbadensis) (uiteraard alleen “food grade” voldoet!!, b.v. van Volatile, of kies puur aloë vera sap uit de reformwinkel).
Eventueel kun je de smaak verder lekker opfrissen met pepermunt hydrolaat (Mentha piperita) 1-2% (vanaf 6 jaar en ouder) naar smaak, b.v. van Volatile.
Je kunt het zoeten met Stevia 0.5% (te koop bij reformzaken of goede supermarkt).

Als je een maatbeker neemt van 100ml gelden de volgende inhoudsmaten:
Duindoorn pulp/vruchtvlees CO2-total extract 10ml
Aloë veragel food grade 88.5ml
Pepermunt hydrolaat 1ml
Stevia 0.5ml

Bereidingswijze:
Warm de aloë veragel samen met de duindoorn pulp/vruchtvlees CO2 op au-bain-marie tot de duindoorn pulp/vruchtvlees CO2 gesmolten is. Dan met een garde door elkaar mengen. Eventueel pepermunt hydrolaat erbij. Zoetmiddel erbij. Nogmaals heel goed mengen.
Nu verdelen over een ijsjesvorm (Blokker, Xenos oid), of medicijncupjes waar je een houten (ijs)spateltje of roerstokje in zet.
Laten bevriezen.
Aanbieden.

Let op: sommige mensen verdragen menthol in de mondholte niet. Vraag daar eerst naar. Maak anders de ijsjes zonder pepermunt hydrolaat.

Hot, hot, hot…  meer tips voor warme dagen

Niet iedereen vindt het fijn en vooral als je veel thuis bent en weinig naar buiten kunt valt het niet mee. Covid heeft ons wat dat betreft ook enorm uitgedaagd om binnen de beperkingen toch comfort te zoeken.
In de warmte kunnen kwetsbare mensen snel oververhit raken met alle complicaties vandien. Met hydrolaten, essentiële oliën en AquaZorg kun je snel verlichting en verkoeling bieden.
Hoewel de grote hitte naar verluid wel voorbij is heb je misschien de komende weken nog iets aan deze koele adviezen:

 

*** Verfrissende gezichts- of bodyspray ***

Kies voor het fijne kant-en-klare Frisse Mist (van De Levensboom via Volatile Aromatherapie) of maak je eigen 100ml bereiding met bijvoorbeeld:
50ml Neroli hydrolaat (Citrus aurantium var.amara)
20ml Roos hydrolaat (Rosa damascena)
20ml Lavendel hydrolaat (Lavandula angustifolia)
10ml Pepermunt hydrolaat (mentha piperita)

De spray kun je op het gezicht (even ogen dicht laten doen), handen en armen, en eventueel de voeten sprayen. Ook in de lucht sprayen kan weldadig zijn. Bewaar de spray in de koelkast voor een langere houdbaarheid en extra koel gevoel.

 

AquaZorg – water als bron van verfrissing en koelte

*** Afwassingen ***

Afwassing van gezicht, handen en voeten/kuiten:
Kies hiervoor lauw water! Bij koud water gaat het lichaam meer warmte produceren en dat wil je natuurlijk niet.
Voeg op elke liter lauw water 5ml pepermunt hydrolaat toe. Neem een washandje. Doop het in het water. Even goed uitknijpen, maar wel lekker vochtig houden. Was eerst gezicht en nek met een vlotte beweging. Doop opnieuw in en knijp uit – daarna de handen en polsen en tot slot (opnieuw indopen en uitknijpen) en dan de voeten en kuiten wassen. Droog deppen en klaar.

*** Koele wikkels ***

Bij mensen die makkelijk oververhit raken kun je prima met koele wikkels werken. Kies in eerste instantie voor handwikkels of voor kuitwikkels en niet beiden tegelijk! Alleen bij ernstige oververhitting mag je beiden doen.

-> Handwikkels:

Makkelijk toe te passen. Leg een celstof matje of dikke handdoek klaar zodat de tafel of benen niet vochtig worden.
Voeg een eetlepel Frisse Mist of pepermunt hydrolaat toe aan een bakje lauw water. Doop er twee washandjes in, knijp het overtollige water eruit en trek ze over de handen aan. Laten zitten tot ze niet meer koel aanvoelen. Dan eventueel verversen.

-> Kuitwikkels:

Bij voorkeur bij patiënten die in halfzit of rugligging in een ligstoel of bed liggen.
Benodigdheden: 2 celstof onderleggers of dikke handdoeken die vocht opvangen, 1 waskom, Koud water (zo koud als mogelijk uit de kraan), 1 hydrofiele linnen of katoenen doek van ca 30x70cm of ongeveer zo gevouwen, 1 katoenen doek van ca 35x70cm of ongeveer zo gevouwen, 1 flanellen/wollen (desnoods badstoffen) doek van ca 32x70cm of ongeveer zo gevouwen.

Werkwijze:
Leg 2 celstof onderleggers of de dikke handdoeken klaar op het bed of in de (in ligstand gezette) stoel zodat het gebied van net boven de knie tot onderaan de voeten beschermd is tegen vocht.
– Vul een waskom met koel/koud water uit de kraan.
– Doop de hydrofiele doek in het koude water, daarna licht uitwringen.
– Wikkel de doek stevig en zo glad mogelijk, zonder al te veel vouwen of plooien om kuit en enkel.
– Daarover wikkel je de katoenen doek die aan de boven- en onderkant enkele centimeters uitsteekt. Daarover komt vervolgens de wollen/flanellen doek, die weer iets korter is aan de uiteinden.
– Dek de patiënt eventueel toe met een lakentje en laat deze 10-15 minuten rusten.

*** Aromatisch Voetbadzout bij gezwollen voeten ***

Pas op: alleen bij (extra) zwelling door warmte. Bij vermoeden van andere oorzaken zoals hartfalen alleen in overleg met een ter zake kundige zorgprofessional!

250 g Dode zeezout
5 dr Geranium (Pelargonium graveolens)
3 dr Lemongrass (Cymbopogon citratus)
3 dr Cypres (Cupressus sempervirens)
4 dr Lavendel Berg- (Lavandula angustifolia)
2 dr Pepermunt (Mentha piperita)

Neem 1 eetlepel per voetbad. Gebruik lauwwarm tot aangenaam warm water. De badduur bedraagt 10 minuten. Mag 2-3x per dag (kan dan in hetzelfde water, dat je in het teiltje ergens veilig wegzet op de kamer van de bewoner).

*** Voetenspray bij vermoeide en zware benen ***

Frisse Mist Spray of:
Pepermunt hydrolaat 50%
Neroli hydrolaat 30%
Helicryse hydrolaat 20%
Enkele malen per dag insprayen en aan de lucht laten drogen.

 

Boek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg & Praktijk

Mijn in mei uitgekomen boek vindt steeds meer de weg naar professionals in de zorg en praktijk. Wat is het fijn om op die manier bij te kunnen dragen aan veilig patientenwelzijn.
Je kunt het bestellen door een email te sturen naar info@kicozo.nl
Verder is het ondermeer verkrijgbaar via:
De Dementiewinkel in Huizen
Chi Aromatherapie
Bol.com
 

TT Wijzer – Kwartaalmagazine voor Complementaire Zorg & Integrative Nursing

Eerder deze week kreeg ik dit mooie blad weer in de brievenbus, waarin je – onder de bezielende leiding van collega bruggenbouwer en verbinder in de zorg Martine Busch – nieuws, interviews en artikelen kunt vinden over TT (Therapeutic Touch ™) en andere vormen van complementaire zorg. Martine en ik gaan al zeker 12 jaar terug en werken met het van Praag Instituut en Kicozo, i.s.m. V&VN Complementaire Zorg samen aan de integratie van complementaire zorg in de zorg.

Het was mooi om hieraan mee te werken door handvatten te bieden omtrent Klinisch Redeneren bij het aanbieden van AromaZorg. Het is zo belangrijk met de juiste kennis en stappen veilig te kunnen werken met aromatische grondstoffen. Dat dit verwerkt werd in een review over mijn nieuwe boek was natuurlijk een hele eer.

In de TT Wijzer van dit kwartaal benoemt zij het op 15 juni j.l. van start gaan van het NIVEL project “Make open Communication about evidence-based Complementary Medicine part of routine Oncology practice: the participatory development of supporting tool COMMON”. Een hele mond vol, maar waar het om gaat is dat het Nivel in kaart wil brengen welke factoren het bespreken en implementeren van CZ in de oncologie in de weg staan, hoe CZ met getroffenen besproken wordt, wat voor verwachtingen, ervaringen en kennis patiënten en zorgverleners hebben van CZ en het aanbod binnen Nederland te inventariseren. De resultaten worden verwerkt in een bespreekwijzer en toolbox met tips en voorbeelden.

De nieuwe Jaaropleiding Oncologie van Kicozo wil opties aan zorgverleners bieden om AromaZorg te integreren in de zorg voor mensen met kanker, waardoor ook het werken met essentiële oliën op een veilige(r) wijze deel uit gaat maken van complementaire zorg bij kanker. Hierboven vindt je een beschrijving van de studie.

Lees verder de interviews met boeiende integrative medicine & nursing persoonlijkheden Karlien Bongers en Marion Giesberts, ervaringen van zorgverleners met CZ en  nadere informatie over het Symposium Pioniers in de Verpleging op 25 september a.s., waar Kicozo aan deel neemt.
Het magazine is een uitgave van het Van Praag Instituut. Meer informatie op hun website www. vanpraaginstituut. nl.

Congresagenda

Kicozo & De Levensboom zullen aanwezig zijn op de volgende congressen & symposia:

 • 24 september Pijncongres, Reehorst Ede;
 • 25 september Symposium Pioniers in de Verpleging, V&VN CZ en Van Praaginstituut, Erasmus MC Rotterdam;
 • 2 oktober Complementaire Zorg Congres met workshop van Madeleine kerkhof, Reehorst, Ede;
 • 7 oktober Congres De Dag door met Dementie, Reehorst, Ede;
 • 27 oktober Congres Oncologie in de Thuiszorg, Reehorst, Ede;
 • 28 oktober Congres Werken met Thuiswonende Kwetsbare Ouderen, Reehorst, Ede;
 • 28 oktober Levenseinde Congres, Reehorst, Ede;
 • 6 november Pijn Congres, Reehorst, Ede;
 • 20 november Symposium Pijn in de Palliatieve Fase, Kicozo, Reehorst, Ede (VOL).

Scholingsoverzicht Kicozo

Op de Kicozo website vindt je de agenda op https://www.kicozo.info/scholingen/professionals/agenda-scholingen-zo/ zodat je een overzicht hebt van ons cursusprogramma van maand tot maand. Handig om je rooster mee in overeenstemming te brengen.

Tot zover deze nieuwsbrief. Tot de volgende keer. Tot Zorg!
Namens Team Kicozo, Madeleine en Kees.

 

 

 

 

 

 

 

 

Madeleine Kerkhof
Verbinder in de Zorg
Directeur Kicozo
Lid V&VN, Adviseur AromaZorg en AquaZorg V&VN Complementaire Zorg;
Lid Palliactief, NAHA, AIA, EONS, AHNA.

Kicozo
Kennisinstituut Integratieve & Complementaire Zorg
Mail:   info@kicozo.nl

De Levensboom
AromaZorg Producten via Volatile Aromatherapie