AromaPortret Buddha Wood

AromaPortret – Message in a Bottle

Buddha Wood
(Eremophilla mitchelli)

© Madeleine Kerkhof, 2020

Planten en bomen van de Eremophila familie spelen een belangrijke rol in het leven van Australische Aboriginals, die ze gebruiken voor rituelen. Ze worden ook gewaardeerd als medicijn om zijn antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende en insecten werende eigenschappen. De bomen worden ook gebruikt om weipalen van te maken en kunstige houtsnijwerken.

De Eremoplila mitchelli is een altijd groene struik of kleine boom, die bekend staat als bastaard sandelhout, buddah of budtha. Ze draagt in het voorjaar overvloedig witte bloemen. De naam Eremophila stamt van de woorden Eremos, dat ‘woestijn’ betekent, en phileo, dat ‘houden van’ betekent, een indicatie dat de meeste van deze soorten zich hebben aangepast aan de harde condities van de woestijn en andere dorre gebieden. Het hout heeft een sterke geur die wel wat op die van sandelhout lijkt (Santalum spp.).

Rond 1925 testte Australische chemicus en essentiële olie pionier Arthur Penfold de olie en roemde de unieke eigenschappen en suggereerde dat de olie een uitstekend fixatief vormt voor parfums, hetgeen leidde tot het gebruik van buddha wood in de parfumwereld.
Er bestaat een essentiële olie van, maar ook een geweldig subCO2 extract, waarover je hieronder kunt lezen.

Aroma: een warm houtige, balsemachtige geur.
Uiterlijk: een gouden tot amberkleurige olie, het CO2 extract iets viskeuzer als de gedestilleerde olie.
Afkomstig uit Australië vooral.

Belangrijke bestanddelen
Zowel de gedestilleerde olie als het CO2 extract bevatten als veilig geachte sesquiterpeenketonen (Webb 2015/2016) zoals ca 35%, resp. 25% eremophilone en daaraan verwante stoffen zoals hydroxyl dihydro eremophilone ca. 14% en hydroxyl eremophilone ca. 33%. Verder p-selineen, γ-selineen en α-selineen.

Eigenschappen
Zuiverend voor de atmosfeer ten bate van rituelen en meditaties, ontspannend, sterk kalmerend, aardend, stabiliserend, antibacterieel (o.a. Escherichia coli, Staphylococcus aureus), anticandida, wond helend (Webb, 2015/2016), insectenwerend, mogelijk anticarcinogeen (invitro, vergelijkbaar met curcumine – Beattie et al., 2011), pijn stillend, ontstekingsremmend.

Ambiance
Creëert een balsemachtige, warmzoete sfeer van thuis en veilige geborgenheid.

Associaties & beleving
Toen ik dit geweldige CO2 extract voor het eerst ontving uit Australië, kon ik er bijna niet vanaf blijven, zo diep geraakt werd ik door de intense, ietwat rokerige maar toch frisse en balsemachtige geur. Op de een of andere manier bracht die me direct terug naar een van de beste perioden in mijn jeugd: op school in de zeventiger jaren, luisterend naar mijn leraar geschiedenis, die prachtige verhalen kon vertellen terwijl hij zijn zoet geurende pijp rookte, iets dat destijds nog kon…

Ontspanningstechnieken & Buddha wood
Buddha wood is een heerlijke olie voor meditatie, die je helpt te centeren en in jezelf de rust terug te vinden van waaruit je weer sterk in het hier en nu en in de wereld kunt staan.

Emoties & meer – the “message in the bottle”…
Het is het subCO2 extract van Buddha wood gelukt om atlasceder van de eerste plaats uit mijn persoonlijke lijst van favorieten te verdrijven wanneer het gaat om oliën die stabiliserend zijn en helpen weer grond onder je voeten te voelen. Sindsdien gebruik ik de olie graag wanneer ik behoefte heb aan rust en een warm gevoel van vrede wanneer mijn hoofd en hart overweldigd worden met verdriet en gebeurtenissen die diepe indruk op mij maken, zoals wanneer ik te maken heb met zeer ernstig zieken en stervenden. De olie is prachtig bij transformatieprocessen en helpt te aarden en rust te geven in tijden van hectiek, stress en chaos.

Denk verder aan Buddha wood bij:
Stress, spanningen;
Frustraties, agitatie, woede;
Rusteloosheid, hyperactiviteit, gevoelens van instabiliteit en onbalans;
Slaapproblemen, vooral bij piekeren en onrust;
Existentiële vragen en crises, transities en transformatie;
Terminale zorg, sterven, afscheid, rouw.

Buddha wood is een olie die ik graag gebruik in combinaties voor diepe ontspanning. Begin dit jaar (2020) gaf  Fran Husstege, die in Breda ondermeer voetreflextherapeut is, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor alumni van de Jaaropleiding AromaZorg in de Zorg een workshop met daarin een intens rustgevende techniek. Ik bereidde speciaal daarvoor een massageolie met buddha wood en roos attar erin. De combinatie werd door de deelnemers enorm gewaardeerd.

Het recept….

Sesamolie (Sesamum indicum) van biologische witte zaden als basisolie, met daarin 1% buddha wood en 0.5% roos attar, een co-destillaat van roos en sandelhout (Rosa damascena in Santalum album).

Mogelijke verdere toepassingen:
Insecten wering;
Ondersteuning van de ademhaling bij astma, COPD en benauwdheid van elke aard en oorsprong, hoest, adjuvans bij long- en luchtweginfecties en –ontstekingen;
Immuun stimulans;
Huidirritaties, ontstoken en geïnfecteerde huid, decubitus, de schilferige huid en psoriasis, ruwe en gebarsten huid, kloven, littekens, wonden, vochtletsel en luieruitslag, brandwonden, acne, schimmelinfecties;
Spataderen, aderontsteking, Ulcus cruris;
Schimmelinfecties van het urogenitaal gebied.

Algemene gebruiksadviezen:
Verdamp op een tissue, geursteentje of elektrische verdamper: enkele druppels naar voorkeur.
Inhalatie via een AromInhaler® (ca.20-25dr), of AromaPatch® (1-5dr).
Gebruikelijke doseringen bij volwassenen op de huid zijn 1-2%. Op kleine lokale plekken kan tot 3% gebruikt worden.
Baden: voetbad 2-4/ zitbad 3-6/ volbad max 8 druppels, gemengd op een emulgator c.q. neutrale badolie. Stoombad 2-3 druppels.
Voor ouderen 50-75% van de hierboven aanbevolen dosering gebruiken, afhankelijk van toepassing en indicatie*1.
Vooralsnog wordt (wegens gebrek aan gegevens) aanbevolen om tijdens het 1e trimester van de zwangerschap de olie alleen te verdampen in de ruimte. Daarna 50% van de hierboven aanbevolen dosering gebruiken, afhankelijk van toepassing en indicatie*1.
Kinderen: zekerheidshalve (wegens gebrek aan gegevens) pas vanaf 4 jaar 50%-75% van de volwassenen dosering gebruiken*1.

Contra-indicaties & verdere bijzonderheden:

*1 Of je inderdaad lager doseert in deze situaties hangt  mede  af van toepassingsgebied  en indicatie. Op een kleine lokale plek is dat vaak niet nodig (behalve bij jonge kinderen – tot ca. 12 jaar) en kan het gebeuren dat je bereiding onvoldoende effect heeft. Ik adviseer om in elk geval lager te doseren bij grotere lichaamsbehandelingen zoals uitgebreide massages of volbaden, en bij kinderen tot 12 jaar.
Vraag bij kwetsbare ouderen, tijdens zwangerschap, lactatie of bij kinderen een deskundige om advies alvorens essentiële oliën in te zetten.
Wil je deze olie inwendig gebruiken, word of raadpleeg dan een deskundige in aromatische c.q. kruidengeneeskunde.

Referenties

Beattie K., Waterman G., Forster I., Thompson R., et al. Chemical composition and cytotoxicity of oils and eremophilanes derived from various parts of Eremophila mitchellii Benth. (Myoporaceae). Phytochemistry 2011. Griffith Research Online.

Webb, Mark. Aromatic Medicine: Integrated Advanced Essential Oil Therapeutics for Common Clinical Conditions, International Advanced Diploma Course. Ketones slides and notes: 83. Desert Rosewood (Buddawood) slides and notes: 329-330. AromaMedix Pty Ltd 2015 and 2016.